Tak, tylko jak Ppp trafnie zauważył - te 5,72 zł obejmuje zaliczkę w kwocie 2,86 zł, wypłaconą w grudniu 2023r. Czyli do wypłaty pozostaje drugie 2,86 zł. Chyba, że któryś z kluczowych inwestorów przyciśnie na odrobinę więcej, np. do tych okrągłych 6 zł. Mimo to nie ma co narzekać, bo przy dzisiejszym kursie zamknięcia (31 zł/akcję) to i tak daje 9,23%, co nie byłoby złą stopą. Jeśli ktoś kupił niedawno po kursie 28 zł za akcję, to już ma lekko ponad 10%.
A przecież nie jest wykluczone, że wypłacą analogicznie w tym roku zaliczkę. Zobaczymy jakie będą wyniki za 1q, ale list prezesa napawa optymizmem. Do tego 300 mln chcą przeznaczyć na inwestycje w ciągu 5 lat, to oznacza, że muszą przewidywać nadal bardzo dobre wyniki.
Dnia 2024-04-17 o godz. 09:48 ~Mietek napisał(a): > kiedy ten dzień prawa do nabycia,o to mi chodzi?
Dzień wypłaty zostanie ustalony na walnym zgromadzeniu spółki i podany do publicznej wiadomości nieco wcześniej... przypuszczam że może to być połowa czerwca...
Dnia 2024-04-17 o godz. 10:04 ~Mietek napisał(a): > pytanie brzmi,kiedy muszę mieć akcje żeby się załapać na dywidendę? do kiedy mam kupić,a może już za późno?
Akcje musisz mieć z 72 h wcześniej przed wyznaczonym dniem dywidendy... kupić możesz w każdym momencie przed tą datą... cena będzie się zmieniać... np. dziś to dobry moment na kupno... co będzie jutro nie wiem...
Można kupić na parę dni przed ustaleniem prawa do dywidendy, musisz być po prostu w tym dniu akcjonariuszem.
Tylko z reguły jest to najgorszy moment na zakup akcji, bo wszyscy się na nie rzucają celem uzyskania dywidendy, przez co kurs mocno rośnie, a dzień po tym dniu jest gwałtowny zjazd - bo kto się na dywidendę załapał i nie chce trzymać akcji, to je sprzedaje. Tak z własnych obserwacji.