Nie wiem czy widziałeś te pakiety po kilka tysięcy akcji wystawione jako "straszaki" - ktoś nieźle korzysta z okazji na zbieranie akcji. W końcu dywidenda za rogiem, więc jak mogą kupować w promocji, to kupują.
Jak ktoś nie zna spółki i nie prześledził historycznych wyników, to może nie łapać, że w tej branży inwestycje idą zawsze pod koniec roku i wyniki IQ są zawsze dużo słabsze niż w IVQ roku poprzedniego. Ostatni kwartał 2023 mieli rekordowo dobry i stąd ten kontrast.
W mojej opinii powinno być wyżej niż WIG - choćby ze względu na stabilną politykę dywidendową (patrz c/z spółek z WIGdiv wynoszący średnio 14,63) oraz przyszłościowe branże (choćby kogeneracja, robotyka, automatyzacja i automatyka budynkowa).
Mamon domyślam się że pijesz do mnie.
Ja zakładam fakty dokonane, bo sytuacja zawsze może się zmienić. Nigdy nic nie ma na zawsze. Wtedy była pewna dywidenda 0,24, teraz jest ustalona większą.
Idąc dalej ... skoro jest taki optymizm wśród kolegów to dlaczego zamiast +100%, mieliśmy zjazd -10%.
Gdzie i kiedy te mityczne 50zl ...
Wlazłem sobie na ELT za 6 i 10 i tam widzę realne kwoty zwrotu. Tu też widzę w długim horyzoncie lepiej ale coś tu jest hamowane jak obserwuje.
Zobaczymy, zobaczymy ... i maj się kończy, a on z reguły byczy bywał, czyli co dalsze spadki???
Na giełdzie nie zarabiają ci, którzy kupują pod „fakty dokonane”, tylko tacy, którzy trafnie obstawią przyszłość. „Kupuj plotki, sprzedawaj fakty” - a nie na odwrót !
Nie piję do ciebie. Warto jednak zanim się coś napisze, zapoznać ze spółką i jej specyfiką. W tym konkretnym przypadku można było przewidzieć, że kwietniowa wypłata nie będzie jedyną w tym roku. Mało to - ubiegłoroczny zysk i poziom zatrzymanego kapitału czynią moim zdaniem wysoce prawdopodobnym trzecią wypłatę w wakacje.
Spółki dywidendowe zawsze mają wyższy c/z od tych, które nie dzielą się z akcjonariuszami zyskiem. W przypadku Introlu pewnym "minusem" są zaliczki na dywidendę, bo jak ktoś patrzy w zestawienia spółek GPW, to widzi tylko 0,24 zł dywidendy (czyli np. raczej słabe 2,38% od dzisiejszego kursu). Dopiero zagłębienie się w spółkę pozwala na odkrycie, że będzie to już druga wypłata w tym roku i łączne 0,48 zł daje już 4,75%, co z kolei jest już niezłym wynikiem, wyższym niż średni DY na naszej giełdzie. Jeszcze bardziej wnikliwi odkryją, że poziom kapitału zapasowego na dywidendy pozwolić może na kolejne dywidendowe niespodzianki ze strony Introlu w tym roku... :)
No to koledzy Mamon, Yard i Arthur ...
co by to było gdyby nagle tych tegorocznych zaliczek i dywidend by nie było???
Zakładacie że muszą być ... ok jest druga w tym roku.
No ale spróbujcie zrozumieć mój przekaz że nic nie ma na zawsze i na 100%, no nie?
Mogłaby firma zmienić z jakiś względów politykę bo np potrzebna kasa na inwestycje, nowe kontrakty aby była płynność lub do zarządu wchodzi ktoś o innym punkcie widzenia ... moze byc inaczej? To że trafiliście i przewidzieliscie ....fajnie ale mogliście nie trafić ... i o to mi chodzi.
Co do sedna sprawy to wszedłem sobie tu troszkę i badam i obserwuje.
Głowy na razie nie urywa.
Niby dobrze ale kurs trzymany ... czemu, ja jeszcze nie panial, bo dywidenda taka sobie .... no chyba że wchodziliscie za 2zl to przepraszam :)
Dokladnie zgadzam się z Tobą.. bardziej chodziło mi o fundy które "trzymają kurs" a powinien być już choćby ze względu na parametry fundamentalne o wiele wyżej
Kto kurs dusi i w jakim celu?
Kurs stoi w granicach 10zl i nic go nie rusza.
Skoro jest tak dobrze, po kilka dywidend w roku i mały ff to dlaczego kurs nie ciągnie dalej spokojnie w górę?
Jest jakaś logika?
To naprawdę aż tak trudne? 2030 to termin wymiany źródeł ciepłownictwa na kogeneracyjne. Wszyscy czekają na KPO, a Introl-Energomontaż jest liderem w branży. Prędzej czy później nadejdzie eksplozja popytu, wiec zbierają póki czas
Serio? Nie odnotowałeś, że nasza rola w UE właśnie się zwiększyła. O środki KPO będzie jeszcze łatwiej, bo polska reprezentacja ma znaczący udział w przyszłej unijnej koalicji.