• Nawet sprzedać tego nie można Autor: ~bubu [176.115.7.*]
    przy redukcji na poziomie 94-97%
  • Re: Nawet sprzedać tego nie można Autor: ~Free [78.8.105.*]
    No jak masz 50 akcji, to zdecydowanie lepiej w rynek.

Jak masz kilka tysięcy to stopa zwrotu jest zacna. To kwestia skali.
  • Re: Nawet sprzedać tego nie można Autor: ~LOL [5.173.210.*]
    Free dalej będzie bronić decyzji które w oczywisty sposób dyskryminujeą cześć akcjonariuszy. Parafrazujac Free... dostajesz wpierw...l na osiedlu. No trzeba było przykawac i urosnąć do 2metrow to nie miałbyś problemu.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [62.133.157.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: Nawet sprzedać tego nie można Autor: ~Carlos [88.156.212.*]
    czyli wg Ciebie akcjonariusz który wyłożył na akcje 1000 zł ma zarobić więcej niż ten co zainwestował 100 000 zł ???
  • Re: Nawet sprzedać tego nie można Autor: ~posiadacz15szt [62.133.157.*]
    Zarobek nie ma być na akcjonariusza, ale ma być na każdą jedną akcję. Natomiast to co się tutaj odp, da, la, to powinno być stanowczo zakazane.
  • Re: Nawet sprzedać tego nie można Autor: ~Free [78.8.181.*]
    Generalnie do kogo wy macie pretensje, że nie macie hajsu na więcej akcji? Pomijam już to, że nikt wam nie każe ich trzymać, jest wiele spółek gdzie macie regularną dywidendę. O tym, ze będzie skup było wiadomo od 04.25, a wtedy jak akcje chodziły za ponad 20 zł. Była okazja do sprzedaży jak wam się nie podobało. Jeżeli zostaliście ponarzekać na forum, to macie coś nie tak z głową

Pomijam już to, że na dywidendę było 6 mln a na skup dali 8mln, do tego dochodzi to, że wielu takich groszowych akcjonariuszy do skupu nie przystąpi, więc ostatecznie ci którzy na poważnie weszli w spółkę dostaną jeszcze więcej. Musiałbym mieć coś z głową żeby uznać, ze w takim wypadku dywidenda byłaby dla mnie lepsza od skupu.

A wy tam sobie płakać na forum możecie, macie prawo. Jakoś nie żal mi gości, którzy nie potrafią wyłupać kilku tysięcy złotych, żeby mieć te kilkaset akcji. Są inne spółki ze stabilną dywidendą, możecie tam się przenieść bez problemu i skończyć z tym patologicznym odgrywaniem biednej ofiary, której drapieżna spółka nie daje zarobić. Ona daje zarobić i to sporo, tylko jeżeli ktoś rzeczywiście w nią inwestuje, a nie sobie kupuje kilka sztuk żeby ponarzekać jaki to świat nie jest dla niego okrutny.

Możecie liczyć na to, że ktoś wam podbije. Ja w każdym razie tego nie zrobię. Zebrałem wczoraj już poniżej 19 zł sporo i teraz nawet jak będę chciał coś dokupić to na pewno nie powyżej tego poziomu.

• Re: Nawet sprzedać tego nie można Autor: ~posiadacz15szt [62.133.157.*]
    Pretensji do Ciebie absolutnie nie mam, ale mam, Ty nie legalizowałeś tych chorych zasad psujących giełdę. Ciebie mam tylko za małą hienę, która się cieszy że zarobi kosztem kogoś, kto z różnych powodów nie weźmie udziału w skupie.
  • Re: Nawet sprzedać tego nie można ...MARZENIA Autor: ~Uczony [94.254.234.*]
    Posiadaczku Drogi ,jeśli masz 15 sztuk to myślę ,że to jest w sam raz na marzenia o skupie i które wpłynie na lepsze Twoje samopoczucie . Tzn na obecne a o przyszłościowe musisz sam zadbać . Parę groszy zaoszczędzisz i będziesz dokonywał wtedy czynów bohaterskich na giełdzie .
  • Re: Nawet sprzedać tego nie można Autor: ~Free [81.168.142.*]
    Naprawdę ciężko komentować wpisy gościa, który wyobraża sobie, ze jak on nie ma hajsu na kupno akcji, to inni cierpiętniczo powinni zrezygnować z okazji zarobku. Przynajmniej tak interpretuję nazwanie mnie "hieną" skoro wezmę udział w skupie a nawet ośmieliłem się dokupić akcji po informacji potwierdzającej skup.

