• Nie straszę ale Autor: erydan [83.10.183.*]
    Przychody ze sprzedaży kwartalne na poziomie 39 mln były w IV kwartale 2021 roku. Później były wyższe
    Zobaczcie jak wtedy rynek wyceniał Spółkę.
    Wówczas wycena ok 4,5
    Trzeba wziąć jeszcze pod uwagę że IV kwartał jest najgorszym miesiącem w sprzedaży a I kwartał powinien być lepszy.
    Czy myślicie że zejdzie do poziomu poniżej 5 zł
    Wcześniej zanim zobaczyłem dane ze sprzedaży historyczne to myślałem że zatrzyma się w okolicach 8, jednak teraz jestem bardziej sceptyczny.
  • Re: Nie straszę ale Autor: ~akcjonariusz [188.146.122.*]
     A jednak próbujesz straszyć :) Ale możesz sobie robić co chcesz. I ty i jeszcze kilku podobnych doskonale wiecie, że jest ponad 20 inwestorów, którzy kupili już jakiś czas temu pakiety akcji długoterminowo z klasycznym wyjściem po 4-6latach z inwestycji czyli lata ’25-27 i choćbyś użył wszystkich swoich mocy i poprosił o wsparcie kolegów to tych akcji nie wydobędziesz wcześniej :) Zirka 2mln akcji, może odrobinę więcej.

Do tego jest ostatnie 2 mln akcji w ABB, których wątpliwe jest że ktoś kupił żeby teraz oddać. Prędzej wśród tych co kupowali są tacy co właśnie dokupują jeszcze teraz, żeby powiększyć zasoby.

I w przybliżeniu zostaje ci jeszcze ostatnia porcja wolnego obrotu  zirka 2 mln akcji, mniej zdefiniowana rodzajowo bo się nie poznała. Wśród niej i tacy co też długoterminowo i też ci teraz nie oddadzą bo nie na tym polega inwestycja w jedną z najbardziej perspektywicznych branż i najbardziej rozwojową spółkę na GPW, w rozpoczynających sie kampaniach dofinansowań całej gamy produktów OZE w różnych krajach, a w Polsce do tego KPO. Są oczywiście tacy wśród tych 2mln co m.in. na twój wpis potrzęśli portkami i właśnie wyrzucili i wyrzucają swoje „pakiety”, są tacy co gryzą żeby i są zdezorientowani widząc ile wpisów generują spadzie i też pewnie puszczą. I dobrze! No i są tacy co to właśnie korzystają z tego i chcą dołączyć do pierwszych powyższych dwóch grup i pakują akcje na pokład. No i oczywiście tacy co będą wiecznie próbować łapać okazje po 1-2zł utargu na akcji. Ale takich łatwo się odcina od akcji. Dlatego realny FF jest coraz mniejszy.

Ot cała filozofia
  • Re: Nie straszę ale Autor: erydan [83.3.244.*]
    Co to ma za znaczenie jak tak dramatycznie spadły przychody. To jest katastrofa w sprzedaży wyrobów.
    Za tym będzie zapewne drugie uderzenie w postaci straty za I kwartał I ponieważ przy takich przychodach zysku nie będzie a raczej pokaźna strata.
    Wiem że spółka jest perspektywiczna w dłuższym okresie ale przez najbliższe kilka miesięcy niestety spadki.
    Kibicuję Sunex bo już trzy razy byłem właścicielem akcji i zapewne będę po raz czwarty ale nie po tej cenie.
    Czas pokaże kto ma rację.

