• Opodatkowanie Skupu jeszcze raz Autor: ~gunio77 [77.254.4.*]
    Skończyłem 3 fakultety, 10 lat doświadczenia i K...a nie odgarniam. Wyjaśni mi ktoś łopatologicznie o co chodzi z tym skupem i opodatkowaniem, bo nie ogarniam.
    Wziąłem udział w zeszłorocznym wezwaniu, jako osoba fizyczna - wypełniałem ten dokument podatkowy, że płacę 15% podatku w USA i wychodzi mi, że otrzymałem na konto 30,34 zł na akcje - więc chyba wychodzi, że USA zabrało mi 15% od ceny (chyba od momentu ogłoszenia dolar spadł więc cena skupu na złotówki wyszła niższa). Otrzymałem też jakiś dokument podatkowy z USA o zapłaconym podatku. Tak się składa, że akcje były na rachunku IKE, więc chyba w Polsce nic nie muszę płacić podatku, bo ike nie ma podatku)?
    Zastanawia mnie, co się stanie, jak teraz powiedzmy kupię akcje na zwykły rachunek maklerski w Polsce po 27,0 zł i wezmę udział w skupie po te 38 zł. wypełnię, że jestem z Polski i zabiorą mi 15% podatku i na rachunek maklerski płynie 32,3 zł (bez różnic kursowych, aby było prościej). Czy Polskie biuro maklerskie do pit-11 wystawi mi cenę sprzedaży 38 zł, czy 32,3? W Polsce płaci się podatek od zysków, więc biuro wystawi mi belkę do pita od 5,3 zł zysku na akcje, czy od 11 zł? Co mam potem zrobić z podatkiem zapłaconym w USA?

• Re: Opodatkowanie Skupu jeszcze raz Autor: ~riz [128.127.81.*]
    Prawidłowo przy dobrze złożonych PITach powinieneś zapłacić 15% w USA i dopłacić 4% w Polsce. Przy okazji mam inny pytanie - w zeszłym roku jak się w to bawiłeś to skupili od Ciebie wszystkie zaoferowane akcje czy tylko część?
  • Opodatkowanie Skupu jeszcze raz Autor: ~gunio77 [77.254.4.*]
    Alokacja wyniosła ok 29,8%.
    Ale przecież w Polsce podatek płaci się do zysków kapitałowego a nie przychodu. Przecież nie wypłacają 38 dywidendy na akcje, aby podatek był 19%.
  • Re: Opodatkowanie Skupu jeszcze raz Autor: ~Prostak [89.64.3.*]
    Ludzie, ile razy można powtarzać to samo. Umowa o unikaniu podwójnego opodatkowania z lat 70, mówi, że wartość podatku jest kwotowa. Czyli nie ma mowy o +4%.
    Ogólnie wypelniasz pit38, a w nim podłączasz pit zg, w którym wpisujesz kwotę zapłaconego podatku, przeliczonego na złote z dnia poprzedzającego realizację skupu.
    Dodatkowo, przy obliczaniu podatku naleznego w Polsce, jako przychód uwzględniasz, wartość z oferty a nie rzeczywistą. W tym przypadku: 38.5 x ilość akcji. Tum raczej nie musisz się martwić, jak masz brokera z Polski. Po prostu przepisujesz dane z pit8c, który Ci wystawią.
  • Re: Opodatkowanie Skupu jeszcze raz Autor: ~Ogar [213.155.174.*]
    Prostak mylisz się. Jako przychod podajesz wartość przeliczoną przez kurs średni NBP z dnia poprzedzającego przeniesienie własności czyli z dnia 03 lipca 2023
    Co do kursu, to był skrót myślowy, bo oczywscie brany jest kurs średni NBP, to chyba jest oczywiste.
    Co do dnia, też w rozliczeniu PIT przyjąłem 3 lipca. I nie, nie mylę się. Jest to dzień poprzedzający rozliczenie czyli przeniesienie własności.
  • Re: Opodatkowanie Skupu jeszcze raz Autor: ~Ogar [213.155.174.*]
    No to powodzenia jeśli skrót myślowy wyliczył Ci przychod za 1 akcję 38,5 zł. Pozdro
    Kolego, myślisz przychód z dochodem. Jak wypełniasz pit38, to powinieneś rozróżniać takie rzeczy.
  • Re: Opodatkowanie Skupu jeszcze raz Autor: ~Ogar [5.173.186.*]
    Jak dla mnie to możesz i 60 zł przyjąć
  • Re: Opodatkowanie Skupu jeszcze raz Autor: ~Prostak [5.173.168.*]
    Przyjacielu, chciałem Ci pomóc. Nie chcesz, nie korzystaj. Tutaj wystarczy zrozumienie czym jest przychód, koszty uzyskania, dochód oraz jak liczony jest podatek u źródła i od inwestycji kapitalowych. Nie jest to rocket science, ale dla osób pierwszy raz wypełniających pit38, może być pewnym wyzwaniem.
  • Re: Opodatkowanie Skupu jeszcze raz Autor: ~Mario [77.255.123.*]
    Ale PIT za ubiegły rok powinieneś już był dostać. I co tam było? Też jestem ciekaw.
[x]
HUUUGE 0,21% 23,60 2025-11-14 17:01:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.