Jak mogłem wydać swój hajs po to żeby zarobić, skoro inni nie mogą? Sam tego nie rozumiem, chyba ta chciwość mnie oślepiła. Jutro sprzedaje wszystko co ma,m żeby zsolidaryzować się z tymi co mają mało akcji:)

• Re: Nawet sprzedać tego nie można Autor: ~ricardo [83.25.191.*]
    W skupie można będzie sprzedać ok.5% akcji.Kluczowym warunkiem zysku z całego skupu jest jak zachowa się kurs po odblokowaniu pozostałych 95% akcji.Free jak pisał kupował ostatnio 1000 akcji po 18,95zł , podobno ma ich więcej i bardzo się cieszy że zarobi na skupie nie wiedząc jaka będzie cena pozostałych 95% odblokowanych akcji.
    Moja sugestia jest taka aby nie kupować akcji dużo powyżej 19 zł bo Free sprzeda swoje nie czekając na skup.

• Re: Nawet sprzedać tego nie można Autor: ~ricardo [83.25.191.*]
    Na poprzedniej sesji przemieliło się ok 10000 akcji po średniej cenie ok.19zł.W większości były to zlecenia zaspokajające popyt.
    Nie sądzę że sprzedawali to drobni wiedząc o atrakcyjnym skupie.
  • Re: Nawet sprzedać tego nie można Autor: ~lol [101.187.214.*]
    dokladnie tak! swietny wpis - a dla frustratow typu LOL narzekanie na te skupy to styl zycia :)
  • Re: Nawet sprzedać tego nie można. 2 Autor: ~Uczony [46.112.2.*]
    Ricardo ten Twój wpis jest bardzo prawidłowy . Załóżmy Free jest literą a .....a Ty jesteś literą b . Litera a chce jak najdrożej sprzedać a litera b jak najtaniej kupić i to jest gospodarka wolnorynkowa. Tak ,że tu jest wszystko prawidłowo .
  • Re: Nawet sprzedać tego nie można. 2 Autor: ~Free [78.8.3.*]
    No ja tam skupywania jeszcze nie skończyłem, tak więc nie do końca zależy mi na wzrostach. No ale fakt, chcę skupić mniej niż mam obecnie w portfelu, więc wzrosty byłyby dla mnie lepsze w tym układzie.

Oczywiście biorę pod uwagę to, że cena akcji przed skupem nie wzrośnie, a potem spadnie po nim. Dlatego m.in. patrzę na to w odniesieniu do zysku z ostatniego raportu, mojej średniej cenie akcji po skupie (o ile spadnie to się okaże po tym jaka będzie redukcja) i kapitalizacji spółki.

Przyjąłem współczynnik 4 zł na akcje ze skupu dla swoich wyliczeń i wychodzi mi, że kapitalizacja musiałaby wynieść ok. 27 mln, żeby się zrównać z poziomem średniej dla moich akcji (bez uwzględniania umorzenia zakupionych akcji).

Do tego można chyba jeszcze liczyć umorzenie tych 80 tys. akcji, co da kolejny bonus do ich wartości dla obecnych posiadaczy. No ale to nie jest 100% pewne, dlatego ostrożnie do tego podchodzę.

Ostatnio mieli ok 800 tys. zysku. Oczywiście to czy go utrzymają jest niepewne, dlatego pomimo wzrostu opłat za licencje w IIQ przyjąłem, że zysk będzie na podobnym poziomie. Tutaj akurat ciężko estymować, bo nie wiem na jakiej zakładzie funkcjonuje ten model licencji.

Zakładam, że przejście na licencję wiąże się ze stałością opłat i zapewnia stabilny przychód w zamian za to, że jednocześnie spadł po sprzedaży aktywów. Dlatego ryzykownie przyjmę na obecną chwilę, że zysk na ten rok będzie wynosił ok 3 mln. Biorąc pod uwagę obecna kapitalizacje c/z będzie oscylowało w graniach 10. Przy czym pewnie będzie można liczyć na kolejne skupy, więc w najgorszym razie jeżeli spadnie wyjdę z akcji za rok na podobnej podbitce, która była ostatnio.

No i to wszystko przy założeniu, że po drodze nie pojawi się inny podmiot skłonny zakupić licencję. No ale lepiej opierać się na znanych informacjach i nie wierzyć w przysłowiowe gruszki na wierzbie przy wyliczeniach.

