• Określenie kapitalizacji Autor: ~Muminek [176.102.90.*]
    Otóż muszę na początku poza tematem wątku - to forum jest mało merytoryczne a próba wprowadzenia pytań dotyczących spółki a jeszcze gorzej własnych opinii czy przemyśleń zazwyczaj równa się z otrzymaniem "reprymendy", że człowiek się nie zna, to nie powinien się nawet brać za inwestowanie albo przynajmniej z odpowiedzią wymijającą, dającą między wierszami do zrozumienia, że jest się leszczem i najlepiej, żeby się nie odzywać... Cóż, może jestem leszczem, ale jednak coś na tej giełdzie daję radę ugrać. O zgrozo - nawet z posiadanych akcji IDH (przy obecnym kursie) jestem umiarkowanie zadowolony (ha !). No ale to już zbyt mocno poza temat :-)

Mimo przeciwieństw i kłód rzucanych pod nogi na forum zarzucę jeszcze jeden drobny temat.

Otóż wg definicji:

"Kapitalizacja spółki jest równa bieżącej cenie akcji pomnożonej przez liczbę akcji pozostających w obrocie".

A w ostatnim raporcie spółki IDH S.A. jest podana informacja:

"Na Warszawskiej Giełdzie Papierów Wartościowych na rynku New Connect jest notowanych
    1.500.775 sztuk akcji."

Może jako LESZCZ o czymś nie wiem i dlatego pytam Szanownych Forumowiczów:

Czy to portal Bankier ma rację podając kapitalizację IDH S.A. mnożąc kurs akcji przez ilość wszystkich akcji, czy jednak kapitalizację prawidłowo musimy wskazać jako:

2,6 zł * 1 500 775 = 3 902 015 zł ???

podziękował z góry
  • Re: Określenie kapitalizacji Autor: ~Fakt [31.61.253.*]
    Moim zdaniem wszystkich akcji tj notowanych i nienotowanych
  • Re: Określenie kapitalizacji Autor: ~Vuko_Drakkainen [78.11.73.*]
    Drogi Muminku,

powiem szczerze, że z punktu widzenia nas, inwestorów, nie ma to najmniejszego znaczenia na tej spółce. Tutaj nikt na kapitalizację nie patrzy a jedynie marzy, żeby zejść w końcu z haka :)
  • Re: Określenie kapitalizacji Autor: ~Janek [31.0.80.*]
    Lepiej chyba uśredniać ,kupując puki jest tanio niż akademicka dyskusje nad kapitalizacja robić .
  • Re: Określenie kapitalizacji Autor: ~Muminek [176.102.90.*]
    Dnia 2024-04-03 o godz. 15:40 ~Janek napisał(a):
    > Lepiej chyba uśredniać ,kupując puki jest tanio niż akademicka dyskusje nad kapitalizacja robić .

Tak też robiłem już od 2022 roku, gdyż uznałem że poniżej 3 zł / akcję to jest dobra cena. No ale w lutym tego roku to i po 1,70 zł mi wpadło nieco. Jeszcze trochę brakuje do wyjścia na plus, ale nie jest źle. Natomiast więcej akcji już nie kupuję. Trzymam się swoich zasad inwestycyjnych, które mi się sprawdzają.

Nie mam na pewno gwarancji, czy się uda. Jednak z założenia jestem tu, żeby zarobić a nie wyjść na ZERO.
    A co będzie - zobaczymy. Jeśli się nie uda zarobić, też nic się nie stanie...
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [185.189.113.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: Określenie kapitalizacji Autor: ~Realnie [37.225.43.*]
    8 zł to jest punkt początkowy.
    I takie są fakty.
  • Re: Określenie kapitalizacji Autor: ~frytka [155.94.250.*]
    Ja jeszcze obserwuje HURTIMEX tam może być grubo za jakiś czas warto obserwować
[x]
IDH 3,20% 2,58 2025-11-07 16:32:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.