34 400 000 przeznaczone na skup akcji po ok. 7,5 zl za 1 szt to ok.4 600 000akcji 74 000 000 x 6% - zakładany % skup 100 000 x 4,6 = 460 000 na teoretyczny zakup akcji 100 000 - 6000 do skupu 6000 x 7,5=45 000zl - wartości teoretyczne
Co ci po tym skupię, masz powiedzmy 1000 akcji a odkupią od ciebie 20 szt bo redukcja będzie 98%, taki skup to w buty sobie można wsadzić, porządne spółki płacą dywidende, a szemrane robią akcjonariuszy w ch.....
jasiu zanim zaczniesz wypisywac bzdury poćwicz na patyczkach z liczeniem u ciebie kiepskawo nie bierz się za inwestowanie na gpw bo tu sa prawdziwe pieniądze !
Taka edukacja by była jak by wszyscy posiadacze akcji wystawili je do skupu.Na pewno korzystniejsza by była dywidenda, kazdy by dostał około 0,45 za akcje przy redukcji na poziomie 93% każdy coś zarobi ale najwięcej prezes bo ma najwięcej akcji.
Dla mnie liczy się zysk ,przy skupie zarobię 3500 zł a przy dywidendzie bym miał 9000 zł.Chyba że nie wszyscy będą chcieli sprzedać to zarobię może 4 -5 tyś.
Dnia 2024-05-22 o godz. 12:12 ~nowy napisał(a): > Dla mnie liczy się zysk ,przy skupie zarobię 3500 zł a przy dywidendzie bym miał 9000 zł.Chyba że nie wszyscy będą chcieli sprzedać to zarobię może 4 -5 tyś.
Ciekawe wyliczenia, bardzo bym chciał poznać w jaki sposób zostało to wyliczone xD
Prawda jest taka że opłacalność pomiędzy skupem a dywidenda zależy od progu redukcji tzn im mniejsza redukcja tym bardziej skup jest opłacalny. W szczególności w przypadku jak możesz pomniejszyć podatek o stratę. Jeżeli redukcja jest duża no 99 procent większej różnicy nie ma i do tego nie możesz pomniejszyć podstawy opodatkowania większej różnicy nie ma. Zdecydowanie to nie jest żaden wał tylko jeden ze sposobów dzielenia się zyskiem.
Mamy info o skupie że ten skup będzie,niestety do momentu ogłoszenia po ile będą skupowac akcje będą jazdy żeby jak najwięcej kupić tanich akcji,jakby nie mogli od razu ustalić że skup będzie po 7 zł w dniach od do.Ale pewnie znów muszą się zebrać żeby ustalić oczywistą oczywistosc.
Dnia 2024-05-24 o godz. 09:39 ~Suder napisał(a): > kupowanie akcji MZ to topienie kasy w śmierdzącym bagnie bez większych szans na zyski
cała ta spółka to jedno wielkie bagno , kroją kasę z zysków dla siebie ! niby to skupem akcji, a kto czerpie z tego procederu zyski ? wiadomo ! Inwestora małego, i nie tylko , mają w głębokim poważaniu ! ważne by wyrwać kasę ze spółki !!!
To jest maszynka do zarabiania kasy i Wasze wpisy o tym świadczą.Być może że rzeczywiście tego nie rozumiecie no ale to już inna bajka... Sprawa jest prosta sprzedaje zarząd sprzedaje ja kupuję zarząd kupuję ja - jakie pretensie i do kogo do garbatego .....