Szanowni Inwestorzy, tu trzeba spojrzeć na Spółkę pod kontem zarządzania, polityki, celów.
Inni emitują akcje, inni szukają innych możliwości finansowania inwestycji, jeszcze inni skupują w celu umorzenia.
MSZ mile zaskoczył nas i potwierdził, że warto inwestować tu. Czekamy na atom, dywidendy
To jest bez znaczenia gdzie posiadasz akcje, w mBanku pojawia przy akcjach się ikonka i informacja ze jest skup, 3 kliknięcia i jesteś zapisany na skup.
W najgorszym wypadku gdyby wszyscy jak jeden chcieli sprzedać akcje to 12% tego co posiadasz będzie przyjęte.
Sprzedaż akcji można będzie zgłosić od czwartku 20 czerwca u swojego maklera.
Nie jest ważne kto pierwszy - ale ile osób się zgłosi i wtedy będzie liczona liczba akcji zgłoszonych versus 4.85 mln do skupu.
Powiedzmy 10 mln zgłoszonych to średnio 50% własnego pakietu będzie przyjętych.
XTB - zgłoszenia przyjmuje e-mailem. Alior Bank - zgłoszenia telefonicznie. itd.
Mam nadzieję że to co powyżej nieco rozjaśnia sytuację i co z tym fantem robić.
Wychodzi mi 11.8% do skupu - gdyby kompletnie wszyscy chcieli sprzedać swoje udziały.
Niemniej wiem że nie wszyscy to zrobią, z prostej przyczyny - wartość firmy pomimo niezadowolenia inwestowania MSZ w Polwax jest znacznie większa niż to co pokazuje dziś rynek.
Ci którzy zostaną na swoim zyskają na wartości /udział nic nie robiąc - nie sprzedając.
Nie zamierzam pompować - ale niektórzy co też umieją liczyć widzą cenę 8 zł za udział za właściwy na dzień dzisiejszy.
Rynek twierdzi że 3.84 zł (to był ostatni spadek w zeszłym tygodniu). A jak jest w rzeczywistości zobaczymy w kolejnych raportach przed nami.
Biorę pod uwagę free float, jako że to jest oferta publiczna, czyli 54,6 % wszystkich udziałów.
Zresztą.... będziemy wiedzieli już w ciągu paru następnych tygodni.
Dnia 2024-06-14 o godz. 21:15 ~Jaś napisał(a): > 6,19 ale skup po 7,5 zl więc zwrot na kapitale ok.12 % i jeszcze umorzenie 740 000 akcji z poprzedniego skupu
Sprawdziłem ostatni skup i - wyszło że przyjęto wówczas 13 % od wszystkich zgłoszeń. Faktycznie zarząd również sprzedawał. Główny akcjonariusz - J. sprzedał wtedy ponad 472 K podczas gdy cały skup był na 590 K, a nie 740 K.