Ano. Jak można się było spodziewać. Niestety firma teraz ma jedynie znaczek z logo GAMIVO i słabiutką grę. Zaraz licencjobiorca kupi znaczek i będzie po spółce. Pięknie wyprowadzili spółkę na manowce. Oczywiście wszystko świadomie.
W poprzednich latach 2022 i 2023 spolka miala odpowiednio 7,1 mln zysku netto oraz 6,5 mln zysku netto.
Cytujac: "Tym bardziej jest mi niezwykle miło poinformować, że w pierwszym kwartale 2024 roku Spółka wypracowała 3,6 mln zł przychodu i 0,82 mln zł zysku netto, natomiast EBITDA wyniosła 1,3 mln zł"
"Rezultaty te obrazują poziom wyników, jaki spodziewamy się osiągać w kolejnych kwartałach."
Spolka mowi nam tutaj, ze to jest poziom, ktorego spodziewaja sie w najblizszych kwartalach... Wiec co? Celuja w 820k x 4 = 3,3 mln zysku netto rocznie? Jest im milo zaprezentowac wynik i zasugerowac, ze to bedzie teraz poziom zyskow kwartalnych? Czyli srednio polowa tego co bylo?
Wyglada na to, ze GAMIVO SA sprzedalo zorganizowana czesc przedsiebiorstwa GAMIVO ltd w cenie przy C/Z na poziomie pomiedzy 1,5-2. WTF. Pisalem o tym wczesniej... to typowe wyprowadzenie majatku... i to nie pierwszy raz przez spolke powiazana z osobami powiazanymi z glowny akcjonariuszem (Poczytajcie o spolce FAM).
A dalej czytamy, cytuje: "(...)QuizVenture, a więc pierwszym dużym projekcie niezwiązanym bezpośrednio z bieżącą działalnością GAMIVO S.A"
A czy wlasnie nie tym argumentowali sprzedaz Gamivo ltd, ze chca sie skupic na "skalowalnosci biznesu" a tutaj jakies poboczne dzialalnosci z du... podczas gdy pozbywali sie dzialalnosci pozyskiwania sprzedawcow na wlasna platforme? Rece opadaja.
ps: zaraz tu pewnie przyleci @Free i powie, ze wszystko pieknie
raport nie jest dobry ale nie jest tez zly - jest po prostu srednio - widac ze nie ma pomyslu na rozwoj ale jest stabilne 10% marzy netto - jak ktos lubi stabilna dywidende albo skup akcji co roku - bez wiekszych wachan - to spoko spolka...i tyle
Odważne wnioski, ale owszem chyba można powiedzieć jasno że cała ta nowa strategia wyszła im gorzej niż źle, w efekcie z świetnej wyceny mamy taką sobie. Spółka będzie mieć PE 10 stabilnie, no i może zapłaci jakąś dywidendę. List to śmiech na sali, ta gra quizowa to naplucie akcjonariuszom w morde
napisales dokladnie to samo co ja - wiec tez brawo za odwazne wnioski - pewnie tu sie rozbijamy o motywacje zakupu... bo ty patrzyssz pewnie na to jako potencjalna spolka growth - a ja zaczynam ich postrzegac jako value.... i tyle
Trudno mi uwierzyć, że Tar Heel Capital Pathfinder pozwolił na wyprowadzenie kasy z biznesu, bo to kompletnie psuje reputację, na długie lata. Ten szef Czyrko nie wyglądał na złodzieja, tyko na poważnego biznesmena. Jednak mam nadzieję, że złodziejem nie jest. Czyli poczekajmy jeszcze, dajmy im czas.
Poczekać można, tylko pamiętajmy że opłata licencyjna na platformie jest procentowa, co wbrew głupotom które pisał prezes sprawia że przychód jest bardzo zmienny w trakcie roku, mniej więcej tak samo jak wcześniej. Kwartały I, IV są najmocniejszymi jeśli chodzi o sprzedaż gier, więc nie zdziwcie się jeżeli w następnych raportach zysk netto zleci poniżej 500 mln
nie jest publiczna, wiemy tylko że poprzednia umowa wynosiła 5%, czyli obecna praktycznie napewno też tylko na wyższy procent, reszta rozliczana na roboczogodziny tyle wiemy póki co
Niestety bardzo trudno znalezc jakies informacje na temat rejestracji i obecnego statusu spolki Gamivo.com limited, ktora zostala sprzedana.
