Czekamy na WZA? Historycznie było w maju lub czerwcu. Do tego czasu co się może jeszcze wydarzyć? Dalej będzie zbieranie? A jeśli tak to kto i po co zbiera? RG Ventures nie boi się, że ktoś nie ujawnione zbierze się i będzie miał większość? No bo po co komuś pakiet 4,99%?
Coś czuję, że jeszcze wiele ciekawych dni przed nami.
wiele jest takich osób, dlatego jak (jeśli) przejdziemy próg 5zł to będzie znowu kible bo te wiele osób będzie chciało juz wyjść po wielu miesiącach na zero, nie będą oczekiwać zysku bo sparzyli się. Wiec będzie bardzo gruby sufit do przebicia. W tej chwili naprawdę niewiele trzeba żeby podbić kurs, powyżej 5zł będzie opychanie akcji przez ucieczkę na masową skalę.
Ja nie zamierzam sprzedawać po 5. To bez sensu. Do dzisiaj mam 1200 akcji XTB kupione po 3,9. Potem pamiętam też szło jeszcze trochę w dół. A niedługo z dywi dostanę więcej niż płaciłem za akcję. Też je sobie zakopałem.
Jako smaczek trzeba dodać, że jutro zaczyna się okres zamknięty przed publikacją raportu za pierwszy kwartał (24 maja). Czyli RG Ventures, jako podmiot powiązany z osobą pełniąca obowiązki zarządcze, nie może nabywać akcji przez najbliższy miesiąc. Idealny moment na wrogie przejęcie za połowę wartości księgowej, albo chociaż uzbieranie większości na WZA do przegłosowania sowitej dywidendy. W zeszłym tygodniu 4,99% akcji w jednej transakcji po 3,30 zł. Dziś zebrane w zleceniu WUJ po 3,43 zł kolejne 0,5%. Stwierdzam fakty, nie zamierzam naganiać na kupno, ale po ostatnich ruchach warto przynajmniej obserwować sytuację na walorze. Pora wypatrywać ogłoszenia o zwołaniu WZA i rekomendacji w sprawie podziału zysku.
Z tym wrogim przejęciem, to bym się tak nie rozpędzał, ale te ostatnie ruchy na papierze, to może być jakaś forma mobilizacji, nacisku, jak zwał tak zwał, żeby rekomendacja zarządu co do podziału zysku zadowoliła także akcjonariuszy mniejszościowych, takich jak ten, który posiada 4,99%. Formalnie nadal niewiele znaczy, ale łatwo może przekroczyć próg i sporo namieszać, szczególnie jeśli nie działa sam, a coraz więcej na to wskazuje. Ja też zresztą chętnie wsparłbym na walnym uchwałę o dywidendzie. 50 takich leszczyków jak ja, to kolejne 5% głosów. Zresztą już ktoś tu żartobliwie podsumował, że pakiet 0,1% akcji jest póki co w zasięgu babcinej renty :P