Skończyłem 3 fakultety, 10 lat doświadczenia i K...a nie odgarniam. Wyjaśni mi ktoś łopatologicznie o co chodzi z tym skupem i opodatkowaniem, bo nie ogarniam. Wziąłem udział w zeszłorocznym wezwaniu, jako osoba fizyczna - wypełniałem ten dokument podatkowy, że płacę 15% podatku w USA i wychodzi mi, że otrzymałem na konto 30,34 zł na akcje - więc chyba wychodzi, że USA zabrało mi 15% od ceny (chyba od momentu ogłoszenia dolar spadł więc cena skupu na złotówki wyszła niższa). Otrzymałem też jakiś dokument podatkowy z USA o zapłaconym podatku. Tak się składa, że akcje były na rachunku IKE, więc chyba w Polsce nic nie muszę płacić podatku, bo ike nie ma podatku)? Zastanawia mnie, co się stanie, jak teraz powiedzmy kupię akcje na zwykły rachunek maklerski w Polsce po 27,0 zł i wezmę udział w skupie po te 38 zł. wypełnię, że jestem z Polski i zabiorą mi 15% podatku i na rachunek maklerski płynie 32,3 zł (bez różnic kursowych, aby było prościej). Czy Polskie biuro maklerskie do pit-11 wystawi mi cenę sprzedaży 38 zł, czy 32,3? W Polsce płaci się podatek od zysków, więc biuro wystawi mi belkę do pita od 5,3 zł zysku na akcje, czy od 11 zł? Co mam potem zrobić z podatkiem zapłaconym w USA?
Prawidłowo przy dobrze złożonych PITach powinieneś zapłacić 15% w USA i dopłacić 4% w Polsce. Przy okazji mam inny pytanie - w zeszłym roku jak się w to bawiłeś to skupili od Ciebie wszystkie zaoferowane akcje czy tylko część?
Alokacja wyniosła ok 29,8%. Ale przecież w Polsce podatek płaci się do zysków kapitałowego a nie przychodu. Przecież nie wypłacają 38 dywidendy na akcje, aby podatek był 19%.
Ludzie, ile razy można powtarzać to samo. Umowa o unikaniu podwójnego opodatkowania z lat 70, mówi, że wartość podatku jest kwotowa. Czyli nie ma mowy o +4%.
Ogólnie wypelniasz pit38, a w nim podłączasz pit zg, w którym wpisujesz kwotę zapłaconego podatku, przeliczonego na złote z dnia poprzedzającego realizację skupu.
Dodatkowo, przy obliczaniu podatku naleznego w Polsce, jako przychód uwzględniasz, wartość z oferty a nie rzeczywistą. W tym przypadku: 38.5 x ilość akcji. Tum raczej nie musisz się martwić, jak masz brokera z Polski. Po prostu przepisujesz dane z pit8c, który Ci wystawią.
Prostak mylisz się. Jako przychod podajesz wartość przeliczoną przez kurs średni NBP z dnia poprzedzającego przeniesienie własności czyli z dnia 03 lipca 2023
Co do kursu, to był skrót myślowy, bo oczywscie brany jest kurs średni NBP, to chyba jest oczywiste.
Co do dnia, też w rozliczeniu PIT przyjąłem 3 lipca. I nie, nie mylę się. Jest to dzień poprzedzający rozliczenie czyli przeniesienie własności.
Przyjacielu, chciałem Ci pomóc. Nie chcesz, nie korzystaj. Tutaj wystarczy zrozumienie czym jest przychód, koszty uzyskania, dochód oraz jak liczony jest podatek u źródła i od inwestycji kapitalowych. Nie jest to rocket science, ale dla osób pierwszy raz wypełniających pit38, może być pewnym wyzwaniem.