Jednakze, pod tym adresem: https://www.dnb.com/business-directory/company-profiles.gamivocom_limited.3b31caca96e1a4a9499688a1aa75a33f.html znalazlem, ze obecnie zarzadzana jest przez Rafal Arkadiusz Senko. Jak sobie tego Pana wygooglujecie to znajdziemy np. jego profil na linkedin. A tam informacje, ze jest udzialowcem i w zarzadzie TAR HEEL CAPITAL PATHFINDER VC2.
I tu warto przypomniec odpowiedz Gamivo SA z 11 grudnia 2023 na zapytanie akcjonariuszy. W odpowiedzi na 2gie pytanie GAMIVO SA uzasadnia dlaczego nie podalo informacji nt sprzedazy. I tak jak zrozumiale jest utajnienie informacji jak marza i zasady rozliczania to juz komu i za ile sprzedano spolke nie ma wplywu na sam interes. Co wiecej jest standardem w spolkach notowanych - podawac komu i za ile sie cos sprzedaje. Jesli kupujacym byla osoba lub spolka powiazana z glownym akcjonariuszem to mamy tutaj ewidentny konflikt interesow i podejrzenia dzialania na szkode spolki.
Nie chce snuc teorii spiskowych ale bardzo zle to wyglada.
Masz pan rację interes poszedł boczkiem nie wiadomo za ile.To wygląda tak jakby was oskubali tylnimi drzwiami karmiąc was obietnicami jak będzie pięknie.Z dala od takiego zarządu.A na x ostrzegali...od 6 miechów....
prezes cieszy się, że cofnął się o 3 lata. to ja podziękuję, widząc reakcje kursu na taką dywidendę, po jej odcięciu to tu będzie długotrwały i systematyczny zjazd. własnie sprzedałem to gówno.
LOL- przyleciałem. Nie powiem żebym był zachwycony, ale biorąc pod uwagę przychody zysk jest jak najbardziej ok. Teraz powstaje pytanie czy rzeczywiście zawrą inne umowy licencyjne, czy będą jechać tylko na tej jednej. Przy takich zyskach mogę im dać kredyt zaufania.
Poza tym podniesiono opłatę licencyjną niedawno, było o tym w ESPI, no to zobaczymy jak to wpłynie na zyski w przyszłym kwartale.
Ja dobrze wiedziałem co ty będziesz wypisywał tutaj, dlatego pytałem się Ciebie przed raportem jaki według Ciebie będzie dobry a jaki zły raport, bo byłem pewien że każdy wynik gorszy od IQ 2023 roku będzie dla Ciebie wodą na młyn. Jakoś się szczególnie nie zawiodłem:)
P.S. W IQ 2022 roku na który się powołujesz było "tylko" 914 tys. zysku. To tak na marginesie tej katastroficznej narracji. Jak rozumiem wtedy też wyprzedawali majątek? Albo w IIIQ 2023 roku gdzie zysk był w granicach 414 tys. (dla porównania w IIIQ 2022 roku było 2,1 mln).
Całościowo ocenię nowy model po wszystkich czterech kwartałach. Jak będzie stabilnie cały czas 800 tys. to tragedii nie ma, a jak się okaże że nie ma stabilizacji w zyskach no to będzie kiepsko.
P.P.S. Tak jak pisał kolega wyżej nie podoba mi się ich rozdrabnianie na jakieś lipne projekty poboczne typu aplikacje quizowe. Niech lepiej szukają chętnych na licencje, a jak programiści nie maja co robić to niech rozszerzą zakres prac w ramach licencji (chyba na to już wpadli bo było o tym ESPI niedawno).
Reasumując jakiś mega zadowolony nie jestem, no ale w okolicach 18 zł pod skup mogę coś dobrać jak się znajdą chętni do zrzutów.
Zgodnie z ESPI z 25 kwietnia 2024 r. glowny akcjonariusz prosi o dodanie punktu, ktory bedzie w porzadku obrad WZA. Jak sobie otworzysz oryginalny dokument to zobaczysz, ze podpisal sie pod nim Marek Grzegorz Wronka, ktory jest dyrektorem w THCP MT - czyli Tar Heel - glowny udzialowiec.
Idac dalej. Na stronie internetowej maltanskiego odpowiednika KRS: https://register.mbr.mt/app/query/get_company_details?auto_load=true&uuid=1de6fd31-213c-5256-8374-07da0ea66698 mozemy znalezc podstawowe informacje o Gamivo.com limited. Jak wejdziesz w zakladke documents to znajdziesz dokument z 8 kwietnia 2024 - o przeniesieniu akcji. Akcje Gamivo.com limited sa przenoszone z Gamivo SA na SPV3 WAV limited (numer HE 451249), spolke prawa cypryjskiego.
