A to nie chodzi o to, że oddali kolesiowi do zarządzanie większość akcji, żeby on w imieniu reszty, prowadził rozmowy opcji strategicznych? Na koniec co by nie wynegocjował, to każdy dostanie swoją dolę, proporcjonalnie do ilości akcji.
Nie porównywałbym Columbusa do Saule. Ten pierwszy miał i ma przychody, a kiedyś miał zyski. Saule powstało i cały czas funkcjonowało dzięki dotacjom nie mając symboliczne przychody i olbrzymie koszty. To mi raczej wygląda na minimalizowanie strat poprzez inżynierię finansową.
Porównanie jak najbardziej zasadne. To pomyśl co będzie się działo na kurs jak kiedyś Saule będzie miało olbrzymi zysk (może za kilka lat). Sam dobrze o tym wiesz, co może się kiedyś wydarzyć, dlatego tutaj jesteś już od ...3 lat.
AMA, a co będzie jak Saule skończy jak 80 % start-upów. Bywam tutaj, bo osiem lat temu przeczytałem https://tvn24.pl/biznes/tech/sukces-olgi-malinkiewicz-ladowarka-do-telefonow-na-bazie-perowskitow-ra627149-ls4468196 i uważałem, że to może być bardzo dochodowy produkt. Od tego czasu jedyny komercyjnym efektem jest zasilanie niesprzedawalnych cenówek.
Zanim Columbus miał przychody ,a później zyski kisił się na rynku 10 lat ale przez ten czas budował markę . Wiem co mówię bo brałem w tym udział jako osoba współpracująca i inwestor . Nic nie dzieje się ot tak ,że firma powstaje i przynosi zyski . Najpierw trzeba inwestować ,a później przyjdzie (bądź nie) nagroda.
Koszty były spore bo zarząd pobierał stosowne uposażenia. Zapewne da się tak ustawić te "badania" żeby dostosować koszty do dotacji, wtedy to ktoś może nawet chcieć kupić chociaż za parę baniek. Ale 50 milionów pożyczek raczej nie spłacą...
A za 10 lat już nikt nie będzie pamiętał że kiedyś próbowano wykorzystywać perowskity jako ogniwa PV.
to jest Ama chyba latwe, sprawdz statut do czego wymagane jest ponad 50% glosow, np zbycie calosci lub czesci przedsiebiorstwa, tylko co tu zostanie jak Saule Technologies sprzeda Saule ktoro ma patenty itd.
tak wymysl jakas superlatywe, albo wyjasnij po co im gwarantowane 50% zeby nikt ich nie przeglosowal przypadkiem?
dodaj wszystkie akcje ktore sa po jego stronie/ ma dogadane. ulatwie ci, clc 17 mln, dc 18mln, olga 14mln artur 6 mln razem 56 mln cos ponad 50 %? czy sie myle?
ja nie wierze ze ty masz pieniadze jak kalkulatora nie umiesz uzyc.
loko - zdradzę ci sekret - razem duzi mają 79,5% I tak jest praktycznie od momentu gdy wchodzili na giełdę. Wtedy też mieli ponad 50%. A DC objął zastawem wyłącznie akcje Olgi czyli trochę ponad 17%, a nie akcje HIS czy Columbusa, które swoją drogą, są objęte zastawem po 8 zł (tak, tak - było ESPI w tej sprawie, ale już większość zapomniała).
A tutaj masz strukturę akcjonariatu: https://www.biznesradar.pl/akcjonariat/SLT
Widzę, że nowy troll straszący i kłamiący pojawił na forum. To zawsze dobrze wróży.
Ama ty jesteś niepoaznym naganiaczem i tyle, piszesz tylko superlatywy, i nie odnosisz się do argumentów, albo wymijająco, nie dziwię się że ludziom nie chce się z tobą pisać.
Sami ogłosili w komunikacie ze jedna z opcji jest sprzedaż sauleeee są, spółki zależnej sale technologies , ale nie wszyscy podpisali porozumienie, czyli się nie zgodzili. Ale dc24 potrzebują na to 50% i zbierają. His nie podpisał, k&k chyba nawet zlozyl protest i tez nie podpisal, a clc to dc24 bo jest u nich zadłużony. I nie tylko Olga ale i Artur zastawił 3 mln, czytaj komunikaty. Już praktycznie mają 50%.
A ty obrazaj każdego kto nie pisze jak ty.
1. Do sprzedaży całości lub części nie musi mieć DC24 ponad 50%, bo to przecież uzgodnili i to było w ESPI.
Sam o tym pisałem wielokrotnie, że dobrze - niedługo w końcu będzie wiadomo wóz albo przewóz.
Ten loko sugeruje sprzedaż i zdjęcie z giełdy, a sprzedanie calosc inwestorowi strategicznemu, który w końcu mega rozwinie Saule, to przecież dwie różne rzeczy.
2. Nigdy tutaj nikogo nie obraziłem.
Zdaje się, że w nowym statucie jest punkt, że bez zgody przedstawiciela CE nie można podjąć żadnej istotnej decyzji dotyczącej spółki. Ale co ja tam wiem, ja tylko przejrzałem nowy statut:)
Dla leniwych paragraf 19 punkt drugi nowego statutu. Polecam lekturę zamiast dyskutować z trollami. Tam wprost macie napisane że bez zgody przedstawiciela CE albo DC24 nie można sprzedać akcji. Aha od razu wspomnę dla tych, co napiszą że CE jak sprzeda akcje to straci wpływ na Radę, że CE i DC24 mają zagwarantowanego członka w Radzie nawet w przypadku posiadania jednej akcji.
Pozdrawiam tych co myślą, że DC24 może sobie robić tutaj co zechce. Bez wzajemnej zgody CE i DC24 na spółce nic nie można w zasadzie przegłosować:)
Dnia 2024-05-02 o godz. 09:34 ~Free napisał(a): > Zdaje się, że w nowym statucie jest punkt, że bez zgody przedstawiciela CE nie można podjąć żadnej istotnej decyzji dotyczącej spółki. Ale co ja tam wiem, ja tylko przejrzałem nowy statut:) > > Dla leniwych paragraf 19 punkt drugi nowego statutu. Polecam lekturę zamiast dyskutować z trollami. Tam wprost macie napisane że bez zgody przedstawiciela CE albo DC24 nie można sprzedać akcji. Aha od razu wspomnę dla tych, co napiszą że CE jak sprzeda akcje to straci wpływ na Radę, że CE i DC24 mają zagwarantowanego członka w Radzie nawet w przypadku posiadania jednej akcji. > > Pozdrawiam tych co myślą, że DC24 może sobie robić tutaj co zechce. Bez wzajemnej zgody CE i DC24 na spółce nic nie można w zasadzie przegłosować:)
Proste pytanie. Jakie są zależności i relacje pomiędzy DC24 i CE?