SDS podobnie jak Scope, BCX, MOC czy nawet MDG to jednak długodystansowe spólki, mozolnie będą teraz budować z klocków swoje układanki, tu się nic wielkiego w miesiąc czy dwa nie wydarzy. Wszyscy o tym wiemy a i tak wielu puszczają nerwy. Piękno giełdy i tego typu spółek.
P. Sagan ani cały SDS nas do tej pory nie okłamywali w komunikacji, szczególnie w tak delikatnej kwestii jak emisje. Zawsze było jak mówili. Więc ja nie widzę powodu aby w tej kwestii im nie wierzyć. Podejmowanie decyzji inwestycyjnych opartych o kilka wpisów tutaj czy na Discordzie, LT, Twitterach i innych to się prawie zawsze źle kończy. Wystarczy śledzić i słuchać spółek i ich zarządzających a jak im się nie wierzy to sprzedać i iść gdzie indziej - być może to się własnie teraz dzieje na SDS czy Scope - się oczyści i zostaną Ci co wiedzą o co grają.
W SDS dostali prawie 13mln zł z EBI, a to starcza spokojnie na prawie 2 lata prac. W styczniu '23 mieli emisję na niecałe 6mln i pociągnęli ponad rok do kasy z EBI a koszty działalności jakoś im nagle nie rosną - prosta kalkulacja.
Warunki do drugiej transzy z EBI są zakomunikowane więc wszystko jasne, nikt tu nic nie ukrywa. P. Sagan powiedział, że chcieliby śięgnąć po drugą transzę (4m euro) w tym roku, ale to nie znaczy że ostatecznie po nią sięgną. On mi nie wygląda na jakiegoś oszołoma, nowi ludzie w Radzie też nie.
Ja obstawiam scenariusz, w którym jednak nie idą po tą drugą transzę w tym roku, budują mozolnie przejscie na główny parkiet, robią emisję przy przejsciu na gpw (pewnie w połowie 2025r) i wtedy żaden pisany przez Alicję i inne mądre głowy scenariusz że P. Sagan sprzeda akcje "swoim" (ciekawe niby kto to są "swoi") się nie sprawdzi. Po prostu będzie normalna profesjonalna oferta publiczna, moze juz z jakims duzym biurem maklerskim, wejdą na pokład duże TFI i OFE (bo dziś nie mogą), a w tym czasie SDS rozpoczyna druga faze badania klinicznego nakierowana na her2-low (ta nowosc o ktorej mowili na webinarze ze to przez to sie wszystko opoznia), moze pojawia sie jakis koporacyjny inwestor do badania klinicznego (Clairfield raczej nie dlubie w nosie) - a to plasuje cene akcji zupelnie w innym miejscu i mamy to co mowil P. Sagan: każda emisja po wyższej cenie niz poprzednia (w sumie to wszystko pow. 13zł z ostatniej emisji to wyższa cena :-)
Ostanie zmiany w Radzie Nadzorczej pokazuja ze fundusze (INNOventure i PFP) nie mysla o zadnym ABB czy wychodzeniu, widzą potencjał i dużo wyższe ceny - pewnie będą chcieli wyjść (w całości albo w części) przy okazji oferty prospektowej na gpw - wtedy wszystko jasne, kontrolowane, w jednej cenie. A jak bedzie, czas pokaze... Może faktycznie przydałoby się jakoś niedługo aby coś głośno powiedzieli bo sie rynek faktycznie lekko rozjechał.
Tylko to samo pisałeś przy 27zl. Naprawdę nie wiesz, kto to są swoi ? Oczywiście TFI czy tam inne fundusze biorą pod uwagę także. Gdyby chcieć być uczciwym to ofertę emisji powinni zrobić dla wszystkich posiadaczy akcji
co Wy z tymi znajomymi?? to jakiś paranoiczny strach że P. Sagan rozda kumplom z funduszy albo z klasy oraz pewnie siostrze i synowi.
Jak ma byc emisja na te €4m to będzie, P. Sagan też mówił, że będzie, a wszyscy się trzęsą że już zaraz i po 15 zyla.
Ludzie - tu można było zbierać po 8-10-13 zł jak leci i nikt nikomu nie bronił. Się cofnęło, trudno, posiedzę pare miesięcy dłużej.