Idac dalej. Na stronie internetowej cypryjskiego odpowiednika KRS: https://i-cyprus.com/company/626718 mozemy znalezc podstawowe informacje wlasnie o spolce SPV3 WAC limited. I kto tam jest dyrektorem? Marek Grzegorz Wronka.
Z calym szacunkiem ale spolka gamivo.com limited nie zostala sprzedana zadnemu wyspecjalizowanemu podmiotowi ale zostala wyprowadzona przez glownego akcjonariusza w zmowie z zarzadem spolki. Dlatego tez spolka Gamivo SA nie chciala sie publicznie przyznac komu i za ile spolke sprzedaje (tu podkresle, ze warunki wspolpracy jak marze powinny byc tajne).
Drogi @Free... kiedy do Ciebie wreszcie dotrze? Tutaj specjalnie wymienilem zrodla zebys mogl wszystko sam zweryfikowac...
To wszystko o czym piszesz by mi może jakoś bardziej przeszkadzało gdyby nie to, że dzielą się ze mną tym zyskiem a nie go wyprowadzają na lewo. W dodatku w nowym modelu widzę również zysk, więc ciężko mi uznać ze większościowy chce utopić swoje 67% akcji w Gamivo S.A. i zostawić je na pastwę losu.
A co do wyprowadzania akcji to powód jest zapewne dosyć trywialny - na Cyprze nie masz podatku od inwestycji giełdowych. Nie jestem mistrzem ekonomii, ale lepiej nie płacić podatku od zysków niż go płacić.
Mam w portfelu Astarte, spółkę rolniczą gdzie główny udziałowiec też uciekł z akcjami na Cypr. Też mam nie brać tej spółki i uważać że wypłacana tam dywidenda to jakiś przekręt?
Chcesz zobaczyć jak się robi przekręt? To zapraszam na Kernel, Airway, Minutor. Na każdej z tych spółek byłem, dlatego widzę różnicę między chęcią zwiększenia swego zysku poprzez wyprowadzanie akcji do rajów podatkowych a robieniem z akcjonariuszy dawców kapitału.
Pisanie z Tobą LOL, to dosłownie strata pieniędzy bo przespałem przez to zrzut na 16,5, mam nadzieje że będzie powtórka. No jak Ciebie znam to już polujesz na okazje:)
Od razu przypominają się czasy jak spadło na 14-16 zł po zmianie modelu. Teraz będzie powtórka z rozrywki tylko pewnie wzrosty będą szybciej bo ogłoszenie skupu nie potrwa pół roku:)
w Q1 2022, to co jest teraz to smiech na sali, facet napisał, że się cieszy, że w rok zarobią około miliona jak wczesniej zarabiali 10 raz wiecej :) Normalnie to przy takiej dywidendzie kurs idzie do góry, a tu na odwrót. wniosek jest prosty kurs pokazuje faka wszystkim tym, którzy dalej w tym siędzą. Ktoś wyżej napisał, że akcje poszły do udziałowca obecnego, paranoja.
@Free Nie chodzi o sam fakt miejsca rejestarcji tylko, ze to sa spolki / osoby powiazane z Tar Heel. Marek Wronski jest dyrektorem w Tar Heel i wlasnie w spolce, ktora kupila Gamivo.com limited. Majatek zostal wyprowadzony do spolki ktora albo nalezy do tych samych osob albo blisko powiazanych. Zwroc tez uwage, ze w komunikatach Gamivo SA pisal "ze sprzedal spolke ze kwote wieksza niz ja nabyl"... to jest takie maslo maslane w ogole nie odnoszenie sie do obecnej wartosci sprzedawanego aktywa. To gdzie sa zarejestrowane to podalem Ci tylko po to zebys mogl sobie sam wejsc na strony i odnalezc te informacje u zrodla. Zebys nie musial bazowac na moich slowach.
Mogę się mylić ale wydaje mi się że to coś napisałeś jest nieprawidłowe. Opłatę licencyjną podniesiono już wcześniej, a więc jej wpływ widać już w tym kwartale, inaczej przychód poleciałby na dno jeszcze szybciej. Tak więc cofnęliśmy się 2-3 lata jeśli chodzi o zysk i przychody. W raporcie rocznym zarząd mamił nas że nowa strategia była wynikiem zapytań o licencje od innych podmiotów, niby okres przejściowy się już zakończył a tu cicho sza o nowych licencjobiorcach - jak dla mnie to pic na wodę
A czy KNF lub Prokuratura nie powinna zająć się takim wyprowadzeniem majątku do akcjonariusza? Przecież to działanie na rzecz akcjonariuszy mniejszościowych.
