Mają 74 000 000 akcji a skupia 4 580 000 czyli około 6% wszystkich.Jesli wszyscy będą chcieli sprzedać akcje to będzie redukcja około 94%.Czyli na pewno sprzedaż 6% swojego pakietu a raczej więcej.
Jak mam 56 tys akcji -to po redukcji zakupią ode mnie koło 4 tyś po 7,50 czyli zysk 3,3 x 4tys-daje 13 200 zł, jeśli teraz to podzielę na 56 tys daje 0,235 na akcje jakie posiadam czyli to daje stopę dywidendy na poziomie 5,5% -ani duzo ani mało -tak se
dotyczy poprzedniego skupu https://www.bankier.pl/wiadomosc/MOSTALZAB-Informacja-o-wynikach-skupu-akcji-wlasnych-Spolki-8653632.html "...Ponadto Spółka przekazuje, iż zgodnie z otrzymaną informacją o wynikach skupu akcji własnych, w ramach Zaproszenia złożono oferty sprzedaży obejmujące łącznie 47.638.292 akcji Spółki..."
tak więc, biorąc pod uwagę, że wtedy wystawiono 47 638 292 akcji do skupu, a wszystkich akcji jest 73 975 239 wychodzi że ok 65% akcji uczestniczyło w tym procesie, redukcja wyniosła 98,45%, czyli przeciętnyemu akcjonariuszowi udało się sprzedać 1,55% posiadanych akcji
teraz przeznaczono na skup 7x wiecej pieniędzy więc jesli powtórzy się sytuacja (a tak należy założyć) , że w skupie będzie realnie uczestniczyć 65% akcji, można przyjąć że przeciętnemu akcjonariuszowi uda się tym razem sprzedać 1,55% x 7 czyli 10,85%
Dzięki temu że teraz przeznaczono ok 7x więcej pieniędzy na skup zakładam, że tym razem redukcja wyniesie ok 89-90% Jeśli dziś ktoś kupiłby akcje za 4,2 i sprzedał 1/10 za 7,5 (78,5% wyżej) uzyska realnie ok 8% zysku na tej operacji licząc dla całości kapitału zainwestowanego w akcje Mostostal Zabrze
w moich dywagacjach zapomniałem tylko, że cena skupu będzie teraz wyższa o 1zł (poprzednio było 6,5 teraz 7,5) z uwagi na to szacuję, że zysk przeciętnego akcjonariusza, wystawiającego akcje do skupu, na tej operacji wyniesie raczej między 6,5% a 7%
Ok,jednak nie wziąłeś pod uwagę faktu,że po pierwsze niektórzy kupili na górce i są już w plecy 10% i nie zagwarantujesz mi że resztę akcji, które zostaną Ci po skupie sprzedaż po 4.20.Moze kurs spaść o kolejne 5-10%.Choć może wzrosnąć. Pisałem już o tym że wszedł nowy akcjonariusz i zamiast kurs podnieść to uwalił 10%
Bo to było tak ;) Fund który posiadał xxx akcji kupionych dużo wczesniej średnio po ok 2 zł teraz sprzedał posiadany pakiet akcji drugiemu fundowi ze 100% zyskiem. Chyba nikt nie sądzi że skupili to od drobniaków z ulicy a jak coś tam skupili to były to nieistotne ilości. Dlatego kurs zamiast rosnąć spadł w okolice 4 zł :)
samo zmniejszenie ilosci akcji w obrocie zwiększa realnie wartość pozostałych akcji i wpływa pozytywnie na wskaznik c/z, który obecnie jest na smiesznie niskim poziomie, firma z roku na rok znacząco zwiększa zyski. Mostostal Z powinien dziś kosztować 7,5 na rynku i to byłaby uczciwa wycena, Ta firma jest dziś bardzo niedowartościowana, w koncu ktoś z duzym portfelem to zauważy. Wiem że rosnie juz kilka lat, ale nadal mamy tu do czynienia z okazją inwestycyjną
Niestety nie rozumiem waszego przeliczania skupu.
Wg. mnie zostanie skupionych 4.85 z 73 (mln)
to wychodzi 6.5% od całości - pod warunkiem ze wszyscy jak jeden zgłoszą się do sprzedaży.
Wg. komunikatu - MOS Z zakupi od zgłaszających 6.5 % ze stanu posiadanego do 5 /07/2024.
czyli z każdego z 1000 - 65 udziałów.
Gdzie jest pomyłka w tym rozliczeniu?
Sprawdziłem ostatni skup i wyszło jasno ponad 10% od zgłoszeń- czyli nie wszyscy wtedy zdecydowali się na sprzedaż.
dotyczy poprzedniego skupu https://www.bankier.pl/wiadomosc/MOSTALZAB-Informacja-o-wynikach-skupu-akcji-wlasnych-Spolki-8653632.html "...Ponadto Spółka przekazuje, iż zgodnie z otrzymaną informacją o wynikach skupu akcji własnych, w ramach Zaproszenia złożono oferty sprzedaży obejmujące łącznie 47.638.292 akcji Spółki..."
taraz firma zadeklarowała:
Łączna liczba akcji własnych będących przedmiotem nabycia w ramach zaproszenia do składania ofert sprzedaży nie przekroczy 4.580.000 akcji
Opierając się na poprzednim skupie i biorąc pod uwagę że obecnie do sprzedaży nie zostanie zgłoszone więcej niż 48000000 akcji czyli ok 65% ogółu akcji mamy 4580000/48000000*100 = 9,61% - tyle procentowo zgłaszanych akcji powinien sprzedać kazdy kto sie do skupu zapisze
wiecej sie nie wymądrzam, przepraszam za poprzednie wyliczenia, które były mniej optymistyczne, moim głównym oparciem jest ilość akcji zgłoszonych w poprzednim skupie
Moje 6.5% było wyliczeniem ze wszyscy jak jeden się zgłoszą do sprzedaży, ale ...
Ja mam udziały Mostostalu na 2 kontach maklerskich i wiem że na jednym z nich nic nie sprzedam (kupiłem po bardzo niskiej cenie i 3mam)
Więc zaliczę się do tych co nie sprzedają wszystko.
Opublikowano przy kursie: 4,23 zł
Autor: ~Lorczyk 2024-06-19 15:11 cyt- kto mądry i umie l;iczyć teraz sprzedaje nie czekajac na skup Drozej nie będzie
Zobaczymy za kilka dni lub za parę tygodni - w pierwszej połowie lipca.
Taki test na wiarygodność autora.