• dziwna reakcja na raport finansowy Autor: ~Basia [85.222.86.*]
    nie rozumiem tego odpału. Spólka bardo dobra ale jeśli chodzi o wynik Q1 to należy zwrócić uwagę , że energomontaż nie pokazuje strat na kontraktach walutowych w racunku zysków. Robi to w bilansie i tutaj widzimy że w ciągu kwartału kapitał własny spadł o 1 milion.
    Więc gdyby pokazali wszystko to byłoby 1 milion strat a nie 5 milionów zysków.
    Oczywiście przy umacniającej się walucie straty na hedgingu ulegną odwróceniu, niemniej oceniać należy cały obraz.
  • Re: dziwna reakcja na raport finansowy Autor: ~Rafał [78.133.231.*]
    Dzięki Basiu za wyjaśnienie. Co prawda jako EPD-owiec zaintrygował mnie ten wystrzał, ale nie mogłem znaleźć wytłumaczenia. Obrót cieniutki i lada godzina nie należy się spodziewać takiego plusa. Ale próbuję robić porównania do tego co mam i stąd moja tu wizyta.
  • Re: dziwna reakcja na raport finansowy Autor: ~Kanadol [209.161.211.*]
    Pewnie dziwna dla Ciebie i chyba nie ta pojemnosc glowy zeby zrozumiec:), ale mam wielka nadzieje ze Twoje myslenie w dalekiej przyszlosci zmieni sie :).

Ciao!:)
  • Re: dziwna reakcja na raport finansowy Autor: ~Basia [85.222.86.*]
    Drogi Kanadolu. Twoja teza o pojemności mojej głowy jest trochę niegrzeczna. Nie znasz mnie przecież więc nie wyskakuj z takimi stwierdzeniami. Ponieważ nigdy z Tobą nie polemizowałam merytorycznie, więc nie mogę stwierdzić co siedzi w Twojej głowie.
    Co do Energomontażu to wcale nie twierdzę, że spółka jest zła bądź prewartościowana.
    Po prostu po wczorajszym raporcie za Q1 stwierdziłam że wyniki (które miały być przecież dobre) nie uzasadniają takiej euforii (+15%). Kurs rósł przecież w rytm optymistycznych założeń a wynik Q1 jest dobry ale przy tej wycenie nie można uznać go za rewelacyjny. Jeszcze raz zwracam uwagę, że nie pokazali w wyniku straty na forwardach (ponad 6 milionów PLN) co niektóre firmy robią jednak na bieżąco.

A tak w ogóle to życzę samych udanych inwestycji i pozdrawiam.
  • Re: dziwna reakcja na raport finansowy Autor: ~Kanadol [209.161.213.*]
    Podpowiem Ci jedno, gdyby ta spolka byla notowana w Kanadzie na TSX , to juz by kosztowala w przeliczeniu na PL okolo 40 zeta z takimi wynikami.
    Przykro mi , ale Polska gielda jest plytka i bez kapitalu jak na razie i ma takze kijowych analitykow.

Zycze powodzenia :).

Na razie
    Z tą Kanadą to dałeś do pieca. Podaj mi zatem przyklad firmy z branży która handluje się w Kanadzie na wskażnikach P/E 40 i EV/EBITDA 25.
    (a na tyle byłby wyceniony energomontaż przy cenie 40PLN)
  • Re: dziwna reakcja na raport finansowy Autor: ~swój [89.174.106.*]
    przepraszam ze się wtrącę -ale po tyle to chyba nigdy nie był
    Masz przyklad Teck Resources Limited kosztowal w polowie marca 2009 C$3.4 dzisiaj C$17.00 :), wiesz ile maja dlugo bardzo duzo, tylko ze przesuneli splaty:).
    Twoje wskazniki to nie zawsze ida w parze z rzeczywistoscia:).

