Poświeciłem czas, aby móc zapytać o kwestie, które są dla mnie ważne a odpowiedzi na nie mogłyby pomóc mi w podejmowaniu dalszych decyzji inwestycyjnych. Po części jestem zawiedziony bo wiele pytań pozostało bez odpowiedzi ale te odpowiedzi, które się pojawiły pozwoliły mi zorientować się, że Zarząd wie w jakim niestabilnym otoczeniu rynkowym przyszło mu funkcjonować i podejmuje stosowne działania operacyjne i inwestycyjne.
Umowa wieloletnia z Orlenem w przypadku wspomnianych, ewentualnych problemów z logistyką surowców przez Kanał Sueski może stać się dla Spółki jednym z kluczowych elementów kształtowania przewagi konkurencyjnej. Ten wątek był poruszany również na czacie dotyczącym Rokity ( Exol sprzedaje Rokicie tlenek etylenu) czyli może być coś na rzeczy. A chciałbym przypomnieć, że poziom przychodów jaki zaraportował PCC Exol ze sprzedaży tlenku etylenu w 2023 roku to ponad 100 mln PLN a wolumen określony w umowie z Orlenem będzie sukcesywnie, znacząco wzrastał na przestrzeni kolejnych lat.
Moje pytania też się nie pojawiły ale pośrednio dowiedziałem się, że inwestycja w Płocku jest na etapie rozruchowym i za chwilę ruszy regularna produkcja. To dobrze. Niestety nie dowiedziałem się nic na temat ewentualnych zmian zamierzeń dot. inwestycji w Brzegu Dolnym.
Mój ogólny odbiór jest taki, że Spółka robi wszystko co może bez zarzutu (no bo przecież nie powiedzieć czegoś innego), natomiast reszta zależy od aktualnego popytu, podaży konkurencji oraz cen rynkowych na surfaktanty, które kształtują osiągane marże. Tutaj jest pewna stagnacja.
Istotną informacją jest to, że Spółka sprzedaje rekordowe wolumeny produktów. Niestety ze względu na niskie marże nie przekłada się to na wysokie zyski. Ciężko jednoznacznie ocenić, czy to informacja dobra, czy zła. Chyba raczej dobra, bo przynajmniej z produkcją nie ma problemów.
Czaty inwestorskie są zawsze bardzo ogólne. Dla mnie jednak chęć prowadzenia czatów + dywidenda są pośrednim potwierdzeniem, że firma pozostaje na giełdzie i nie ma planów jej zdjęcia. Z czatu wynika, że inwestycja ruszy niebawem. Moim zdaniem dobrą informacją jest również brak chęci wypuszczania obligacji. Firma pomimo problemów radzi sobie dobrze. Szukanie nowych odbiorców też na plus.
Exol jest już mocno zalewarowany - wzrost wskaźnika zysk netto/EBITDA do 2,2 (efekt spadku zysku netto) w porównaniu do Rokity 0,6! To, że będzie ograniczał zwiększanie długu wynika również z zapisu aktywnych umów kredytowych. Podobnie wysokość stopy dywidendy jest ograniczana zapisami kowenantów - a ROE bardzo im spadło.
W czacie na Rokicie była mowa o wprowadzeniu ceł antydumpingowych do 60% przez UE na produkty z Azji już od 04.2024. Kiedyś wspominałem, że nie jest wykluczone takie działanie również w odniesieniu do surfaktantów spoza Unii.
Pozytywem jest również rozwój działań handlowych w kierunku zagwarantowania popytu na zwiększone moce wytwórcze.
Jak zwykle dużo pytań zostało bez odpowiedzi, natomiast te na które były odpowiedzi są dla mnie optymistyczne. Co do zaporowych ceł to super info tak samo jak info o płocku. Resztę każdy robi jak uważa, Powodzenia dla wszystkich.
To IP 91.237.136. znane jest na całym banksterze i nie bój się o moją kasę bo nie stracę a ty zamiast pisać wszędzie głupoty zacznij myśleć to może będziesz miał kiedyś kasę. Chciałbym po te 2,6 kupić obiecujesz, że będzie bo ja jestem pewien, że nie będzie po tyle.