W takich sytuacjach kmiot pisał o odjeździe pociągu, peroniarzach, rakiecie, wajhowym itd. i co? Pociąg poszedł do remontu bo zardzewiał na stacji? Czekam na następne kółko. Na pewno będzie się działo :)
Widzę że Tpe nie ruszyło po wynikach więc sprzedałem z malym zyskiem Jak tam Trabant kiedy wchodzisz w tpe chocby za 30%?
Mam wrazenie ze piszesz ze bedze spadal a kupujesz? Na logikę teraz tpe powinien spadac do czasu projektu nowego nabe z resztą rynki swiatowe nie pomoga tauronowi skoro mialo byc nabe i nie bedzie to tauron powinien spasc na 2-2.5 ...nie zebym chciał tylko rządowi bardzie zanezy na tanim prądzie niz drogim tauronie
Jak pisałem wiele razy dla tych co mają sklerozę albo czytają tylko czasami wybiórczo to powtórzę, że kupuję akcje Taurona spekulacyjnie tylko a nie inwestycyjnie. Jak to spadnie do 2 zł to kupię większą partię akcji inwestycyjnie i spróbuję powalczyć o dywidendę. Wtedy się okaże ilu znajdzie się chętnych do zawiązania porozumienia i udzielenia pełnomocnictw do reprezentacji. Mój nabytek akcji spekulacyjny zazwyczaj trwa max kilka dni roboczych. Jak jest szansa to sprzedaję jeszcze tego samego dnia co kupiłem. Sprzedawałem kilka dni temu po 2,97-3,03 a dzisiaj już zacząłem mały skup bo jak widać różnica w cenie miedzy 2,85 a 3,00 to aż 15 groszy różnicy. Bardzo ładne procenty. Oczywiście liczę się z tym, że za parę dni może być po 2,50. Ale odbicie nastąpi jak zawsze choćby na parę godzin i to jest okazja do spieniężenia akcji i tego trzeba pilnować. Może stanie się cud i skarb państwa będzie optować za dywidendą to oczywiście podniesie kurs w górę. Ryzyk-fizyk, kto ma dojścia ten wie co się szykuje. Dla innych pozostaje totolotek i czekanie na jakieś nierealne zapowiedzi rządu które pomogą podnieść kurs albo go uwalą. A pomiędzy newsami jest przerwa na zabawę w kupno sprzedaż. Kupuj taniej sprzedaj drożej.
Dnia 2024-04-27 o godz. 10:55 ~Toommy78 napisał(a): > Zrobiliscie z tpe spolke spekulacyjnahehe > > Nabe nie bedzie tu Trabant miałeś rację > > Kółka jeno robisz... > > Widzę że Tpe nie ruszyło po wynikach więc sprzedałem z malym zyskiem > Jak tam Trabant kiedy wchodzisz w tpe chocby za 30%? > > Mam wrazenie ze piszesz ze bedze spadal a kupujesz? > Na logikę teraz tpe powinien spadac do czasu projektu nowego nabe z resztą rynki swiatowe nie pomoga tauronowi > skoro mialo byc nabe i nie bedzie to tauron powinien spasc na 2-2.5 ...nie zebym chciał tylko rządowi bardzie zanezy na tanim prądzie niz drogim tauronie >
I to coś w stylu NABE będzie dobre dla Taurona? Nie ma co liczyć, że Państwo któremu grozi sprawa o nadmierne zadłużenie finansów publicznych znajdzie pieniądze na pomoc publiczną dla elektrowni węglowych. Prawdopodobnie jak dojdzie do wydzielenia elektrowni to wydzieli się coś jeszcze co przynosi zyski żeby kompensować koszty węglowe. Albo wydzielą dystrybucję albo OZE. Budka mówił o wyłączeniu dystrybucji a ostatnio prezes napisał, że chce by Tauron skupił się tylko na dystrybucji a zatem cała produkcja prądu wyszła by z Taurona włącznie z OZE. Co nowa władza to nowa koncepcja a realizacja trwa wiele lat więc jak zwykle nic by się nie zmieniło. Nowa sieć energetyczna to wydatki na lata stąd ciężko byłoby o dywidendę. Wracając do dzisiejszego dnia, końcówka może się zakończyć na 2,95 czyli 10 gr wyżej niż kupowałem dzisiaj po 2,85. Może być tak, że z rana sprzedam po 2,97 a potem odkupie znów po 2,85 mniej więcej także kółka lecą i procenty też. I mam w nosie reformę bo raczej żadnej reformy nie będzie tylko jak zwykle dobre chęci :)))))