Wyjątkowo byczy nastrój, co było do przewidzenia od kilku tygodni. Inwestycje Szulca to tylko potwierdzały. Cicho i głucho pomimo tego. Kto się wysprzedał?
Cześć, długo jesteście na tej spółce? Ja kupiłem trochę wczoraj i dzisiaj. Widzę, że duże skoki tutaj są, max 132.50 a teraz już 120.50. Często tak buja?
Dnia 2024-04-16 o godz. 16:34 ~Tommy napisał(a): > Nie wiem dlaczego odpowiedziałeś na mój post "brednie" ale świadczy to tylko o Tobie.
Nie odpowiadałem na twój post, ani na to co napisałeś. Odpowiadałem na tytuł tego wątku i euforyczne wpisy w nim zawarte, licytujące coraz wyższy (absurdalny) poziom kursu. Wystarczy rzucić okiem na kwartalne wyniki finansowe tej spółki. Zazwyczaj ma ona b.kiepskie wyniki kwartalne albo wręcz straty netto. Od czasu do czasu (rzadko) zdarza się jej wyskok, który jest wyjątkiem raz na kilka lat. W drugim i trzecim kwartale '23 miała ona straty netto. Prawdopodobnie niestety w czwartym kwartale '23 też będzie strata, dlatego musiała niedawno iść na żebry i zaciągnąć pożyczkę w innej, 'zaprzyjaźnionej' firmie na podstawową swoją działalność, bo normalnie zapewne żaden bank nie chciał im pożyczyć pieniędzy. Gdyby coś zarobiła w czwartym kwartale to nie musiałaby żebrać u innych. To chyba logiczne? Dlatego ja zakładam, że w 4.Q'23 będzie miała ona stratę, podobnie jak w 2. i 3.Q.'23 r. Obym się mylił. Wolałbym się mylić... ale wydaje mi się, że mam niestety rację. W piątek się okaże.
Moim zdaniem 4 kwartał będzie na plus, a to że pożyczyła 20ml bo była okazja na rynku energii kupić tani prąd, który odsprzeda z zyskiem. Takie są fakty.
Ja jestem w sumie od początków wzrostów. Przewiduje kilka razy x. Faktycznie cena bardzo chwiejna. Trzeba przetrwać doły. Spółka kupiła prąd - pożyczka z spółki matki, na potęgę podpisuje umowy na dostawy. Duże zyski będą po 1q. Od wakacji odmrożą prąd i się zacznie. Spółka długoterminowa. Teraz tania jak barszcz.
Dzięki za odpowiedź, obserwuję spółkę od jakiegoś czasu i wydaje mi się, że cena teraz jest niska. Czas pokaże co z tego wyjdzie, pozdrawiam i powodzenia życzę.
Dnia 2024-04-16 o godz. 17:01 ~Romanek napisał(a): > ... Spółka kupiła prąd - pożyczka z spółki matki,...
No właśnie. Spółka pożyczyła 10 mln zł. A ile zarobiła w ciągu ostatnich kilku lat?
'22: 5,7 mln '21: 1,9 mln '20: -3,3 mln ( strata) '19: -2,7 mln ( strata) '18: 0,2 mln '17: 0,4 mln '16: -17,4 mln (strata) '15: -11,8 mln (strata)
W ciągu ostatnich kilku lat spółka ta dużo więcej straciła niż zarobiła. W latach 2015-2022 ... Straciła ok. 35,2 mln zł a zarobiła ok. 8,2 mln zł, czyli co? Ma stratę ok. 27 mln zł !!! Do tego dochodzi ww. pożyczka 10 mln, którą musi zwrócić ( to znaczy, że jak zarobi 10mln to musi je zwrócić ... i wyjdzie na ZERO). Z czego ona to zwróci? Na cud liczy? Kiedy, w którym roku ona zarobiła 10 mln, które musi zwrócić? Kiepsko to wygląda.
Dnia 2024-04-16 o godz. 18:28 ~Kiler napisał(a): > W samym tylko 2019 zarobiła prawie 27ml nie opowiadaj bajek że zarobiła tylko 8.2ml zł w tych latach.