26 kwietnia zaproponowałeś mi, żebym wybrał jakąś spółkę, dwie albo trzy, żebyśmy porównali po miesiącu, kwartale czy roku zysk z inwestycji z Energii z tą czy tymi spółkami. Ok, ja wybieram jedną CPS, drugą czy dwie sam wybierz jakie chcesz z WIG 30 poza spółkami energetycznymi. I porównuj - od 26 kwietnia. Pozdrawiam...
Oj Oko przeciez jak jestes długo na gieldzie to wiesz ze tak to nie funkcjonuje ze trzeba miec min pare firm i ze sporo kasy zeby jak wziąles na gorce to usredniac,usredniac a nawet wyskoczyc I jak najmniej kredytu A ty jak fatalistyczno-masochistyczna baba chcesz jedną firmą włazic w 'zawody ' z jasnym przekonaniem ze wygrasz i pocieszyc wlasne ego Nie wygrasz to sie ulotnisz?
W KGHM już chyba zbyt późno, ale PEPCO dopiero odbija i mocno zaczynają rosnąć obroty, więc tu jeszcze można podbierać. Ale moim zdaniem PEPCO to walor czysto spekulacyjno-handlowy, więc zależny wyłącznie od dużego portfela i to obcego kapitału. Dla mnie lepszym jest CyfrowyPolsat - ma większe podstawy jako firma, a został zdołowany do ok. 50% wartości ostatniej próby skupu.
Emeryt - od 26 kwietnia minął miesiąc. 26 kwietnia Energa na zamknięciu kosztowała 9,51 zł, dziś - 10,28 zł. W sumie 8% więcej. Cyfrowy Polsat 26 kwietnia kosztował - 9,95 zł, dziś - 13,50 zł. O ponad 35% więcej.... Challenge trwa...
oko napisz kiedy sprzedaż polsat o ile go kupiłeś żeby się nie okazało że za miesiąc energa będzie po 10 zł i polsat wróci na 10 zł jak swego czasu na bogdanece w kontrze do bumechu ja pepco na chwilę obecną sprzedałem 20 % wystarczyło będzie na balety w wakacje
openerem - zgoda, jak sprzedam Polsat to napiszę, bo kupiłem trochę w ostatnich miesiącach. Natomiast, ani co do Bogdanki, ani Bumechu się nie wypowiem bo nigdy żadnej z tych spółek akcji nie miałem...
W pewnym momencie ludzie na forum porównywali że bumech z 10 zł poszedł na 90 a bogdanka stała w miejscu w okolicach 40 zł teraz bumech wrócił w okolice 10-15 zł a bogdanka jest wyżej więc kiedyś i tu może być podobnie jak energa do tego 30 roku potroi moce wytwórcze to I wycena spółki powinna być zupełnie inna
Wszystko możliwe. Ale Cyfrowy też dużo inwestuje i się rozwija i ma szanse stać się drugą Polenergą. Póki co duszą go wysokie stopy procentowe. Ale tam przynajmniej jest prywatny właściciel, który zna się na robieniu biznesu i pieniędzy i każdą złotówkę wydaje z głową bo to jego a nie państwowe...
Bumech to poszedł chyba tak do góry na fali nagłego wzrostu cen węgla spowodowanego wojną i embargiem na rosyjski węgiel. To sytuacja podobna do Mercatora czyli pandemii i cen lateksowych rękawiczek. I jeszcze firm handlujących stalą i wystrzału cen stali wskutek wojny jak węgla czy gazu.