Aneks do umowy licencyjnej zawarto pod koniec marca, więc tak naprawdę efekt będzie widoczny dopiero od IIQ.
Wiesz ja np. nie wierzę, że ktoś da im takie dobre warunki jak obecny licencjobiorca, bo jednak jest związany z głównym udziałowcem GAMIVO SA, a ten nie chce żeby jego akcje stały się bezwartościowe, dlatego będą tak kombinowali żeby zysk w raportach się zgadzał, stąd pewnie podpisanie aneksu.
No ale na razie po pół roku nic poza poszerzeniem zakresu licencji i dodatkowych opłat nie wykombinowali. To na pewno na minus.
Z drugiej strony umówmy się, że akcje przez ostatni rok straciły sporo na wartości. Nawet licząc darmowe udziały, to wychodzi na to, że przy starych zyskach kurs powinien być w granicach 50-75 zł. Jak dla mnie obecny poziom odzwierciedla już ryzyko nowego modelu. Ja wszystko rozumiem, ale przy obecnej kapitalizacji po informacji o prawie milionie zysku i potencjalnym ładnym skupie jednak nie powinno spadać na 16,5 zł.
deka - wyszło na to, że według Ciebie zysk za IQ to jest zysk za cały rok skoro piszesz o tym, że zarabiali 10 razy więcej, ja tam nie widzę żadnego kwartału z zyskiem 8 mln:)
LOL- tak rozumiem komu sprzedali te spółkę, nigdy się z tym nie kłóciłem. Kłócę się z Tobą o to, że próbujesz mnie przekonać, że pragną aby ich 67% akcji w Gamivo SA stało się bezwartościowe, a dzisiejszy raport pokazał że tak nie będzie i spółka ma wykazywać jakiś zysk. Zapewne po to żeby ciągnęli z niej hajs, niemniej jeżeli będą robili to na obecnych zasadach, czyli sprawiając że będę dostawał za to sowity skup, to nie widzę przeciwskazań
@Free Mieli tą spółkę poza obrotem wyceny giełdowej przez lata. Obecnie zgarnęli kasę za IPO, potem wydrenowali spółkę z kasy, obecnie też do zera. Odzyskali już kontrole nad Gamivo.com ltd. Ta wycena dla nich jest papierowa. Dla Ciebie ona ma realną wartość bo możesz realnie za tyle mniej więcej teraz sprzedać (lub trochę mniej niż wycena rynkowa). Główny mając 60-70% udziałów nie może tego spieniężyć.
Ale może zbierać hajs poprzez skupy lub dywidendy. Więc jednak liczba akcji ma znaczenie.
Poza tym, zawsze można sprzedać to w pakietowce lub w księdze przyspieszonego popytu za trochę więcej jak 10 groszy.
Pomijam już to, że ciągle gadamy tutaj o kwestii postrzegania działań zarządu zamiast o tym czy warto w to obecnie wchodzić.
Jak ci nie odpowiada to co robią to nie widzę sensu w kupowaniu akcji. Mnie to pasuje bo mam średnia poniżej 20 zł i jak pójdzie news o skupie to pewnie znowu podlecimy lekko pod 25-26 zł, a może tym razem nawet wyżej. Prosta sprawa, dlatego zbieram to bez stresu na tych poziomach.
A ten dzisiejszy spadek w okolice 16,5 zł to już w ogóle jakiś geniusz finansjery zrobił. Nic dziwnego że spółka ma taki kurs przed skupem jak ludzie nie potrafią sobie spojrzeć ile hajsu jest na skup i policzyć ile to wychodzi na akcje. I zarobisz niezależnie od tego czy skup będzie po 50 czy po 100 zł, to tylko będzie kwestia mniejszej liczby akcji po sprzedaży, ale ilości nie są znowu takie olbrzymie żebym miał płakać z tego powodu.
No i dodajmy, że spółka dalej wykazuje zysk przy czym jeszcze w pierwszym kwartale działała w tym modelu gdzie zarabiała mniej z licencji. Krótko mówiąc perspektywy może nie są jakieś super zachwycające po tych wynikach, ale jeżeli to będzie regularny zysk, no to 3 mln rocznie do podziału jest dla mnie jak najbardziej akceptowalną kwotą przy mojej średniej.
Kurs pewnie będzie jeszcze niżej już po skupie bo nie będzie pod co grać. Ja wtedy sobie zacznę znowu zbierać to co sprzedam w skupie lub przed nim w okolicach 14 zł, czekając na raport za IIQ bo on mi pokaże czy przychody są stabilne, czy tak samo niepewne jak przy starym modelu.