• 50gr Autor: ~HansFloss [83.5.146.*]
    Tak szacowałem ale wyniki rozbudziły apetyt na więcej. Ostatecznie z 410 mln, na dywidendę idzie 219 plus 7 z rezerwowego. Z drugiej strony to wzrost dywidendy o 25%. Nie można narzekać. Plany są ambitne, perspektywy bardzo dobre. Warto trzymać i dobierać.
  • Re: 50gr Autor: ~PW [91.123.176.*]
    Nie wyobrażam sobie, aby ktokolwiek mógł "narzekać" na tak wysoka dywidendę (DY 9%, wypłata netto 40,5 gr.). Spodziewałem się niżej tj. w przedziale 0,40-045 zł brutto). Miłe zaskoczenie, bo w przypadku mojego pakietu te kilka groszy zrobi dużą różnicę. Jeszcze bardziej ucieszyła mnie nowa strategia do 2028 r. i gołym okiem widać progresję, która przełoży się na wzrost dywidendy i kursu. Dlatego trzymam akcje i nie patrzę na lokalne zawirowania na kursie... Pzdr.
  • Re: 50gr Autor: ~HansFloss [31.61.248.*]
    Zawirowania będą jedyną szansą na dobranie "tanio". Teraz tylko trzeba wypatrywać takich szans, gdy grubasy będą chcieli wyleszczać. Ja w wakacje tak łapałem jak spuszczali cenę nawet do 4,40. Piękna sprawa.
    Tak nisko już kurs raczej nie zjedzie, choć jakiejś hekatomby i krachu na giełdzie wykluczyć nie można. Mam zakupione w kilku transakcjach w przedziale 1,70-3,25 zł i na razie nie zamierzam powiększać tutaj swojego zaangażowania. Na oku mam też spółki z innych branż, portfel akcyjny tez zdywersyfikowany branżowo... PS. Pozdrawiam minusujących:) Każdy powód dobry: za mała dywidenda, zero dywidendy, bo brak akcji w portfelu lub cień zazdrości, bo innym wpadnie kasa do kieszeni przy rosnącym kursie ;)
  • Re: 50gr Autor: ~HansFloss [31.61.248.*]
    Nie no, o 4,40 to nawet nie ma co marzyć. Chodziło mi o to, że już potrafili zbijać kurs z ok. 5,4 do 4,40 bez powodu. Teraz takim zbiciem byłby powrót na 5zł. Czy będą tak robić... nie wiem ale jakieś rezerwy warto mieć pod zakupy.
  • Re: 50gr Autor: ~Wirek [178.37.142.*]
    To miło z ich strony, ale jakiegoś "szału" to też tu nie ma w kontekście PIS-inflacji, niestety.
    To tak tylko dla zrównoważenia tych tu wszystkich achów i ochów moim pojedynczym głosem.
  • Re: 50gr Autor: ~michał [78.30.65.*]
    Dywidenda jest ok jak dla mnie. Jeżeli tuskomatołki nic nie popsują globalnie w kraju, to będziemy na plus w przyszłym roku.
  • Re: 50gr Autor: ~Wirek [213.238.83.*]
    Przez PIS-inflację miałem na myśli historyczne rekordy inflacji, która tylko w zeszłym roku wyniosła +11,4% ponad rok poprzedni (z też najwyższą w ostatnim ćwierćwieczu, bo 14,4% w 2022r.) wg GUS-u i to pod kierownictwem zasad: Propaganda, Inflacja, Socjalizm 2.0 (czyli przy tych wszystkich dodatkach i tarczach osłonowych: 500+, 13-tki, 14-tki, wyprawki szkolne, becikowe, osłony energetyczne, przedwyborcze manipulacje detalicznymi cenami na stacjach Orlenu w stylu rosyjskim).
    Tak więc "szału" tu nie ma, niestety, ale dobre i to (tzn. ten ochłap).
    PS
    Ja Tuska nie wybrałem - to tylko "Dobra, zmiana... wreszcie jakaś".
    PIS-inflacja to typowa propaganda Tuska. Nie warto nawet tego komentować. W praktyce za to mamy zamykanie dużych inwestycji, które w przyszłości mogą napędzić gospodarkę, angażowanie się głównie w sprawy ideologiczne, oszukiwanie ludzi - patrz "konkrety". A wszystkiego na Pis zwalić się nie da. A już ci bardziej myślący orientują się, że zostali zrobieni w bambuko. Pozostaje mieć nadzieję, że gospodarka jakoś się obroni.
    Dnia 2024-04-17 o godz. 19:44 ~michał napisał(a):
    > PIS-inflacja to typowa propaganda Tuska.