Emeryt - wracam po przerwie urlopowej do naszego challengu. Po równo 4 miesiącach czyli od 26 kwietnia wczorajsze kursy zamknięcia Energi i CPS. Przypomnę - 26 kwietnia kurs Energi na zamknięciu to 9,51 zł. Wczoraj - 13,90 zł. Ponad 46% więcej - pięknie. Kurs CPS 26 kwietnia - 9,95 zł. Wczoraj - 14,70 zł. Prawie 48% więcej. Niemal równo ale... Challenge trwa.... Pozdrawiam
Witam serdecznie ,na wstępie tytułem wyjaśnienia po pierwsze można podać nawet teraz więcej spółek ,moją intencją nie było ograniczanie ilości typów jeśli tak wynikało z mojego wpisu którego nie odszukiwałem to prostuję .Każda osoba mogła i dalej może podać swoje typy . Drugie wyjaśnienie swój typ jako Autor: ~Oko [46.112.4.*]2024-05-06 23:41 podałeś z taka datą więc kurs początkowy przyjmujemy zamknięcie z tego dnia zarówno dla Cyfrowy Polsat jak i spółki ENERGA ,różnice w obliczeniach nie będą duże ale nie możemy przyjąć kursu prawie dwa tygodnie wcześniej niż podano typ dlatego kurs początkowy przyjmujemy zamknięcie z dnia 6 maja zarówno dla spółki ENERGA kurs 9,60 zł jak i spółki Cyfrowy Polsat kurs 10,42 zł
Pojawił się również typ~openerem [91.220.238.*]2024-05-07 08:35 czyli początkowa data też będzie zamknięcie z 6 maja bo typ podany przed sesją 7 maja ....KGHM kurs początkowy był nawet minimalnie wyższy wtedy niż teraz jeśli nawet uwzględnimy wypłaconą dywidendę ...PEPCO kurs wtedy 19,68 zł a po dzisiejszej sesji 18,35 zł ....choć~openerem co do pepco pózniej 28 maja pisał cytując na chwilę obecną sprzedałem 20 % wystarczyło będzie na balety w wakacje
Należy dobrze wyczuć kiedy wejść i kiedy wyjść bo cytując wpis openerem z tego wątku W pewnym momencie ludzie na forum porównywali że bumech z 10 zł poszedł na 90 a bogdanka stała w miejscu w okolicach 40 zł teraz bumech wrócił w okolice 10-15 zł a bogdanka jest wyżej więc kiedyś i tu może być podobnie jak energa do tego 30 roku potroi moce wytwórcze to I wycena spółki powinna być zupełnie inna
Osobiście inwestuje w wartość i staram się wyszukiwać spółki które mogą przynieśc ponadprzeciętne zyski w długoterminowym horyzoncie ....czy taką spółka będzie ENERGA osądzi przyszłość ...ja czekam cierpliwie ...a Wy jak chcecie możecie podać również inne spółki i w przyszłości porównamy zwrot z inwestycji kontra kurs ENERGA SA
Cyfrowy polsat wygląda ładnie i pewnie podejdzie pod 20 zł do końca roku, końca stycznia mi niestety terminy spieniężenia Energi się nie spięły z ruchem na cps teraz zostało liczyć na 5.09 i konferencję Energi
tylko po co ma kupić akcje od orlenu jak może skupić pozostałe kilka % z wolnego obrotu odkup od orlenu jest bez sensu pomijając cenę od 4 lat orlen integruje energę z całością grupy więc jeśli orlen zrobi coś innego niż przejęcie 100 % energi to będzie to nieekonomiczna kalkulacja tylko ewentualna polityczna układanka powinno być wezwanie poparte wyceną jakiejś kancelarii uwzględniające zaksięgowane przez orlen zyski nadzwyczajne i potencjał rozwoju
Emeryt - dziś równo rok minął od zaproponowania przeze mnie mojego kontratypu dla Energii czyli Cyfrowego Polsatu. Energa rok temu była notowana jak sam napisałeś po 9,60 zł, dziś po 11,58 zł - to niemal równo 20% więcej. Cyfrowy Polsat notowany był po 10,42 zł, dziś po 18,70 zł - niemal 80% więcej. Co jest lepszą inwestycją przez ostatni rok? Jak wypada ta "najlepsza" spółka na gpw? Ta "perła pomorza"? Pisz dalej o ponadprzeciętnych zyskach...
Cyfrowy Polsat stoczył się z 36 złotych na 10, został zebrany i słabe rączki odcięte od akcji. Kurs Energi jest pilnowany, ktoś koniecznie chce kupić tanio, ale nie może.
