• Marża Autor: ~Tubylec [31.0.43.*]
    Jak obstawiacie? Jak ostatnie wzrosty cen ropy wpłyną na marże w Q1?
  • Re: Marża Autor: ~max [77.65.84.*]
    Nie wiem jak wpłynie na marże, ale moim zdaniem z powodu spodziewanego odbicia inflacji w drugiej połowie roku, ceny energii i surowców, ceny końcowe produktów i półproduktów, w tym surfaktantów, pójdą w górę.
  • Re: Marża Autor: ~Piotr [31.0.3.*]
    @Tubylec a możesz rozwinąć swoje pytanie?
  • Re: Marża Autor: ~On [5.173.152.*]
    Dno ten trup.
  • Re: Marża Autor: ~max [85.221.171.*]
    @On
    Też tak myślę. Myślę też, że z tego dna "Twój Bohater" zaniedługo wypłynie na powierzchnię, jak to tego typu "obiekty" mają w swoim zwyczaju ;-)
  • Re: Marża Autor: ~Tubylec [31.0.44.*]
    @Piotr... Kalkuluję, że wzrost cen ropy ma wpływ na marże w całej branży petrochemicznej. Teraz jeszcze umacnajacy się dolar... Wg. raportu silny złoty miał wplyw na niższy wynik spółki. Mam nadzieję, że splatają się dwa korzystne wskaźniki + inwestycja
  • Re: Marża Autor: ~Piotr [37.248.176.*]
    @Tubylec życzyłbym sobie, aby marża na sprzedaży oscylowała w granicach 18 - 19% a przynajmniej taką średnią rentowność udawało im się uzyskać od 2020 roku. Marża na sprzedaży spadła do niespotykanych wcześniej 15,9% w 4Q23 głównie ze względu na niskie ceny surfaktantów.

Exol w wytworzeniu petrochemikaliów wykorzystuje tlenek etylenu, tlenek propylenu i syntetyczne alkohole tłuszczowe. Wydaje się, że dobrze panuje nad cenami i ciągłością dostaw surowców - wieloletnie umowy.
    Ujemne różnice kursowe jakie znacząco obniżyły zysk w 4Q23 były efektem umacniania się złotego i z kontynuacją takiej sytuacji mieliśmy do czynienia w 1Q24 roku. Mam nadzieję, że firma wyciągnęła wnioski i podjęła działania w kierunku zabezpieczenia poziomów kursów. Zwłaszcza, że wahania cen nie były już tak znaczące.
    Jak kształtowały się ceny surfaktantów na rynkach, na których sprzedaje Spółka zobaczymy w wynikach 1Q24. Pytanie czy nadpodaż została jakoś skompensowana zwiększonym popytem?

Chciałbym móc myśleć, że poziom marży na sprzedaży z 4Q23 był zdarzeniem jednorazowym ale i dla samej Spółki jest to wartość nie widziana od 2019 roku.
  • Re: Marża Autor: ~Złamany [46.112.100.*]
    W części wypowiedzi się zgadzam natomiast co do marży niestety nie .Myślę że napływ taniej chemia z Chin i Rosji skutecznie ostudzi zapędy na zyski. Tutaj raczej będzie walka o istnienie na rynku i szukanie nowych rynków zbytu (ale gdzie jak wszystko zalewają Chiny)Cały pic polega na taniej produkcji a takowa jest w Rosji i Chinach i Grupa Pcc raczej nie ma szans konkurować ale trzeba walczyć o zablokowanie lub nałożyć konkretne ........ Ale wtedy nie ma wolnego rynku. Taka to prawda smutna mi się wydaje ale co ja tam wiem.
  • Re: Marża Autor: ~Piotr [37.248.176.*]
    Łapka w górę ode mnie @Złamany.
    Masz wiele racji w swoim wpisie. O ile raport za 1Q24 pokazał wzrost marży brutto na sprzedaży w relacji do 4Q23 o tyle w pełni zgadzam się z Tobą, że widać wyraźnie, że Spółce udaje się uzyskiwać wyższe wolumeny sprzedaży z kwartału na kwartał ale odbywa się to po części kosztem spadku rentowności na sprzedaży. Spółka próbuje zabezpieczyć swoje udziały w rynku ale i podejmuje wysiłki w kierunku zdobycia nowych destynacji. Stale pracuje nad poszerzeniem portfolio produktowego z naciskiem na produkty do zastosowań specjalistycznych bo te mają zapewnić wyższą marżę.
    Wiele działań rynkowych jest nakierowanych na przygotowanie gruntu pod zwiększone moce produkcyjne.

Tymczasem masz rację, że wiele branż boryka się obecnie z erozją marży brutto. Obiecany wzrost popytu ze strony konsumentów nadal nie jest zauważany. Firmy wstrzymują się z wydatkami inwestycyjnymi bo obawiają się dalszych spadków popytu na swoje wyroby.

Tymczasem Chiny mają swoje problemy bo przy ogromnych oszczędnościach gospodarstw domowych oraz firm - głównie kontrolowanych przez Państwo tam również nie widać zwiększonego popytu wewnętrznego, który miałby napędzać gospodarkę. Jedyną szansą rozwoju jest właśnie eksport realizowany przy współudziale ogromnych dopłat państwowych.

Racja bez regulacji systemowych tj. np. ceł zaporowych na produkty spoza Europy trudno będzie przemysłowi europejskiemu zachować swoją konkurencyjność. Ale wówczas to już nie będzie wolnego handlu.
[x]
PCCEXOL -0,25% 2,00 2026-05-15 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.