1. Akcje hurtowo pożycza się przeważnie od XX do ostatniego dnia miesiaca następnego po dniu krótkiej. W tym przypadku do 30.04
Czyli zostały sesje :
- piątek 26.04 - pon 29.04 - wto 30.04
Kiedy płynnośc jest niska. Wiec 1000 akcji potrafi zahybotac kursem o 3-4 %. A Marshall musi odkupić.
2. 30.04 dywidenda pojawi się na koncie. Część instytucji dokupi akcji z dywidendy. 3. Prezes obiecał przez Simpur skup własny. Zrobi to z środków z dywidendy.
Obserwujcie kurs w przyszlym tygodniu. Bedzie sie dzialo.
Zapomniałeś dodać, że to twoje pobożne życzenie. Kurs giełdowy dla spółki i właściciela (jeżeli nie planuje sprzedaży) nie ma znaczenia takiego jakie mu przypisujesz. Tylko ktoś kto nie potrafi liczyć rozpocznie skup przy tej cenie, dywidenda z LPP idzie na obsługę odsetek za kredyt. A właściciel LPP umie liczyć. Kupiłeś drogo i szukasz okazji by zapakować tych, którzy ci uwierzą. Takie działanie można nazwać bardzo dosadnie ale nie napiszę bo mnie admin wytnie.
Pamietam jak na CDP przy 450 pisali że zrobią z Marszalków bankrutów. Oni znikaja zawsze ponizej kupna szorta. Wtedy podbitka na kursie i znowu szort Marszalków. Meczą akcjonariat i jak wymeczą to wtedy skupuja a tu msja szorta od 13k wtedy sie pojawili. Nie wiadomo ile kołek już zrobili żeby zejść wyzej ze średniej.
Zawsze? A pamiętasz jak ostatnio z Orlenu wychodzili ze stratą? Na cdp było do przewidzenia że kurs zleci bo jest nakręcony hajp, może skala tego była większa niż można się było spodziewać. Tutaj weszli na shorta licząc że raport hindenburga zatopi lpp no ale się przeliczyli
W przypadku LPP SA, w 2024 roku firma wypłaciła zaliczkę na poczet dywidendy w wysokości 285 zł na akcję, co stanowi 528 729 150 zł łącznie. Kwota ta stanowi jedynie część zysku wypracowanego przez firmę w 2023 roku. Pozostała część zysku może zostać wykorzystana na różne cele, w tym na spłatę odsetek, reinwestowanie lub inne cele określone przez zarząd firmy.
Weż mi pokaż skąd wziąłeś fanaberie, ze dywidenda idzie na spłatę odsetek.... Gdyby tak było to dywidende by przeznaczali na spłatę, a zamiast tego mogą przeznaczyć część zysku i wowczas wrzucić to jako koszty.... Dziecko drogie.
Sorka mialo byc 1 m8lion 856 tys 190akcji to daje wlasnie 16 512akcji Marszalkow do wcisniecia w rynek. Bralipo 13k wiec tetax raczej nie beda odkupowac a meczyc i wieszac na hakach. Pomyslcie tylko 9 tys akcji potrafilo zbic kurs -40% 15marca a co moze zrobic 2razy tyle akcji. Ja tam spokojnie czekam na 8k i zejscie Marszalków z szortów.
o czym ty w ogóle bredzisz? Jak marszala stać tylko na zatrudnianie tak "oświeconych" trolli to ich portfel musi świecić pustkami i lada chwila rzucą ręcznikiem.
Czemu obrażasz ja piszę gołe fakty Marszale nie takie spółki rozgrywali nie tylko na bananie. Popatrz w rejestr tylko jak spadły kursy np CDP, JSW, Allegro, Tsgames, CCC kiedy je zaczeli rozgrywać. Gdzie były kursy a gdzie je spuścili. Jak zejda ponizej 0.5% oczywiscie po cenie niższej niż brali mozna myśleć o wejściu w longa.
Do ~Wyliczenie - Dywidendę kasują właściciele akcji, którzy są mocno zlewarowani. Na którejś konferencji podano, że Prezes ma duży kredyt zabezpieczony akcjami. Nie pamiętam dokładnie wolumenu ale zabezpieczeniem spłaty jest między innymi wpływ z dywidendy. Czego tu nie rozumiesz i czepiasz się ludzi, którzy próbują otworzyć ci oczy. Dlatego cała armia baybakowców na tym forum może zapomnieć o skupie przy tych cenach.
Weż sobie przeklikaj, oni gotówki i równoważników gotówki mają więcej niż wszystkich kredytów i pożyczek. Poklikaj sobie i nawet ładne wykresy zobaczysz jak maleja ich zadłużenie z roku na rok.
Żaden bank nie weżmie pod zastaw akcji jak moze wziać majątek trwały. No tak bredzisz trolu ze szkoda gadać.
Panie dorosły ja jako dziecko to tak widzę że jak wiceprezes takiej spółki (i nie jest to NC) musi sprzedawać akcj żeby kupić mieszkanie dziecku to nie dziwie się że Marszale szortują perłę którą Hindeburgowie obnażyli za aferę z kacapami.
Litości. Jakby prezes sprzedał 10 000 akcji, to rozumiem. Ale 26 ? Ty siebie slyszysz. No coz, próbuj dalej, może jakiś nowicjusz sprzeda 1 akcje.
Mozesz sciemniać ludziom, o kredytach zabezpieczonych akcjami. Takiej durnoty dawno nie slyszłem, wiec czekam na nowe.
A wywiad z prezesem jest dostępny na stronie lpp, relacje inwestorskie. Gdzie prezes zapowiada skup akcji własnych. I to sie pokrywa z zaksieowaniem dywidendy 30.04
Odkup akcji Marshall musi zrobić, a skala jest znacząca, Tutaj grają duże fundusze. Nikt im nie odda po dzisiejszym kursie.
do Wyliczenie: proponuję byś jeszcze raz przeczytał chociaż moje dwa pierwsze zdania, a potem jeszcze raz aż zrozumiesz. A teraz jeszcze raz: Właściciele są zlewarowani i to oni ze środków z dywidendy będą regulowali raty. Czy to takie trudne do zrozumienia? Ponawiam pytanie w związku z tym po co właściciel ma dokonywać skupu akcji po dzisiejszych cenach?
ale to był jednak dołek spowodowany raportem tych idealistów z USA co nie kierowali nigdy żadną korporacja w zyciu a w szczególności operująca kiedys w Rosji
w akcje LPP na szczescie wchodzily polskie fundusze inwestycyjne nowe podmioty w tym prawdopodobnie Quercus TFI
i akcje odbiły mocno w góre
a teraz jest konsolidacja kursu
a potem powolnie bedziemy rosnąć ...może to zająć 6 mcy czy 12 mcy ale bedziemy wyżej niż rekomendacje biur maklerskich