I tak już chce kupić piąty rok i nie wiadomo ile lat jeszcze będzie chciał tak tanio kupić - o ile oczywiście ta teoria spiskowa ma jakkolwiek rację bytu. A Cyfrowy Polsat owszem stoczył się, a teraz pięknie z powrotem pnie się do góry i obniżki stóp będą takim dopalaczem - o czym zresztą pisałem rok temu :)
~tor - uważam, że Cyfrowy Polsat dalej będzie rósł, więc póki co nie sprzedaję - dopiero jesteśmy przed obniżkami stóp procentowych a poza tym do użytku wchodzą projekty energetyczne, które będą generować przychody i zyski i tam jest prywatny właściciel, który inwestuje, prowadzi firmę dla zysków a nie po to, żeby sprzedawać tanio prąd społeczeństwu i zatrudniać kolesi partyjnych. A Energa jest jedną wielką niewiadomą - nie wiadomo czy Orlen cokolwiek a jeśli nawet to kiedy będzie łaskawie coś z Energą chciał zrobić. Mam akcje jednej i drugiej i spółki ale to na CPS mam kilkukrotnie większy zysk póki co - zgodnie z moimi założeniami.
Dnia 2025-05-07 o godz. 08:27 ~Oko napisał(a): > I tak już chce kupić piąty rok i nie wiadomo ile lat jeszcze będzie chciał tak tanio kupić - o ile oczywiście ta teoria spiskowa ma jakkolwiek rację bytu. A Cyfrowy Polsat owszem stoczył się, a teraz pięknie z powrotem pnie się do góry i obniżki stóp będą takim dopalaczem - o czym zresztą pisałem rok temu :)
oczkoś,do rzeczy,ile podatku zapłaciłeś z gpw za 24' bo to jest jedyny wymierny wskaznik jakim jesteś inwestorem,pisałem ci wielokrotnie punk widzenia zależy od kwoty zainwestowanego kapitału,może być tak,że 20% na Enerdze to więcej niż Twoje 80% na CPS,kwestia ilości posiadanych akcji danej spółki,a odnośnie obniżek stóp %,skoro np.Energa jest w stanie obsłużyć swoje zadłużenie płacąc np.600 mln odsetek rocznie,to spadek stóp % również Enerdze zmniejszy obciążenia odsetkowe
Ważne sa i % i kwota ...bo hipotetycznie inwestując w Polsat byłoby więcej % i większa kwota ...Wiele było spółek które dało znacznie lepsze wyniki % niż inwestycja w akcje Energa a niektóre nawet ponadprzecietne ...mimo tego moja wiara nie osłabla i wierzę że spółka ENERGA dołączy do tych spółek z ponadprzeciętna stopą zwrotu bo tutaj mamy maraton i wyniki rywalizacji z innymi spółkami na wykresach dlugoterminowych mogą się w przyszlości zmienić ....Zobaczymy czy ostatni ENERGA bedą pierwszymi w zysku z inwestycji w dane akcje ..Oczywiście nie jestem wróżbitą i przyszłośc osądzi czy tak będzie dlatego caly czas wspominam o dywersyfikacji portfela i posiadaniu różnych aktywów nie tylko akcje a jak akcje to nie jednej spólki .Bardzo sie cieszę jak udaje się Wam zarabiać .Tutaj kurs giełdowy jest wątkiem pobocznym a mamy walkę dobra ze złem i mam nadzieje że choć część przepisów związanych z wezwaniami i przymusowym wykupem będzie zmieniona aby w przyszłości nie było takich sporów,
Emeryt - to jeszcze określ jakiś rozsądny termin tych swoich "ponadprzeciętnych zysków" bo nikt nie jest wieczny i nikt nie inwestuje na gpw, żeby zysk mieć za kilkadziesiąt lat. Bo tak to każdy o każdej spółce może napisać, że będą na niej "ponadprzeciętne zyski" :)
Guru - punkt widzenia jest taki, że jak ktoś zainwestował 100 tys zł w Energę rok temu to ma 20% zysku i ten kto zainwestował 1 mln zł w Energę też ma 20% zysku jak i ten kto zainwestował 10 mln zł (ale to teoretycznie tylko bo ktokolwiek chciałby teraz sprzedać akcje Energii za takie pieniądze to kurs by runął). I dla odmiany ktokolwiek zainwestował 100 tyś zł w CPS ma 80% zysku, 1 mln zł - również 80% zysku i o dziwo - co z pewnością nie mieści ci się w głowie - ten kto zainwestował 10 mln zł też ma 80% zysku. I sądzę, że to koniec wzrostów. Ale co istotne i ten kto kupił za 100 tyś, i ten co za 1 mln zł i ten co za 10 mln zł bez większego problemu sprzeda swoje akcje. Ale ty i tak tego nie rozumiesz :)