No byłoby spoko, tylko nic nie wskazuje na to by miał zostać rozwiązany w tym roku.
Pół roku temu prezes mówił tylko, że "niewykulcza jego rozwiązania w przyszłości".
Piszę po to żeby tacy jak ty nie zgadywali i nie wprowadzali w błąd swoimi bzdurami. Dbajmy o rzetelną informację.
Cytat z czatu: „Co istotne, wynik jednostkowy, który jest podstawą ustalenia maksymalnego poziomu dywidendy, nie ogranicza poziomu jej wypłaty w przyszłym roku, w związku z odłożeniem na kapitał rezerwowy blisko 17 mln na ten cel.”
Ja też nie spodziewam się dużej dywidendy. Owszem prezes deklarował że chce przyśpieszyć wypłatę ale nie deklarował wysokości. A dodatkowo w liście wspominał o inwestycji w biuro aby ograniczyć koszty wynajmu. Mi na wysokiej dywidendzie nie zależy Mnie bardziej chodzi żeby się spółka rozwijała. A to się dzieje. Oprócz tego widać jak ktoś usilnie chce opuścić pokład. Nie ma potrzeby jemu ułatwiać. lepiej dopierać na niższych poziomach niż na wyższych . 2 zł z hakiem będzie ok dywidenda.
Na szczęście dywidenda zależy nie od tego na czym zależy pojedynczym akcjonariuszom, tylko od polityki dywidendowej, a ta jest w przypadku Votum stabilna i przewidywalna od lat, co podkreśla prezes. Do rozwoju spółka nie potrzebuje dużego kapitału. Oprócz przyspieszonej dywidendy za 2023, pewnie w okolicach czerwca, chcą wypłacić zaliczkę dywidendy za 24r pod koniec tego roku. Czyli 3,84 teraz + może ok 2zl w grudniu.
5zl to były nieuzasadnione wymysły, zysk jednostkowy rósł liniowo, więc już w listopadzie było wiadomo że nie przekroczy 4zl. Myślę że dlatego nie ma popytu na papier. Pójdzie w górę jak ogłoszą zaliczkową i liczba umów skd zbliży się do 1000/m-c. To tylko kwestia czasu
Rudolf dobrze pisze.
Mają 17mln odłożone na kapitał rezerwowy z przeznaczeniem na wypłatę dywidendy. Czyli max 3,84 .
I jest duża szansa że taka zaakceptują.
To jest kapitał odłożony na czas kiedy ilość kontraktów frankowych zacznie spadać. A ilość kontraktów frankowych zaczęła spadać. Matematykę pozostawiam Wam.
To jest dosłownie "kapitał zapasowy z przeznaczeniem na wypłatę dywidendy", więc w tym czy w przyszłym roku zostanie wypłacony. Liczba kontraktów frankowych nie zaczęła spadać. Wciąż podpisują więcej niż miesięcznie zapada wyroków.
Dezinformować też trzeba umieć.