• Na stracie jadą? Autor: ~Bob [95.160.158.*]
    Jak to takto?
  • Re: Na stracie jadą? Autor: mizer [90.156.105.*]
    Nie powinno to być zaskoczeniem dla nikogo, kto czyta raporty. Powiem więcej, W Q2 też będzie strata, lub bardzo symboliczny zysk.
    Gross przychodów w tym roku wypada dopiero na Q3 w tym roku.

Całościowo w 2024 roku powinni oddać ~25% lokali więcej niż w zeszłym roku.
  • Re: Na stracie jadą? Autor: ~Kr [31.182.217.*]
    Dnia 2024-05-27 o godz. 18:44 mizer napisał(a):
    > Nie powinno to być zaskoczeniem dla nikogo, kto czyta raporty. Powiem więcej, W Q2 też będzie strata, lub bardzo symboliczny zysk.
    > > Gross przychodów w tym roku wypada dopiero na Q3 w tym roku.
    > >
    > > Całościowo w 2024 roku powinni oddać ~25% lokali więcej niż w zeszłym roku.

Najgorzej że zapłacili ponad 55 mln zł dywidendy w tym roku a łącznie w sumie wyemitowali 341 mln w obligacjach z tego w tym roku musza spłacić ponad 113 mln pozostałe 228 mln do trzech lat a odsetki tanie nie są...
    Wiec nie wiem czy powtórzymy wyniki finansowe z poprzedniego roku bo same koszty finansowe będą sporo większe niż rok temu.
    Jedyne co mnie w przypadku obligacji interesuje, to czy z postawionych za nie projektów mają marżę lepszą niż koszt WIBOR 6M +1.5%, a tak się składa że mają, więc to że udało im się je wyemitować w pełnym obłożeniu akurat mnie cieszy.
    Dnia 2024-05-28 o godz. 15:15 mizer napisał(a):
    > Jedyne co mnie w przypadku obligacji interesuje, to czy z postawionych za nie projektów mają marżę lepszą niż koszt WIBOR 6M +1.5%, a tak się składa że mają, więc to że udało im się je wyemitować w pełnym obłożeniu akurat mnie cieszy.

Niestety nie .... to łącznie ponad 10% Wibor6M 5,86% + 4,6%

W zakończonych 25 kwietnia br. zapisach na 4-letnie obligacje Marvipol Development popyt wyniósł blisko 160 mln zł. Redukcja zapisów wyniosła 6 proc. Oprocentowanie obligacji oparte jest o stawkę WIBOR 6M powiększoną o marżę, ustaloną na poziomie 4,5 proc.

W tej sytuacji obligacje o wartości 341 mln dają nam odsetki roczne w wysokości minimum 35 mln rocznie.
    Wypłata dywidendy nawet z kapitału zapasowego to nie był najkorzystniejszy dla firmy pomysł, zwłaszcza ze z obligacji najczęściej finansowane są działki pod budowę a od zakupu działki do wybudowania mija co najmniej 3 lata.
    Miało być 4,5% marży oczywiście
    Niestety nie .... to łącznie ponad 10% Wibor6M 5,86% + 4,5%
    Tak, masz rację. palec mi się obsunął na klawiaturze numerycznej. Miało być 4,5%.

Tylko, że to nie zmienia mojego stanowiska, ponieważ:
    -firma ma historyczną średnią marżę netto rzędu 19,4%
    -osobiście spodziewam się spadku WIBORU w kolejnych latach
    -nadal jest to dla nich tańsza opcja pozyskiwania kapitału niż kredyt bankowy na obecnych warunkach rynkowych
    Żeby to zobrazować.

MVP miał 211,6M w obligacjach, kolejne 176,8M w kredycie oraz 18,8M w leasingu na koniec 2019r przy raptem 483,2M kapitału własnego. Obligacje / WK 44%, Zadłużenie / WK 84%. Nie przeszkadzało w kolejnych 3 latach wygenerować firmie 266,3M zysku netto.

Obecnie stoimy w sytuacji: 341,8M Obligacji, 34,8M kredytu i 79,4M w leasingu. Łącznie zadłużenia więc niby więcej niż 5 lat temu o 50M, z tym że w tym samym czasie Kapitał wzrósł do 705M. Wskaźnikowo firma znajduje się w dużo lepszej sytuacji niż przed pandemią: Obligacje / WK 48%, Zadłużenie / WK 65%.
    Dnia 2024-05-28 o godz. 19:47 mizer napisał(a):
    > Żeby to zobrazować.
    > >
    > > MVP miał 211,6M w obligacjach, kolejne 176,8M w kredycie oraz 18,8M w leasingu na koniec 2019r przy raptem 483,2M kapitału własnego. Obligacje / WK 44%, Zadłużenie / WK 84%. Nie przeszkadzało w kolejnych 3 latach wygenerować firmie 266,3M zysku netto.
    > >
    > > Obecnie stoimy w sytuacji: 341,8M Obligacji, 34,8M kredytu i 79,4M w leasingu. Łącznie zadłużenia więc niby więcej niż 5 lat temu o 50M, z tym że w tym samym czasie Kapitał wzrósł do 705M. Wskaźnikowo firma znajduje się w dużo lepszej sytuacji niż przed pandemią: Obligacje / WK 48%, Zadłużenie / WK 65%.

Nie twierdziłem ze Marvipol jest w złej sytuacji ale wydaje mi się że przy tych kosztach, może być ciężko powtórzyć wyniki z poprzedniego roku zwłaszcza że wypłacamy dywidendę wtedy gdy naprawdę potrzebujemy kasy.
    Troszkę mnie denerwuje że w czasach kiedy Marvipol miał 90-95 mln zysku (dwa ostatnie lata z rekordowymi zyskami) raz wypłacił dywidendę 1,1X nie pamiętam dokładnie ile a w tamtym roku wcale ba nawet zlikwidowano politykę dywidendową. Nigdy też nie było więcej niż 50% zysku wypłacanego w dywidendzie choć stopy % były dużo niżej, a obecnie przy drogim kredycie / oprocentowaniu obligacji i zysku mniejszym prawie o połowę z 95 na 55 mln zł wypłacamy nawet z kapitału zapasowego.... taka niekonsekwencja.
    Nie wiem czy Glapiński zdecyduje się jakiś ruch ze stopami procentowymi w tym roku nie jego ekipa rządzi... nie musi.
  • Re: Na stracie jadą? Autor: ~Real [79.185.106.*]
    Niestety zadłużenie firmy w takiej sytuacji makro nie było dobrym pomysłem. Stopy jeszcze długo pozostaną wysokie bo wszyscy trąbią o uwolnieniu cen energii i skoku inflacji więc Glapa może nawet podnieść stopy. Dlatego widać to w kursie a może być jeszcze gorzej. Z resztą cała developerka jest korygowana. Takie fakty
[x]
MARVIPOL -1,77% 7,78 2025-11-07 16:49:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.