• Kto odkupil pakiet? Autor: ~xtepla [104.28.45.*]
    https://infostrefa.com/infostrefa/pl/wiadomosci/48584555,xtpl-sa-29-2024-zawiadomienie-otrzymane-w-trybie-art-69-ustawy-o-ofercie-publicznej
  • Re: Kto odkupil pakiet? Autor: ~Crimson [31.0.74.*]
    Też się zastanawiam… zupełnie przeoczyłem tą pakietówkę… to jest 3% akcji więc jeśli ktoś dokupywał i przekroczył 5% lub któryś z podmiotów który już ma powyżej progu to się dowiemy… cena 125 więc lekko poniżej notowań tak czy siak bardzo ciekawa transakcja
  • Re: Kto odkupil pakiet? Autor: ~Inwestor [31.61.188.*]
    Szwagier znowu sprzedaje i pozbył się więcej akcji, w raporcie za Q1 miał 154998 (6,6%). Wg ESPI zostało mu 47 977 (2,04%). Jak tak dalej pójdzie to utracą kontrole nad spółka.
  • Re: Kto odkupil pakiet? Autor: ~olek [5.173.148.*]
    Przecież to nie gwarantowało im żadnej kontroli te dodatkowe 6% a Młodzinski już od pewnego czasu wyprzedaje akcje XTPL.

Poza prezesem, który ma najwięcej akcji mają również fundusze (w tym ten norweski), więc dla mnie jest to jakaś gwarancja. Bo jakby nie patrzeć funduszom zależy głównie na maksymalizacji wartości spółki, to nie są instytucje charytatywne ;)
  • Re: Kto odkupil pakiet? Autor: ~japan [188.146.249.*]
    giełda jest swojego rodzaju sztuką w której ktoś posiada wiedzę ,którą ktoś inny posiądzie za jakiś czas ....

wg oficjalnych informacji ff to ok 42%. Natomiast faktycznego ff nie znamy. Może transakcja nad którą się zastanawiamy jest jedynie przeparkowaniem walorów do członka rodziny/kolegi/przyjaciela ,który za racji aktualnej liczby akcji nie ma obowiązku się ujawniać. Oczywiście jest to jeden z wielu scenariuszy. Jak zwykle czas i cierpliwość będą najlepszym arbitrem.
  • Re: Kto odkupil pakiet? Autor: ~Xenia [31.61.247.*]
    Czyli zapewne nowa emisja się szykuje
  • Re: Kto odkupil pakiet? Autor: ~japan [188.146.249.*]
    Dnia 2024-05-26 o godz. 15:15 ~Xenia napisał(a):
    > Czyli zapewne nowa emisja się szykuje

nawet jeżeli tak to trzeba zadać pytania po ile ??? i czy będzie to emisja otwarta/zamknięta???? gdyby to była prawda a emisja zostałaby objęta w całości przez podmiot typu Samsung, Meta itp to ja jestem za
  • Re: Kto odkupil pakiet? Autor: ~widelec [178.183.187.*]
    No i jest dokładnie jak pisałem cała ta emisja uzasadniana dalekosiężnym, ambitnym planem 100mln przychodów to tylko akcja żeby podbić kurs i umożliwić szwagrowi wycofanie się z interesu na plusie. Jaki głąb oddawałby tyle akcji gdyby w perspektywie czasu miały istotnie wzrosnąć? No chyba, że jest jeszcze tak jak pisałem że Młodziński to mega potrzebowski i jego interesy na Koziej trzeba istotnie dofinansować bo TMATE stratę generuje kolejny rok z rzędu.
  • Re: Kto odkupil pakiet? Autor: ~fan22 [46.175.109.*]
    Pamiętam jak na XTB fundy wychodziły w przedziale 5-6 zeta też już wielu przepowiadało że to bankrut, ja wtedy kupowałem........
  • Re: Kto odkupil pakiet? Autor: ~japan [89.64.140.*]
    Dnia 2024-05-27 o godz. 11:20 ~widelec napisał(a):
    > No i jest dokładnie jak pisałem cała ta emisja uzasadniana dalekosiężnym, ambitnym planem 100mln przychodów to tylko akcja żeby podbić kurs i umożliwić szwagrowi wycofanie się z interesu na plusie. Jaki głąb oddawałby tyle akcji gdyby w perspektywie czasu miały istotnie wzrosnąć? No chyba, że jest jeszcze tak jak pisałem że Młodziński to mega potrzebowski i jego interesy na Koziej trzeba istotnie dofinansować bo TMATE stratę generuje kolejny rok z rzędu.

napisz kto wydaje miliony na zakup pakietu akcji skoro to bankrut ??? Uważasz ,że przed realizacją transakcji nie zweryfikowali ze szczególną starannością co piszczy w kwitach ??? coś tu się kupy nie 3ma
    Ponadto gdyby nawet prognozy spółki okazały się mission impossible to ktoś angażując takie środki ma plan jak z tego wyjść .... z zyskiem zapewne
    Japan już tu ktoś zasugerował trafnie scenariusz. Otóż podmiot odkupujący to słup pozostający poniżej progu informacyjnego, tak jak już teraz sam Młodziński i będą puszczać po cichu w rynek te akcje. Żaden to tajemniczy inwestor. Pewnie koleżkowie z firmy która za 2mln przeprowadziła emisję.
    ok, ale jak z takiego pakietu wyjść przez rynek ???? po 20 pln uwzględniając aktualny popyt ???