Ja sam brałem udział w emisji po 13 zł w styczniu 23-go roku i jakoś strasznie dużo nie musiałem kupować (kilka tys akcji), było ESPI o podsumowaniu tej oferty i jak czytam to tam było prawie 40 inwestorów z czego 33 osoby fizyczne - więc bez jaj, P. Sagan faktycznie ma sporo kumpli..
siejecie zamęt i tyle - raporty spółki mówią co innego
A jak ma byc emisja na grube pieniądze za rok to skąd mają je wziąć? od nas od ulicy? każdy z nas wyskoczy po 20-50tys zł to ile zbiorą?? 5-8 mln zł?? bez TFI/OFE się nie da, a do tego muszą iść na rynek regulowany.
przesunięcie w kalendarzu badania klinicznego - de facto spowodowane czyms nowym co odkryli w pierwszej fazie badania (her2-low) co jest mega dobre rynkowo (nowy lek AstraZeneka) sentyment do całego sektora - spada BCX, spada MDG, spada Scope, spada MOC itp itd - spadają mniej bo u nich sie nic w miare nie przesuwa - w SDS sie przesuwa wiec spada wiecej az tyle i tylko tyle... cierpliwosci zyczę albo sprzedajcie, będzie lzej w głowie
Ludzie pod wpływem spółdzielni czasami sprzedają akcje dlatego czekam z dobraniem na rozwój tego co obecnie się dzieje. Raczej będę dobierała albo niżej znacznie niż teraz albo gdy zacznie się rysować trend wzrostowy. Oczywiście może tak nie być gdyż jak pisałam tutaj może być i plus 20proc jednego dnia. Zależy jak spółdzielnia rysuje plan i czy planem jest zbicie pod niską emisję.
Ciężko będzie żeby to spadało niżej , za dużo dobrych informacji wokoło spółki ostanio , zobacz na inf ostatnich dni her 2 low oficjalnie zatwierdzone do leczenia lekiem Astry, ten cały rok plan grania pod emisję może ulotnić się bardzo szybko , wystarczy że podpiszą z kimś dużym umowę na 2 fazę badań
Wiesz, to samo myślałam przy 30zl. Dużo wtedy było ciekawych informacji, a kurs jednak osuwał się. Ja się tego nie spodziewałam dlatego mam swoją teorię dlaczego to aż tak mocno spadło. Teraz już jesteśmy dość blisko ostatniego rajdu z 14zl na 20zl więc rzeczywiście wydaje się że spadki są ograniczone. Ale oni już sprzedają na stracie by wywołać panikę lub presję i są zdolni do wszystkiego, tym bardziej że popyt jest znikomy. Wszyscy czekają na komercjalizację i też na to gdzie kurs będzie podążał. Wg mnie tu wszystko jest możliwe i kontynuacja spadków też jest możliwa bo tu już nikt nie reaguje na infa. Jest tylko plan jakiejś grupy co z kursem zrobić. Sprężyna się napina do wzrostów ale to jeszcze może potrwać
Desperat dalej sypie papierem na lewo jego żadne infa nie ruszają , on chce się poprostu pozbyć akcji , lewary gdzieś mu musiały puścić i zbiera na depozyt
Batonik 1200szt po 19.90zl badający popyt No nie ma popytu, nie ma. Zamykamy notowania czekając na wejście na GPW i komercjalizacje miejmy nadzieję w 2025r. A zakupy? Zakupy można robić ale wybrzydzać i niżej. Niech się wysprzeda spółdzielnia na stracie. Niżej, moi drodzy, znacznie niżej
pamietam jak sds lezal po 10 ,8, 13 zl nikogo akcje nie interesowaly i nagle zaczal sie rajd 200%, tu zapalnikiem moze byc duzo mniejsze info niz te z ostatniego polrocza
Dlatego najlepiej poczekać na odwrócenie trendu. Ja mam zasadę albo kupuje blisko emisji albo czekam na odwrócenie trendu, ostatnio złamałam tę zasadę uśredniając w górę na trendzie spadkowym i źle na tym wyszłam
Podobnie teraz się nie interesują BrainScan przy cenie 40 zł i poniżej 50 mln kapitalizacji, ale jak skoczy na 70 zł do 100 to będą się zabijać o akcje :)
Czekamy na niżej. Niech się wykrwawiają. Musi być tanio, a 18 już mamy czyli droga otwarta na 16zl. Pachnie mi zejściem pod info o emisji i cenie emisji ma poziomie 12-14zl
nizej powiadasz?? na rynku 19 zl to po ile ma byc ta emisja ? tu przez 1,5 fundamenty poszly mocno do przodu, kurs byl po 40 zl i emisja znowu po 15 zl ? nie wydaje mi sie , jest mega zniechecenie ale zawsze tak jest w dolkach, do emisji zostalo 6-9 misiecy zreszta wcale jej nie musi byc wystarczy ze z duzym graczem podpisza umowe na 2 faze badan, po ostanich publikacjach her2 low jest to jak najbardziej mozliwe ,i zamiast wybrzydzac to bierz po te 19 zl bo taniej nie bedzie.