• Re: Nawet sprzedać tego nie można. 3 Autor: ~Uczony [46.112.2.*]
    Ricardo jest jakaś dziwna rzecz .Powiadasz , że Free mając akcje po 19 PLN czeka na zwyżkę . A na co czekają Ci co mają po 22, 23 24 ,25 PLN itd na sprzedaży arkuszu zleceń .? Czemu Oni nie zapisują się na skup a nawet je nie sprzedają tylko trzymają te drogie akcje . Przecież stojąc tam bez zapisu na akcje Oni tracą podwójnie . Bo nie będą mieli korzyści ze skupu akcji . Free policz ile oni będą mieli w plecy jeśli kurs będzie taki sam?
  • Re: Nawet sprzedać tego nie można. 3 Autor: ~Free [78.8.3.*]
    To ich sprawa niech sobie sami policzą, a jak bardzo chcesz to wiedzieć, to kalkulator w dłoń i do roboty:)
  • Re: Nawet sprzedać tego nie można. 4 Autor: ~Uczony [46.112.2.*]
    Jak to Dyzma mówił ? A co tam sałatka ? Trzymając akcje na liście sprzedaży bez zapisu czyli tzw premii i nic się nie bać ? Ricardo a może to Twoje akcje i Ty wiesz wszystko ?..Zaraz Posiadacz o Tobie będzie wierszyki pisał .
  • Re: Nawet sprzedać tego nie można. 4 Autor: ~Uczony [46.112.2.*]
    Zobaczcie na Remedis .Tam jest Zloty Gral. .Chodzi o kredyty Frankowie . A także wpiszcie .....Frankowiczu sprzedaj nam swój kredyt .........( Chodzi także o kredyty już spłacone ) Czyli kredyty na dwa baty . Ricardo tam też tak bajerowali a 16 sierpnia 2023 r hyc i spółkę zawiesili . Zobaczycie po ile tam będzie akcja ? Społka jest na haczyku i niestety ale nic nie można już kupić . Można ale tylko popatrzyć . Ricardo powiedz w którym miejscu jest Złoty Gral na tej spółce ? A tam nikt nie kupował akcji .Więc ja sam musiałem to wszystko załadować na wielbłądy . A zwierzakom aż się nogi uginały od towaru
  • Re: Nawet sprzedać tego nie można. 4 Autor: ~Pie [37.47.93.*]
    Wkurza mnie to że skupują 80000 akcji po 100 a nie 200000 po 40. I tak by byli chętni do sprzedaży.
  • Re: Nawet sprzedać tego nie można. 5 Autor: ~Uczony [46.112.2.*]
    To są stosunki równoważne ,czyli czy tak czy siak to matematycznie się wszystko zgadza . Żeby był inny stosunek liczbowy tak jak podałeś przykład to Posiadacz by się że swoimi akcjami załapał a przy obecnym stosunku liczbowym Posiadacz idzie do fotografa a jego procencik przechodzi do Wielkiego . A nazywa się to tak ..hrosz do hrosza . A takich posiadaczy to trochę jest tutaj .Jakby miał 100 akcji załóżmy po 20 PLN to by miał na czysto 320 PLN
  • Re: Nawet sprzedać tego nie można. 6 Autor: ~Uczony [46.112.2.*]
    A dokładnie 340 PLN . od zainwestowanych 2000 PLN i nie ma co się dziwić ,że Posiadacz nie ma humoru .
  • Re: Nawet sprzedać tego nie można. 7 Autor: ~Uczony [46.112.2.*]
    A ile tu Grubych na hakach wisi od 29 czerwca 2023r . Jeśli Oni stracili po 30 PLN na jednej akcji do dzisiaj to żadne emisje Im tego nie wyrównały i nie wyrówna im skup jeden czy drugi .....Muszą wołami kurs do góry pociągnąć bo inaczej bieda z biedoj kupił kania i to z pipoj .
  • Re: Nawet sprzedać tego nie można. 4 Autor: ~LOL [89.76.21.*]
    Zastanów się czemu to jest tak robione.
  • Re: Nawet sprzedać tego nie można 5 Autor: ~Uczony [46.112.2.*]
    Ponieważ każdy szuka dla siebie korzyści giełdowych .
[x]
GAMIVO -3,39% 17,10 2026-05-29 16:09:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.