• Klin zniżkujący Autor: ~zen_on [83.242.87.*]
    Czy zadziała? Jeśli tak to już niedługo (albo już teraz) odwrócenie trendu. Co myślicie?
    https://charts.stockwatch.pl/chart/YD6PjGv90uMirTscY9Leg 
    http://charts.stockwatch.pl/chart/YD6PjGv90uMirTscY9Leg
  • Re: Klin zniżkujący Autor: prof_wiatr [79.185.28.*]
    Dnia 2024-05-19 o godz. 09:07 ~zen_on napisał(a):
    > Czy zadziała? Jeśli tak to już niedługo (albo już teraz) odwrócenie trendu. Co myślicie?
    -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Myślę, że kombinujesz dobrze.
    Co do wykresu jest OK, ale nie widzisz wszystkiego.
    Pomogę Ci:
    1. teoretycznie ograniczenie dolne 7,27zł, linia wsparcia LT , narysuj pozioma kreskę
    2.koniec linii korekty 25.09.2024 linia pionowa.
    3. Te linie ograniczenie/korekty pokrywają się z zakończeniem klina korekty (LT).
    4. dorysuj MA30 close.
    Wyjdą ci daty i wartości.
    Oczywiście to teoretycznie, ale dla mnie w miarę sensowne.sensowne.
    Dlaczego, odwrócenie trendu LT nie odbędzie się za chwile, raczej rynek zadziała zdecydowanie powiedzmy po szacunkach za 3Q2024r. (jest w tym jakaś logika- jak dla mnie.)
    Mogę dołączyć taki wykres, ale nie w tej chwili.
    Ps. muszę osunąć znaki wodne z mojej analizy technicznej, a nie mam prawa do jej publikowania.( anie chcę sie
    Miłych poprawek, życzę.

• Re: Klin zniżkujący Autor: prof_wiatr [79.185.28.*]
    https://stooq.pl/q/a2/?s=snx&i=d&t=c&a=lg&z=1304&ft=20200806&l=0&d=1&ch=0&f=1&lt=56&r=0&o=1

• Re: Klin zniżkujący Autor: ~Hehe [37.30.126.*]
    Technika techniką, mi się wydaje, że jeśli przychody będą odbijać już od 2kw to będzie większe zainteresowanie oze na giełdzie jeśli chodzi o cały sektor. Co za tym idzie jeśli przyjdzie tu ssanie to korekta może się bardzo szybko skończyć przy tym ff. Co nie zmienia faktu że możecie mieć panowie racje również. Ze swojej strony mam nadzieję, że już w drugiej połowie czerwca i początkiem lipca będziemy już odbijać, ale raczej patrze pod kątem tego co może się wydarzyć
  • Re: Klin zniżkujący Autor: ~zen_on [83.242.87.*]
    Dla mnie AT to tylko AT, niektóre mają sprawdzalność na poziomie 55%-60%, ale czasem na to popatrzę, szczególnie jak się potwierdza wolumenem. Dlatego ciekawi mnie co kto myśli.

Czasami patrzę też na skośne wsparcia wieloletnie, takie na Asbis się długo broniło, tutaj też je można zobaczyć: https://charts.stockwatch.pl/chart/mWRUJ71co0S2to5HkVu9kw 

Szkoda że nie wychodzi na skali logarytmicznej, tam jeszcze dłuższe zostało przebite...

> prof_wiatr
    To 7.27 jest chyba za nisko jak na klin, bardziej pasowałoby mi 9.50 albo ostatecznie 8.00. Wszystko zależy jak na wyniki zareagują inwestorzy, bo słabe wyniki mogą być już w cenie i spadek może być tylko chwilowy.
  • Re: Klin zniżkujący Autor: prof_wiatr [79.185.36.*]
    > Czasami patrzę też na skośne wsparcia wieloletnie, takie na Asbis się długo broniło, tutaj też je można zobaczyć:
    > > prof_wiatr
    > To 7.27 jest chyba za nisko jak na klin, bardziej pasowałoby mi 9.50 albo ostatecznie 8.00. Wszystko zależy jak na wyniki zareagują inwestorzy, bo słabe wyniki mogą być już w cenie i spadek może być tylko chwilowy.
    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    1. Miałem Asbis , i wtedy nie narzekałem, miłe dywidendy, wzrost wolumenu przychodów, ale zaczęła się wojna i dałem sobie z tym walorem spokój. (jest na forum Asbisu, wiele moich wpisów).
    2.Sunex spadek chwilowy ? ŁOŁ !!!
    To popatrz się, idzie jak po sznurku, teraz kupowanie to nawet nie ruletka, a szaleństwo.
    Zbyt cenie własną kasę , a nie mam zamiaru czekać wisieć na gałęzi np. 2 lata.
    Moja filozofia giełdy jest trochę inna niż większościowe wolę mniej zarobić, przy mniejszym ryzyku w inwestycji, jedyny problem od wielu lat to pod koniec roku optymalizacja podatkowa.
    Niestety ja nie lubię płacić zbyt wysokich podatków.
    Tak już mam.....