Zaczyna się coś dziać przy tych 19 zł , mnie to zastanawia kto to sprzedaje w tych cenach , w prasie branżowej coraz więcej art o konieczności znalezienia metody która będzie w stanie wykrywać her 2 low , rynek min 500 tys pacjentek rocznie to ogromne liczby grube mld dolarów i okazuje się że Sds ma metodę która może być na rynku do 2 lat ,poważnie myślicie że nikt nimi sie nie zainteresuje ? Co to jest dla takiej np Astry 5 mln euro załóżmy na 2 część badań i zapewnienie sobie praw do in Probe?gruby kapitał umie liczyć kasę ,uważam że kwestia kilku kwartałów a może nawet i wcześniej a ktoś duży sam do nich przyjdzie
Jeśli potrafili ze Scope to zrobić to i potrafią z SDS. Też wtedy pytali wszyscy jak to możliwe? Ze 150zl na 80zl itp. Dało się ? Dało. To i tutaj się da. To nie chodzi o brak wiary w spółkę. Tu chodzi o czyste giełdowe manipulacje. Trzeba przestraszyć, zniechęcić itd. Ja czekam co jeszcze spółdzielnia może zrobić, dodam że brak popytu pomaga
Tu już zleciało z 41 zł na 19 , mało ?uważam że już mamy dołek , spółka z taka perspektywa przepołowiona na pół z 5 msc i dalej ma spadać , jeszcze 2 zł i cały obrót setki tys akcji które poszły powyżej 17 zł zaneguje , ten spadek wogole to pokłosie mega hype na spółkę i masy niedoświadczonych inwestorów którzy kupili powyżej 30 zł oni nie wytrzymali ciśnienia i napędzili spadki , akcje pójdą w górę jak słabe ręce oddadzą
Czy wszyscy już sprzedali, nie jestem pewna. Sądzę że obrót jest tak mały i realizowany przez spółdzielnię, że oni dobrze wiedzą ile przerzucili między sobą a ile oddali a ile odebrali, jak będzie im się zgadzać to może przełożą wajchę..Wg mnie tutaj będzie jak na Datawalk.. Dojdą z mega spadkami to pewnej granicy i wtedy zaczną podciągać. No przydałoby się robić te podciągnięcia pod jakieś info. Na Datawalk to była UEFA, potem Barclays bank. Wtedy uważam że warto wsiadać, a Teraz Cały czas spadający nóż
Oj Alicjo.... pisałem uciekaj...... Nie widzicie , ze tu to samo sie dzieje co na Medinice lub Pure.....Pure tez weszło na Gpw z emisją po 119!!! . a tu juz nawet wiedzą , że nie dadzą rady na GPW... GPW takiej spólki nie doposci
Zobaczcie naprawde historie Medinice... blizniaczo to wygląda.... Pamietam jak po spadku z 40 na 20 zachwalali, ze przerzucają akcje, po spadku 50 % to juz tylko wzrosty itp itd..... medinice jest juz nie 20 tylko 7........
Opóźnienia zaczęły się w październiku 2023 , minęło już 8 miesięcy od tego i wiele rzeczy już pewnie zrobili a druga sprawa to widać że ktoś akcje rozgrywa w ostanim tyg ustawiane na S od 20 do 19,4 było 7 tys akcji , nikt tak w karnecie nie ustawia jak chce sprzedać ale jak się zrobił szum z her2 low na największej konferencji onkologicznej na świecie i her2 low zostało oficjalnie zatwierdzone do leczenia to nagle straszaki zaczęły znikać , Sagan na X potwierdza że w spółce wszytko ok i nikt nie pracuje nad emisja , więc tu już niżej nie będzie a wcale bym się nie zdziwił jak będzie mocne odreagowanie
Chociaż doświadczony z pkt widzenia wykresu ma trochę racji. Wykres przypomina Medinice. Obecna wartość księgowa Medinice to rylko 50mln zł. Ale tylko wykres przypomina