Uroczyście oświadczam, że od dziś uznaję was za osoby niegodne podania ręki. Jesteście zwykłymi cwaniaczkami, które pompują swoje ukochane balony i demolują kursy ciągle tanich, dobrych, zdrowych spółek.
Nie chodzi tu wcale o KGN, bo tak było od dawna. Jest to trend, na którym da się zarabiać i sam wielokrotnie na tym zarobiłem. Ja rozumiem, że takie CCC jest pieszczochem fundów od dawna, kupiłem za ok 50 jakiś czas temu w oczekiwaniu na poprawę wyników wiedząc, że nażelowane menedżerki będą pompować dbając o utrzymanie wyników funduszy względem benchmarku, bo w CCC od dawna wszystkie fundy już poubierane, i dobrze na tym wyszedłem, sprzedając ostatnio po 130. Tak samo korzystałem wcześniej z tego trendu pompowania balonów na Beneficie, na Dino itd.
Ale w tym roku przelała się czara goryczy. Niedawno zauważyłem, że KGN jest dalej od swojego tegorocznego szczytu niż LPP! Pierwsza z tych spółek po zrobieniu tego szczytu, na którym i tak była fundamentalnie tania, jedynie trochę zawiodła kiepską komunikacją z rynkiem i wynikami trochę słabszymi od wygorówanych oczekiwań. Na drugiej była fundamentalna bomba w postaci raportu na temat handlu w Rosji. Początkowo poskutkowała ona zasłużonymi spadkami o 40%, gdy nażelowane menedżerki zrozumiały, w co się wpakowały, ale potem nastąpił ratunek w postaci żałosnego machania szabelką przez prezesa w kierunku autorów raportu, a następnie wzrosty już niemal do poziomów sprzed infa.
Po tym wszystkich tych nażelowanych menedżerków mogę nazywać jedynie przestępczą kliką, dbającą o swój własny interes w postaci wyceny podmiotu, w który się wcześniej ubrali. Całe te bajki o ESG, wycofywaniem się z inwestycji w spółki węglowe ze względu na dbanie o środowisko itd można sobie wsadzić sami wiecie gdzie. Menedżerkom nie przeszkadza wspieranie morderczej machiny wojennej Putina przez LPP, udają, że machanie szabelką przez prezesa im wystarcza, a miażdżący spółkę raport to pic na wodę i fotomontaż. W cywilizowanym kraju nikt nie tykałby tego waloru, dopóki spółka nie zostałaby by oczyszczona.
Wiem, że w odpowiedzi na mój rant pojawią się mądrale spekulanci, którzy powiedzą "co cię tak boli, mogłeś kupić LPP i zarabiać, a nie płakać". No właśnie problem, że nie mogłem. Mogłem kupić spekulacyjnie CCC i sprzedać później, gdy już napompowali balon, bo to po prostu słaba, ale nie niemoralna firma, ale gdybym został akcjonariuszem LPP, nie mógłbym sobie spojrzeć w oczy w lustrze, tak samo, gdybym był akcjonariuszem jakiegoś Gazpromu.
KGN nie jest moją jedyną pozycją w portfelu, mam w tej spółce ok 15% portfela akcji polskich, ciągle jestem na plusie, ale dużo mniejszym, niż oczekiwałem kupując poniżej 40. Dobrze zarobiłem w tym roku na Synektiku, CCC, z zagranicznych spółek na Nvidii, więc na całość portfela nie narzekam. Nie ukrywam jednak, że trochę wkurza, bo to KGN byłem najbardziej pewny i najwięcej czasu poświęciłem na analizę sytuacji spółki. Na nic jednak analizy moje czy też dużo lepsze analizy osób takich jak Miłko czy innych ludzi, skoro małpy z fundów zmasakrują kurs, pompując jednocześnie szemrane LPP, gdzie wychodzi, że lepiej byłoby kupić spółkę bawiącą się w obrzydliwe praktyki pośredniego wspierania zbrodniczej Rosji.
Podsumowując: panie menedżerku, od dziś może mi się pan nie kłaniać!
Inwestycja w kgn to kopanie się z koniem, właśnie wybijamy Średnia 200. Czyli coś co robią spółki którym się zwija biznes, robią emisję ratunkowe itp. Widać jak na dłoni sypanie z dużego portfela.
Żeby nie bylo że to tyłko wina z zewnątrz. Komunikację spółki uważam za żenująca. Końcem maja miał być finał mediacji, jest jakieś info? Jedyne co znajdziecie o kogeneracji to to że zaczęli robić miód... żenada państwo od IR. KGN jest jak ta żona pge co nigdy nie ma nic do powiedzenia i generalnie przez większą czasu odpowiada za nią mąż.
Dnia 2024-06-08 o godz. 23:50 ~Chyba napisał(a): > +1 > > > > Inwestycja w kgn to kopanie się z koniem, właśnie wybijamy Średnia 200. Czyli coś co robią spółki którym się zwija biznes, robią emisję ratunkowe itp. Widać jak na dłoni sypanie z dużego portfela. > > > > Żeby nie bylo że to tyłko wina z zewnątrz. Komunikację spółki uważam za żenująca. Końcem maja miał być finał mediacji, jest jakieś info? Jedyne co znajdziecie o kogeneracji to to że zaczęli robić miód... żenada państwo od IR. KGN jest jak ta żona pge co nigdy nie ma nic do powiedzenia i generalnie przez większą czasu odpowiada za nią mąż.
potwierdzam, teraz przyszłość mają duże prywatne koncerny jak ccc, nie państwowe nadzorowane przez SP, gdzie kolesie zatrudniają rodziny i znajomków a nie fachowców i dla tego trzeba przede wszystkim do tych spółek podchodzić ostrożnie. Pod koniec roku kurs KGN rósł bo po zmianie władzy w Polsce udziałowcy KGN podbili kurs i wychodzili z akcji.
Co ciekawe zobaczcie na stooqu wykres relatywny z jsw w ciągu 5 miesięcy. Idziemy dokładnie taka sama ścieżka. I przyczyny związane z brakiem dywidendy wydają się podobne.
Dnia 2024-06-10 o godz. 10:16 ~Akcjonariusz napisał(a): > Co ciekawe zobaczcie na stooqu wykres relatywny z jsw w ciągu 5 miesięcy. Idziemy dokładnie taka sama ścieżka. I przyczyny związane z brakiem dywidendy wydają się podobne.
A już było dobrze, a już fajnie rosło, to oczywiście nażelowany menedżerek z funduszowej kliki walnął PKC w piątek, pewnie po to, by żabkę uśrednić, dając pożywkę tym wszystkim obrzydliwym trollom pokroju watsona czy myślącego.
Niestety katastrofa. Żałuję że nie sprzedałem jak było po 60, tutaj chyba więcej nigdy nie wzrośnie. Teraz znowu będziemy się bujać w okolicach 45-50 przez następne pół roku.