• Re: Nie straszę ale Autor: ~dawolny [37.47.185.*]
    Dokładnie spólka z perspektywami, ale obecnie sprzedałem resztę pakietu bo to nie na moje nerwy, trzeba siedzieć z telefonem w ręku aby dokupywać albo sprzedawać w odpowiednim momencie, ale nie mam na to czasu... a tu karuzela na całego ... dzisiaj minus ,wcześniej dwa razy na duży plus, kończę na plusie nie narzekam, choć apetyt był naprawdę duży... do zobaczenia za kilka miesięcy jak nasz rząd się ogarnie w sprawie OZE bo na razie to tylko obsadzają stołki.
  • Re: Nie straszę ale Autor: ~SlovakGuy [78.99.148.*]
    Mam średnią cenę 18,15zł, zainwestowałem już w nią 15000 euro, ale jestem spokojny. Oczywiście na początku kupowałem za wysoko i powinienem zauważyć nadchodzący spadek. Ale kiedy kupowałem, wiedziałem, że potrzymam co najmniej 4-5 lat, aby uzyskać jak najwięcej korzyści. Kiedy spadnie poniżej 10, kupię więcej. Firma jest dobrze zarządzana, stale przynosiła zyski, rozwija się, a cała branża będzie się szybko rozwijać w nadchodzących latach. Śpię dobrze.
  • Re: Nie straszę ale Autor: ~potek [5.173.120.*]
    Pogadamy jak cena spadnie do 8 zł .Pogadamy jak śpisz
  • Re: Nie straszę ale Autor: ~Maxymuss [185.129.113.*]
    Nikt normalny po tych oszustwach pompy ciepła nie założy jak kw będzie po 1,5 zeta to koniec kogo stać wydać na energię 12000 rok
  • Re: Nie straszę ale Autor: ~Krzysiek [188.122.20.*]
    Skąd 12 koła? Jak masz dobrze ocieplony dom i dobrze dobraną pompę to więcej zapłacisz w w miesiące naprawdę zimne ale już kiedy temperatury oscylują koło 10 to naprawdę nie wiele zużywa.
  • Re: Nie straszę ale Autor: ~Hehe [46.204.106.*]
    To jest takie głupie gadanie właśnie. Nie znam nikogo kto by miał nowy dom i pc, i narzekał na opłaty. Niektórzy fotowoltaiki przy tym nie mają i są zadowoleni z rachunków. Zależy od podejścia, niektórzy do ceny gazu nie potrafią doliczyć ceny dodatkowo prądu, który zużywają i nie widzą gdzie tu oszczędność, a jak już ktoś ma na codzienność samochód elektryczny to już w ogóle xD ale to już ktoś musi mieć troszeczkę więcej inteligencji
  • Re: Nie straszę ale Autor: ~Hehe [46.204.106.*]
    Ale to już nie muszę mówić że wodór to już ogólnie bedzie gamechanger
  • Re: Nie straszę ale Autor: ~Krzysiek [178.182.241.*]
    Właśnie ja mam PC, piana pur grafit 20 płyta fundamentowa i płacę naprawdę malutko.
  • Re: Nie straszę ale Autor: ~Krzysiek [188.122.20.*]
    Dużo emocji jest w tym temacie a one kierują. Jak patrzeć tylko na wyniki z 3 miesięcy to nie jest reprezentatywne. Ja kupiłem po 18 ale dokupowałem i mam średnią 13. Zobaczę poczekam jeżeli spadnie mocno to dokupię więcej akcji. Gadanie że pompy się skończyły to trochę brednie, może był boom ale tak czy siak narazie nie ma za wiele alternatyw
  • Re: Nie straszę ale Autor: ~Robby [5.185.105.*]
    Dokładnie. Mogą sobie straszyć. Porządnego akcjonariatu, który skupia większość akcji nie wystraszą. Takich spółek z takimi perspektywami na lata nie kupuje się na miesiąc czy dwa. A jak wyrwą od jakiś skoczków czy innych szaraków to nawet i dobrze :)
    Sam jeszcze na tym korzystam :))

Kapitalizacja TAKIEJ spółki w okolicy 200 mln to śmiech na sali. I każdy to wie. Jedni straszą bo chcą zebrać jak najwięcej i potem mieć mnożnik x4, x5, x6.

Ile jest spółek jakiś gniotów albo nic nie robiących, albo z jakiejś utartej branży bez perspektyw i do tego średnio prosperujących i mają capy ponad 500mln. A tutaj mamy spółkę w 1 z kilku najlepszych branż, które robi co rusz kroki milowe w rozwoju itd.

No ale każdy robi jak chce. Żeby nie było nikogo nie na nic nie naganiam :) Jak ktoś chce niech sprzedaje ku uciesze innych :) Wolny rynek.
[x]
SUNEX -1,07% 2,77 2026-05-25 15:59:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.