Dam przykłady, Handlowy, Domdev, Develia, Budimex.(popatrz na wykres) LT.
    A mój typ na ten rok (jeśli lubisz hazard) to PCCRokita, PCCExol.
    Tu można będzie zrobić bez wielkiego ryzyka...
    I CO ?
    Z Rokitą, miałem rację ? KLEPNĘLI
    6,70/94= 7,11% dywidendy?
    Jest hazard, jest zabawa.
    I są jakieś perspektywy....

• Re: Klin zniżkujący Autor: ~zen_on [83.242.87.*]
    Każda strategia co przynosi zyski jest dobra. Najgorsi są tylko dwulicowi co piszą co innego a robią co innego.
  • Re: Klin zniżkujący Autor: ~Mar [31.0.87.*]
    Wiatr hyba mocno wisisz na tej Rokicie, ja widzę mocno spadające zyski, dywidendę odetną od kursu i jeszcze podatek od niej zapłacisz.
    Dnia 2024-05-21 o godz. 10:45 ~Mar napisał(a):
    > Wiatr hyba mocno wisisz na tej Rokicie, ja widzę mocno spadające zyski, dywidendę odetną od kursu i jeszcze podatek od niej zapłacisz.
    -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Wisisz, to takie polskie??
    1.Ja nie bawię się w kolarstwo na takich spółkach.
    Średnia, nam poniżej 80zł, wie spoko.
    Nawet po odcięciu dywidendy jestem mocno na plus.
    Nawet po wynikach na zjazdach dobrałem.
    Teraz pytanie co będzie dalej, a będzie normalnie spadnie gdzieś w okolice ok 85zł.
    Mam cichą nadzieje , że uda mi się dobrać kilka kilo w okolicach 80-82zł.
    Wyniki za 2Q, 3Q powinny być lepsze soda zaczyna iść do góry.
    2. jeszcze jedna rada teraz zaczynamy zabawę przy jesiennych spółkach PZU, ORLEN, kasa czeka spokojnie.
    Widać na PZU pierwsze jaskółki, i może się okazać, że dywidenda będzie powyżej 10%.
    Dla jasności ORLEN, PZU stan " O" na dzisiaj.
    Teraz Budimex, Domdev, Handlowy, Develia .
    A później zobaczymy....
    Ps. jedyna spółka na której wisiałem do 3Q2023r to był Sunex.
    Ale dzięki niemu mogłem sobie pozwolić na pewnie ruchy podatkowe, i dzięki mu za to.
    2. To zabrzmi jak brak samokrytyki, ale podatku za 2023 r zapłaciłem więcej niż wielu mieli rocznego obrotu , patrząc na kółeczka (przy śmiesznych obrotach) na Sunexie.

• Re: Klin zniżkujący Autor: ~zen_on [31.0.33.*]
    Ja gram elastycznie i to nie jest tak że kupuje na "raz". Zazwyczaj jak widzę że coś się wg mnie opłaca to lekko dziobię, a jeśli spadnie bez fundamentalnego newsa, to na niższej cenie zbieram więcej. Jeśli coś za szybko zaś podrośnie i jestem zadowolony z ceny to redukuje część. Tutaj miałem już akcje po niecałe 12, 10 i nawet pakiecik po 9.6. Z czego część sprzedałem na podbitce i znów czekam na niższą cenę. Dopiero w okolicy 8 zł i jakiegoś pewniejszego sygnału dobrałbym coś grubiej. Jeśli taka cena nie wejdzie to mam inne spółki, bo zbieram też tak np. JSW, ARCTIC czy KOGENERA.

Możesz to nazywać szaleństwem - ja akceptuje ryzyko że to nie wypali. A spadek chwilowy miałem na myśli spadek przez reakcje na wyniki i powrót w okolice zera. Ale może będzie zła reakcja tak jak Ty myślisz.

Z Asbisem też robię obecnie podobnie, zbieram jak tanieje, redukuje jak podrośnie, a trzymam tam ogólnie dla dywidend i zwiększam liczbę akcji bez dodatkowego wkładu gotówki.
  • Re: Klin zniżkujący Autor: ~ktostam [188.146.120.*]
    profesorku wietrze

Pisaniem głupot przewyższasz samego siebie :) Od jakiegoś czasu uczepiłeś się tutaj i piszesz co rusz bzdury. Taki niby troskliwy misiek :D zgrywający mądrusia, a tak naprawdę trąci głupusiem.

Napisałeś:
    "Moja filozofia giełdy jest trochę inna niż większościowe wolę mniej zarobić, przy mniejszym ryzyku w inwestycji, jedyny problem od wielu lat to pod koniec roku optymalizacja podatkowa.
    Niestety ja nie lubię płacić zbyt wysokich podatków."

