Poprzedni raport rynek przyjął ze sporym rozczarowaniem. Dwie pozycje bilansowe dają jednak nadzieję że ten majowy będzie lepszy :
-1,1 mln zł spółka posiada w zapasach ( towary i produkty)
- 1, 8 mln zł to należności na które czeka za wykonane usługi i produkty ( wszystkie z terminem płatności poniżej 12 miesięcy)
- produkcja ruszyła, sprzedaż wzrasta skokowo, jesteśmy na początku realizacji trzyletnich umów z sieciami fitness ( Extreme Fitness i in.)
Czy dalej będą na minusie, czy zaczną wykorzystywać zapasy, należności i potencjał firmy przekonamy się za dwa dni. Wiem jedno - gorzej już być nie może. Niechże to chociaż do złotówki podskoczy po ładnym raporcie.
I co z tego panie ten tego dziejadzku. Już sentymentu do tego nikt nima. No i dzisiaj nie było insider buyersów bo obroty 10 koła w ciągu całej sesji. Tyle to dziennie obrotu mam w swoim sklepie internetowym
sprawdź jak wzrosły zapasy i należności... spółka naprodukowała gratów a ci co odebrali towar zalegają z płatnoścami.. koszty pracy też znacznie wzrosły
Wolę iść potrenować pod chmurką do Paździerinka niż zapisać się do siłowni Xtreme Fitnnes !!!
Za ten wał prezesowej z zeszłego roku nie zobaczą ani grosza w abonamentach.
Model biznesowy Olympu to fabryka-muzeum gdzieś na wsi (z dużym akcentem na muzeum) i jeden czy dwa kontrakty które w przypadku niewypłacalności sieciówki (kontrahenta Olympu) automatycznie bankrutują Olymp. Perspektywy na rozwój firmy są bliskie zera. Bez kapitału firma jest skazana na działanie tej fabryki-muzeum. Chińczycy jakby zobaczyli co tu się wyprawia to pękliby ze śmiechu. Zbudowanie zautomatyzowanej fabryki to koszty przekraczające dziesięciokrotnie aktualny kapitał spółki. W przypadku właściwej oferty wprowadzenia nowych akcji do obrutu rozwodnienie akcji przy aktualnej ekonomii (braku dostępności pieniądza) byłoby tak duże że pewnie cena akcji zatrzymałaby się na 1 gr. W praktyce nikt firmą nie zarządza. Firma weszła na giełdę raportując zysk w poprzedzającym kwartale co oczywiście było sprytnym posunięciem ze strony głównych akcjonariuszy aby pozbyc się udziałów. Fakt że sprzedawali oni na potęgę coś już powinno tłumaczyć. "Debiut roku 2023".
Patrząc co się dzieje teraz na NewConnect to ja bym się bardziej skupił na spółkach o małej kapitalizacji np. hurtimex ibc. W każdym momencie może dojść do przejecia a co za tym idzie spektakularnych wzrostów