Uważasz ,że te wszystkie umowy w USA, Azji, Francji, Włoch, zatrudnienie prawie 100 osób, sprzedaż modułów DPS, zaangażowanie funduszy w pakiety przekraczające 10 mln pln to fikcja ???
    Fikcją jest potencjał technologii firmy. Fundy pakują kasę w firmy z indeksów takich jak TECHWIG z automatu. To groszki w ich portfelach takie 10mln. Przypominam Theranos tam ściągnięto środki z funduszy na ponad 700mln DOLARÓW i zatrudniano setki pracowników. Jakoś inwestorzy dali się nabrać.
    No nie ma innego wyjścia jak wyjść przez rynek. Powolne wyrzucanie przy każdym ESPI o jakiejś drukarce itp. Gdyby Młodziński wychodził sam to by musiał zmierzyć się z informacją o zbyciu na rynku przy progu 5% i od tego miejsca miałby jeszcze trudniej, a tak ma niby jakiegoś kupującego instytucjonalnego i tym samym dobre wrażenie, że ktoś zbiera. Trik żeby nie stracić za wiele. No na prawdę wierzysz że szwagier by mu nie powiedział jaka jest sytuacja i gdyby wdrożenie przemysłowe miało dojść do skutku jeszcze w tym roku to by puścił za 125zł taki pakiet ???? No daruj ale w takie bajki nie wierzę. Chyba, że rzeczywiście Młodziński jest w takiej czarnej d.. że czekać nie może bo go wierzyciele gonią.
  • Re: Kto odkupil pakiet? Autor: ~rfd [5.173.148.*]
    Jeszcze nie bierzesz pod uwagę sytuacji - "z rodziną to najlepiej tylko na zdjęciach" ;)
    A czyli zakładasz, że Granek znienawidzonemu szwagrowi mówi, że firma się sypie i odkupuje od niego za bezcen akcje, a za 2-3 miesiące ogłosi przemysłowe wdrożenie na dużą skalę, może nawet wejście giganta technologicznego do akcjonariatu. No panie scenariusz jak z Dynastii
    może zaparkowali papiery aby po prostu zamącić nam w głowach ...:) ????
  • Re: Kto odkupil pakiet? Autor: ~He [91.90.185.*]
    Elon pewnie kupil podobno byl we wro
    Dnia 2024-05-28 o godz. 15:38 ~He napisał(a):
    > Elon pewnie kupil podobno byl we wro

oj fajnie by było
  • Re: Kto odkupil pakiet? Autor: ~He [77.255.109.*]
    No to juz mili parkingowi zaczynaja sypanko, coraz bardziej mi to zaczyna smierdziec, polski diptech…
  • Re: Kto odkupil pakiet? Autor: ~Crimson [31.0.88.*]
    Ja ostatnio zmniejszyłem pozycję ale bardziej przez kiszenie się kursu i lepsze perspektywy na krótko na innej spółce… zobaczymy co się będzie działo… jeśli to rzeczywiście strategia wyjścia to oczywiście że będą udawać że wszystko jest super natomiast bez pozytywnych informacji trochę im zejdzie aby wyjść przez rynek. Z drugiej strony moduły (pojedyncze bo pojedyncze) ale jeżdżą w różnych kierunkach…. Pożyjemy zobaczymy czyli piękno giełdy… zabawa lepsza niż analizowanie rynku obligacje albo obserwowanie narastania odsetek na lokacie :-)
    Tymczasem przepalają kasę na targach w Denver Colorado :-)
    Widelec przewidział i sprzedał w dobrym momencie.... pogratulować wyczucia. Osobiście liczyłem iż od kwietnia, maja 2024 coś się zacznie dziać. Przynajmniej od strony konkretnych działań. Także do listopada 2024 lepiej tu nie zaglądać. Ja trzymam cierpliwie i wierzę w zapewnienia właścicieli. Obym nie zawisł jak na Lubawie - na wieki (((
    Japan wiszenie na jakiekolwiek spółce nie ma sensu… jest tu i teraz i decyzja czy w obecnej sytuacji Lubawa ma lepsze perspektywy na wzrost kursu niż inne spółki. Ja mam taki fajny przykład ze swojego portfela… Datawalk pierwszy raz kupiłem po 251… mocno spadało więc sprzedałem… a to spadło dużo bardziej… potem zobaczyłem tych i znów kupiłem po 85 ale potem zwala… szarpnięcie w górę nie było kontynuowane więc znów sprzedałem i znów ze sporą stratą… a potem znów kupiłem… po 32 i po 42 i jestem do przodu na całości zabawy z papierem :-) na razie trzymam ale jak spadnie poniżej 55 to puszczam znów :-) nie ma sentymentów
  • Re: Kto odkupil pakiet? Autor: ~ram [31.61.176.*]
    To zależy na jakiej spółce. Na XTB miało sens.
  • Re: Kto odkupil pakiet? Autor: ~Acro [109.233.92.*]
    Ja wczoraj wróciłem na xtpl:) zobaczymy co z tego wyjdzie.
  • Re: Kto odkupil pakiet? Autor: ~QQ [46.112.112.*]
    Jak bedom sprzedewać drukorki do zastosowań przemysłowych, to bedzie rakieta; a jak nie bedom, to głów no bedzie.
  • Re: Kto odkupil pakiet? Autor: ~Crimson [31.0.90.*]
    Intimates zalezy… pomiar zawisles u jak długo wisisz i jak wygląda sytuacja w spółce… XTB poszło w dół na bazie wyssanych z palca ryzyk które w rzeczywistości nie miały aż takiego przełożenia na kurs.. w długim terminie XTB rośnie dość intensywnie cały czas
    Przepłacili :)))

Młodziński wiedział co robi :))))

"cffffaniaki" :((((
[x]
XTPL 8,49% 70,30 2026-02-24 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.