Co kurs się podniesie jest zasypywany. Działa automat bo widać jak byk w momencie kupna w sekundzie pojawia się zlecenie na 1000 akcji. Kiedy się to skończy to sztuczne zaniżanie?
Tylko ile jeszcze moga puszczać akcji w rynek zeby zaniżać kurs? FF to tylko 20%... A niech przyjdą gorsze wyniki za 1 kw to poleci na ryj i tyle bedzoe ze spekuly...
No chyba że o to im chodzi zeby taniej w wezwaniu wziasc?
Z drugiej stronie spore inwestycje niedlugo wiec wezwanie się oddala..
Jeszcze jest opcja z jakim inwestorem ale to wtedy w kosmos poleci
Nie spodziewam się straty w 1Q24.
Nawet jeżeli zarobią mniej niż w 4Q23 to i tak wartość spółki wzrośnie.
Ewentualny niższy wynik finansowy zostanie zrekompensowany darmową kasa z dofinansowania (23,6 mln) w kolejnych kwartałach.
FF to owszem 20% , ale to tylko 12 % głosów na Walnym. Akcje 3 pierwszych emisji są uprzywilejowane do głosu, w całości własność głównych akcjonariuszy , 1 do 2. Więc pełna kontrola nad spółka niezależnie na FF. Wycofanie byłoby by uzasadnione gdyby takie zyski jak za 2023 stały się norma, z drugiej strony zamyka drogę dla emisji dla nowego inwestora, np tyssen. O czymś nie wiemy. Jedno co wiem na pewno , temat wałów nad którymi pracuje patetntus to absolutna ekstraklasa światowa
Ja to mam jakiegoś pecha na każdej mojej spółce zaczęło dusić akcje, Mirbud, Onde, Patentus i teraz Fotovolt.
No nic zobaczymy co po wynikach za 1 kwartał.
Tu by jednak przydała się jakaś dywidenda mała ale zawsze. Mogliby coś sypnąć.
Główni akcjonariusze (Zarząd) wiedzą lepiej od mnieszościowych jak ponożyć zyski z zeszłego roku.
Udowodnili już to w zeszłym roku.
Żaden z większych akcjonariuszy nie sprzedał żadnej akcji nawet po 5,xx zł.
Oczywiście że nie sprzedają bo cena jeszcze pójdzie w górę. A na kasę nie narzekają bo mimo że nie ma dywidendy to zawsze mogą sobie wypłacić premię lub zwiększyć wynagrodzenie. Oni swoje zarobią ale zasługują bo wykonują świetną robotę.
My chcielibyśmy tylko jako akcjonariusze żeby akcje tak dobrze prosperującej firmy, były bardziej realnie wyceniane.
Wycena akcji się urealni po kilku dobrych espi.
Te 2,5 mln premii dla Zarządu i RN to tylko 8,5 grosza na akcje a dofinansowanie z FE to 80 groszy na akcje.
Głupoty piszecie.
Zarząd nawet jak by chcial to nie może sprzedać. Wiekszowsc ich akcji jest niezbywalna w takiej formie, sprawdźcie statut spółki Patentus.
no dokładnie, przez co mamy tutaj niziutki ff i zabawę spekulantów, bo spółka nie jest pokryta analitycznie i fundusze ją olewają. przy takich akcjach trzeba po prostu ręce pod tyłek włożyć i siedzieć. cieszmy się, że mamy tak nieefektywną giełdę póki co.
Inwestowanie powinno być równie pasjonujące jak oglądanie tego, jak schnie farba lub rośnie trawa (Paul Samuelson)
Branża finansowa usiłuje wykreować wizerunek inwestowania jako nieustannego wyścigu, pełnego emocji i nieoczekiwanych zwrotów akcji. Tymczasem zdrowe inwestowanie jest z reguły obliczone na długi termin i co do zasady powinno być nudne. Jak mawiają Rosjanie: „Tisze budiesz, dalsze jedziesz”.