P/E Ratio (TTM) 12.1x
    Last Bid/Size 16.46 / 131 EPS (TTM) 1.31
    Last Ask/Size 16.47 / 118 Next Earnings 20 Jul 2009
    Previous Close 15.79 Beta 3.24
    Volume 3,137,093 Last Dividend --
    Average Volume 14,018,526 Dividend Yield --
    Day High 16.72 Ex-Dividend Date --
    Day Low 16.21 Shares Outstanding 477.6M
    52 Week High 52.90 # of Floating Shares 475.9M
    52 Week Low 3.35 Short Interest as % of Float
    Takze ten wskażnikach P/E 40 i EV/EBITDA 25, zachowaj sobie dla siebie;), jezeli sie wycenia spolki, trzeba brac tez pod uwage jakie sa prespektywy na przyszlosc:), jak widze nie stosuja tego w Polsce.
    A co Ty taki nerwowy jesteś?
    Rozumiem , że Teck Resources to po 3,4 nie kupiłeś.

Prosiłam o firmę z branży energomontażu a ty mi podajesz coś jednak trochę innego.
    I sam sobie odpowiadasz.
    Teck: kurs urósł z 3,4 na 16 ale wcześniej spadł w pół roku z ponad 50.
    Firma zadłużona bardzo mocno ale na wskaźnikach jest dużo tańsza od energomontażu.
    Jeśli uważasz że jest droższa to podaj jak to liczysz. Jeśli nie podobają Ci się moje wskaźniki to jakich Ty używasz.
    Bo tak na prawdę to wydaje mi się że opowiadasz bajki i jeszcze niepotrzebnie jesteś przy tym nerwowy.
    No wiesz ;) , kto tutaj opowiada bajki i jaki znowu tam nerwowy zawsze z poczuciem humoru:).
    a jak sie odniesiesz do swojego przykladu spółki która jest jednak zupełnie inna od energomontażu: firma Teck Resources jest kilkadziesiąt razy większa, z innej branży, mocno zadłużona i przede wszystkim dużo tańsza na praktycznie wszystkich wskaźnikach. Co do jej perspektyw to się nie wypowiadam, niemniej odreagowała tak mocno bo wcześniej zaliczyła armagedon ( spadła w trochę ponad pół roku z 55 na 3,4 dolara) spadając ponad 90% pod wpływem obaw o jej wypłacalność.

Taką firmę możesz porównać raczej do Immoestu (przy wszystkich różnicach) który też wymazał w pewnym momencie ponad 97% od szczytu, by przez ostatnie 6 miesięcy urosnąć ponad 700%.
    A co to ma za znaczenie, prawie zadnego , Energomontaz tez kosztowal ponad 30 zeta i spadl ponizej 6, jezeli spolka przynosi zyski i beda na takim samym poziomie przez nastepne III kwartaly lub lepsze, to wiec jak sie wycenia spolke:)?

Jezeli chcesz wyprzedzic czas, to sie wycenia tak jak ja:), a jezeli nie chcesz wyprzedzic czasu no to stosuj swoja metode z kwartalu na kwartal z roku na rok:).

jednym slowem nie masz tak na prawdę jakiejkolwiek metody wyceny spółki. Jedyny argument jaki podajesz to fakt że skoro spadło z 30 na 6 a w firmie nic złego się nie dzieje to powinna kosztować 40. Może i będzie kiedyś tyle kosztowała ale raczej nieprędko.
    I na prawdę nic do ciebie nie mam ale jeśli chcesz się spierać to zróbmy to używając argumentów.
    O jeju , jeju i jak widze w kolko to samo:), ja mam swoja metode i formule, niestety jest tylko dla mnie:). A czy bedzie kosztowac 40 zl czas pokaze, napewno nie tak szybko na tej plytkiej gieldzie co ma 2 grosze kapitalu:).
    J nie mysle zeby szybko zagranica wrocila na GPW, bo po co jak mozna duzo wiecej zarobic na innych gieldach swiata. Takze nie bedzie szybko 4 grosze kapitalu na warszawskim parkiecie;).
    jak jesteś taki Warren Buffet to może sam pociągniesz Północ na 40 zeta? Daj znać to się podczepię.
    Spoko kotku, dam znac ;).
    Co to 40 zl? , Polimex placil za akcje 26 zeta czy jak sie nie myle:), a spolka byla w gorszej kondycji finansowej i w ogole. Wiec krotko,jak jest bessa to sa inne formuly do obliczania wartosci akcji, heheh.
[x]
ENERGOPN 3,43% 14,17 2010-12-30 15:48:11
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.