wczorajszy spadek nie przeszedł bez echa. Efektem wczorajszego walnięcia jest dzisiejszy sygnał S dla krótkiego trendu.
Pocieszający jest wyraźny spadek obrotów na spadkach oraz wzrostowe harami na wykresie świecowym. Harami to jednak słaba formacja i wcale nie przesądza o wzrostach.
Ciekawie zachowuje się ADX. Właściwie nie pokazuje rozpoczęcia trendu - jego wskazania są charakterystyczne dla boczniaków.
Wg mojej metody trend średnioterminowy jest nadal rosnący i nie ma sygnału S dla tego terminu..
Na chwilę obecną poza zniesieniem pierwszego uderzenia popytu na niewielkich i spadających obrotach nic się nie wydarzyło. Sygnałów zamykania pozycji nie ma
Trend zazwyczaj rodzi się w bólach. Przeanalizuj zachowania innych papierów bezpośrednio po średnioterminowych sygnałach K. W ogromnej większości przypadków po sygnale następują spadki. Dzieje się tak wówczas kiedy sygnał jest wynikiem mocnego, gwałtownego uderzenia popytu czyli silnych 2-3 dniowych wzrostów, które nie były poprzedzone długą wąską konsolidacją. Tak było na GCN, MDS, SNS, HYG - odszukaj daty sygnałów dla tych papierów i porównaj z wykresem.
Inaczej zachowują się natomiast papiery, które poprzedziły sygnał K konsolidacją - np Lena. Wówczas cofki czasami nie ma wcale.
Ja dzisiaj dostałem trochę po 2,22, ale rynek był uprzejmy wrzucić jedynie 919 akcji w postawione zlecenie. Skoro jesteśmy po K średnioterminowym, a rynek pozwala na zakupy na poziomie sprzed pierwszego ataku popytu to grzech nie skorzystać. Dopełniam papier do założonego poziomu. Dopóki nie zobaczę, że nie ma szans na rozwój trendu wzrostowego to przynajmniej 50% założonej wielkości CFL będę miał na rachunku. Reszta bedę aktywnie grał reagując na sygnaly w krótszych interwałach czasowych.
O jakim teoretycznym zakresie wzrostow mowi Twoj system? i co jest tego podstawa?
Interesuje mnie na podstawie czego dochodzisz do wnioskow o teoretycznie nadchodzacych wzrostach na tej spolce????
Dnia 2009-05-19 o godz. 13:35 ~Tenor napisał(a):
> Pytanie do Macieja,
O jakim teoretycznym zakresie wzrostow
> mowi Twoj system? i co jest tego podstawa?
Interesuje mnie
> na podstawie czego dochodzisz do wnioskow o teoretycznie
> nadchodzacych wzrostach na tej spolce????
Na podstawie systemu transakcyjnego opartego na Analizie Technicznej. Szczegółów nie podaję publicznie, choć sa osoby na forum, które sami wydedukowali z których narzędzi zbudowany jest system dający sygnały K i S dla trendów krótko i średnioterminowych.