Niezły dziwoląg z ciebie. Nie lubisz płacić z inwestycji giełdowych wysokich podatków :D:D:D To nie kwestia upodobań, po prostu musi ci słabo iść. Bo każdy o normalnych zmysłach chciałby płacić z inwestycji giełdowych olbrzymie 19% podatki :)

Czym więcej zarabiasz tym więcej podatku Belki jest do zapłaty.Jeśli płacisz małe podatki tzn. że słabe decyzje podejmowałeś. 
    "Problemem jest pod koniec roku optymalizacja podatkowa."
    Jeśli słabo inwestujesz i masz straty i opychasz akcje pod koniec, żeby zmniejszyć podstawę to nie robisz tego dlatego, że "nie lubisz zbyt wysokich podatków" tylko po prostu to jest dla ciebie deska ratunku i wówczas po zmaterializowaniu strat płacisz małe podatki od tego małego zysku co ci w ogóle został.
    Jakbyś miał trafione inwestycje to nie musiałbyś się bawić na koniec roku, bo nie miałbyś stratnych pozycji. A poza tym tak to można jakieś małe porcje sprzedawać. Jak ktoś zainwestował większy kapitał to do głowy by nie przyszło, żeby próbować coś sprzedawać bo chwilowo jest kurs poniżej ceny zakupu.

Nie chcesz spółki to nie. Masz >400 innych. Po co tu siedzisz. A jak próbujesz innym zniesmaczyć, żeby sprzedali bo np. zostałeś do tego wynajęty, żeby ktoś mógł skupywać to powinni nie przelać ci wypłaty bo słabeusz jesteś i błaźnisz się raz za razem :D Jak jak sam dla siebie tak naganiasz to głuptas i już.

Gdzieś ci dzwoni, gdzieś w którymś kościele słyszałeś o płaceniu niskich podatków ale to w firmach jak (re)inwestują, żeby powiększać podstawę do amortyzacji z pozycji bilansowych, albo kupują co się da do firmy na jej rozwój, żeby można było wrzucić w koszty bieżącego okresu itp. i tym samym obniżyć podstawe opodatkowania. Ale ta retencja niezapłaconego podatku to tylko pożytek w powiększaniu jej skali i potem znów jeszcze większej podstawy do opodatkowania i jeszcze dalszych (re)inwestycji i koszów i tak w kółko. Firma rośnie :)

Ale ni jak to się ma do niskich podatku Belki z inwestycji giełdowych. Te każdy chce płacić jak najwyższe to dowód na dobre zarobki.

• Re: Klin zniżkujący Autor: ~ktostam [188.146.120.*]
    btw Akcje tutaj są w dobrych rękach. Jest dużo inwestorów indywidualnych z pełniejszym portfelem, nie kilka tysięcy akcji tylko po kilkadziesiąt czy kilkaset. Do tego całkiem spora liczba instytucjonalnych.
    Nie wyrwiesz /ecie tych akcji. Tu się inwestuje, żeby mieć po jakimiś czasie mega wartościowe aktywo i dopiero wychodzić z inwestycji, a nie bawi w rolki chomika. Tutaj idzie o duże pieniądze, tutaj inwestycja w całej swojej krasie i pięknie.
    Zamiast pi olić to rusz i się mądrusiować, inwestuj i zarabiaj. Kupuj wartość i przyszłość.

A zagamblinogwych tematów to jak chcesz smart money to przy dużym ryzyku możesz w kilka tygodni zgarnąć solidnie na JSW. Jak potwierdzi się wybicie to szybko sprzedaż powyżej 40, może 45 polskich złotych, a jak nie to ustawisz blisko SL. Spółka płynna to nawet przy większej kasie nie odczują.

Tylko rozgraniczajmy gęstwinę spółek "niewiadomych" od spółek wartości, rozwoju i przyszłości. to dwa światy inwestycji giełdowych i gry giełdowej. Miś pluszowy co to dziecko może szwy rozerwać to nie to samo co niedźwiedź brunatny.

adios

• Re: ~ktostam Autor: prof_wiatr [79.185.36.*]
    Dla mnie istotne , że nie mam od 9 miesięcy, akcji tej spółki.
    I jest mi z tym dobrze.
    xD

• Re: ~ktostam Autor: prof_wiatr [79.185.36.*]
    A dzisiaj zacząłem badać głębokość rynku Sunexu, wniosek płytki.
    Jest wielu chętnych do pozbycia się walorów tej "perły"
    Zobaczymy co będzie za 4 sesje.
    Miłego....
  • Re: ~ktostam Autor: ~zen_on [31.0.78.*]
    Myślisz że wyniki będą gorsze od szacunków za 1Q, które są już znane i w dużej mierze w cenie? Czy myślisz że wyjdzie coś w szczegółach?

Poprawa ma być dopiero w Q3, zatem zobaczymy co zdyskontował rynek a czego jeszcze nie.
[x]
SUNEX -1,37% 4,70 2025-11-07 16:24:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.