Ja nie obstawiam...kto ich wie...zawsze mnie tylko ciekawi to,że akurat caly zysk trafia idealnie w ... rezerwę. Ale nie wiem..może co kwartał dają 150mln na rezerwę. :)
Księgowa wie co robi, wyliczyli tak to skądś musiało się to wziąć. A co będzie w przyszłości, to się zobaczy. W grudniu już rozwiązali 100mln rezerwy.
Mam nadzieję,że kurs nie poleci na 18, bo niby z jakiego powodu? Ale to GPW.. nigdy człowiek nie wie.
Dnia 2024-05-28 o godz. 20:37 ~Irek napisał(a): > Rezerwa na EUC czy jak to tam się nazywa zabiła wynik, ale środki pieniężne wzrosły o 141mln zł kwartał do kwartału.
To mały pikuś. Kapitały własne wzrost w 12 miesięcy z 6.8 zł/akcje do 37zł/akcje. a działająca elektrownia w Pątnowie i kopalnia też wyceniona na wartość gruntu. Niezłe wałki księgowe tu kręcą. Spółka nie ma kredytów i pożyczek i mnóstwo gotówki .Cyfrowy Polsat szacuje że z pakietu 50,5% PAK PCE będzie miał od 2026 r 500-600 mln zł powtarzalnych zysków Ebitda.rocznie.
Bo te kopalnie w piatnowie mają zamknąć do końca 2024 to ja już spisali.. została wartość gruntu.
Zbierają gotówkę, czyli pewno szykują jakas sporą inwestycje. 670mln środków pieniężnych? O ile dobrze pamiętam to prawie 14zl na akcje.. a kurs jest po... 20zl... genialne
Dnia 2024-05-29 o godz. 07:09 ~Irek napisał(a): > Bo te kopalnie w piatnowie mają zamknąć do końca 2024 to ja już spisali.. została wartość gruntu. > > Zbierają gotówkę, czyli pewno szykują jakas sporą inwestycje. 670mln środków pieniężnych? O ile dobrze pamiętam to prawie 14zl na akcje.. a kurs jest po... 20zl... genialne
Dodaj ponad 5zł/akcje udzielonych pożyczek i masz już kurs akcji na bananie :))
Dlatego mam już straty 5%, zakopuje to, i mogą sobie walić w ukrytych zakup. Jak rano po 19.30.
Będę coś dobierał, i w końcu coś z tego musi wyjść... albo wypalca dywidendę albo będą kisić tę kasę. I pójdą w coś. Tak czy siak, ze strata sprzedawał nie będę. A mają przecież 50% PAK gdzie zaczynają sprzedawać wodór. Irracjonalne to wszystko... ale już się nauczyłem, że na GPW rozsądku szukać próżno. No chyba ,że w raporcie jest coś czego nie widziałem... ale kredytów brak, pożyczek do spłaty brak, amortyzacja spada. Rosną tylko rezerwy. Śmierdzi to slabymi wynikami, aby męczyć kurs dalej.
2 tyg. minęły, a kurs stanął na 19,20-19,40... ciekawe jak to się dalej potoczy.. Czy pociągną to w dół? do dołka niedaleko..
Dalej utrzymuje swój plan, myślę, że jak zbiją, to będę dobierał, jakieś porządne info wkońcu wpadnie. Skoro rządzący nawet z CPK się już przeprosili., to z atomem tez będą musieli.
Patrząc na ceny energii, to mamy chyba najwyższe w całej Europie.. dzięki węglowi. Żaden biznes się tutaj nie utrzyma z takimi cenami energii. Brawo PIS, brawo KO.