Rozumiem powyższy wskaźnik do pozizomu max. 20 ale nie ponad 200 jak w przypadku Lubawy.
Na logikę - nawet gdyby Lubawa nagle zwiększyła zyski 10-krotnie w kolejnych latach (z 17 mln do 170 mln PLN) to zwrot przy takiej cenie akcji (ok. 4 PLN) nastąpi dopiero po ponad 10 latach...a więc naprawdę dłuuuugo.
Ja wiem, że na GPW wycenia się przyszłość...ale czy nie zbyt mega optymistycznie?
Zastanówcie się i poddajcie tę kwestię zdrowej refleksji.
No to zweryfikujmy.
Cena akcji 4pln
Zysk netto / ilość akcji = 45M/150M= 0,3
C/Z=4/0,3=13,3
Bardzo dobry wskaźnik. Jeśli Lubawa zwiększy zysk do 80M w 2024 C/Z wyniesie przy niezmienionej cenie 7,5. Zwrot już poniżej 2 lat?
Ale tak się nie stanie, ponieważ cena akcji znacznie wzrośnie.... Wesołych Świąt!
No trochę uprościłeś i upiekszyłeś te wyliczenia ale rozumiem optymistyczne podejście do przyszłości tej spółki.
Czas pokaże w którym kierunku będzie zmierzać kurs.
Wesołych Świąt:)
Nie rozumiem skąd przy wzroście zysku do 80 mln (ze skosolidowanego 45 mln, ja odnosiłem się tak apropos do zysku jednostkowego) zwrot nagle wyszedł 2 lata?
Może mnie trochę poniosło. Tak czy inaczej wszystko poniżej c/z 20 to rarytas. Tu jest właśnie rarytas c/z=13,3 a zysk w 2024 ma potencjał do wzrostu nawet 2x.
Jak opierasz analizy na faktach i gotowych raportach. Które wycenił już rynek to kup sobie obligacje skarbowe lub załóż lokatę bo nie nasz kompletnie pojęcia o inwestowaniu w rynek akcji leszczu
I jak? Dalej sądzisz, że moja analiza oparya na dajtach i fundamentach jest leszczowa? Hahaha....naucz się analizować gościu bo jak widać słabo Ci to idzie.
Spółka znacznie przewartościowana i już w cenie są kontrakty.
Jutro 3,20 :)
Nikt normalny nie wybiera na przewodnika ślepego lub kulawego. Zachowujesz się jak dziecko specjalnej troski, które się przesiadło z botów na rzepy na sznurówki i muso o tym wszystkim poopowiadać. My tego tutaj nie leczymy niestety.
To jest giełda! Zawsze mnie śmieszą jak ktoś patrzy na takie spółki przez pryzmat AT czy C/Z tu może być 3 zł 30 zł i 300 zł i "Kowalski" ani AT czy C/Z nie ma na to wpływu tak było na spółkach "covidowych" i tak jest lub będzie na spółkach "zbrojeniowych" to nie jest bank czy Orlen albo KGHM i tyle w temacie jak ktoś tego nie rozumie to nie ma pojęcia o giełdzie!
Tak....masz rację....Mercator (spółka covidova) miała wycenę 600 PLN....dziś jest 40 PLN.....wszystko w temacie :)
Jak Lubawa jest taka super to dlaczego po super wynikach za 2023 i euforii w dniu ogłoszenia raportów na drugi dzień nie eksplodował kurs z 4,09 PLN na 5 lub 6 PLN jak co niektórzy pisali na tym forum.....tylko kurs spadł do 4,02 PLN?
Wszystko jest już w cenie a nawet więcej:)
Smieszysz mnie ale ja lubię dobrze sie pośmiać. Każdy kto myśli, że forum bankiera ma wpływ na kurs będzie mnie śmieszył. Opieram się tylko na AT nie interesuje mnie nic innego. Czytam forum dla zabawy.