Czego dokładnie nie zrozumiałeś z mojego wyraźnie zaznaczonego post scriptum, zaślepiony fanatyku? :-))

> Nie warto nawet tego komentować.

...po czym wypłakujesz mi tu swoją rzekę łez, że WIĘKSZOŚĆ narodu jednak okazała się NIEPRZEKUPNA i dała kopa w D twórcom Twojego PRL-u w wersji 2.0. :-))

> (...) angażowanie się głównie w sprawy ideologiczne, oszukiwanie ludzi (...)

Dzięki za Twój samokrytycyzm, rusofilu, sam lepiej bym tego nie wyraził. :-))
    Tylko szkoda, że nie potrafisz policzyć % tej (planowanej na ten rok) dywidendy i porównać tego z PIS-inflacją za choćby ostatni rok. No cóż...
    To że potrafisz opluwać innych i szerzysz nienawiść do innych ludzi wcale nie dodaje powagi ani Tobie ani temu co próbujesz innym przekazać.
    Michał, olej płatnego trolla:) Z takimi nie ma co dyskutować, bo tym samym dodajesz mu splendoru. "wirus" to zwykły burack, pałęta się po różnych wątkach na forum, kopiuje i wkleja wpisy, udaje neutralnego politycznie, samemu będąc "czerwonym jak cegła" ;) Pozostając w temacie tegoż wątku, porównałbym go z popularnym, pasożytniczym stworzonkiem, który penetruje pewne okolice ciała, jest b. uciążliwy i rymuje się ze słowem "dywidenda" ;)
    Dnia 2024-04-18 o godz. 09:40 ~michał napisał(a):
    > To że potrafisz opluwać innych i szerzysz nienawiść do innych ludzi wcale nie dodaje powagi ani Tobie ani temu co próbujesz innym przekazać.

No wypłacz mi tu swoją rzekę HIPOKRYZJI i to razem z niejakim ~PW [91.123.176.*], który najwyraźniej jest dokładnie na Twoim poziomie. :-))
    I co? W temacie tego wątku nadal NIE POTRAFISZ poprawnie wyliczyć stopy dywidendy w % (planowanej na ten rok z zysków DVL głównie za 2023r.) i porównać tego z inflacją w % za 2023r. (rządzony głównie przez PIS)?
  • Re: 50gr Autor: ~Tłustykot [89.205.143.*]
    Doniu nas wszystkich sprzeda do niemca na szparagi
  • Re: 50gr Autor: ~rene [31.0.69.*]
    Dnia 2024-04-17 o godz. 18:12 ~michał napisał(a):
    > Dywidenda jest ok jak dla mnie. Jeżeli tuskomatołki nic nie popsują globalnie w kraju, to będziemy na plus w przyszłym roku.

Na razie w gospodarce super perspektyw nie widać. Ten rząd jakiś koszmarnie nieogarnięty jest - zupełnie bez planu dla gospodarki, tylko ideologia. Miejmy nadzieję, że spółka się obroni.

• Re: 50gr Autor: ~Mikesz [83.26.33.*]
    Na lokacie pewnie miałbyś połowę
  • Re: 50gr Autor: ~hehe [37.47.208.*]
    50 groszy dywidendy, 6 z przodu.
    K**wa jest w pytę
[x]
DEVELIA -0,34% 8,80 2026-03-25 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.