Wtorek 22 października będzie tak:
Otwarcie po 12.4 potem spadek do 12.2 w 30 minut a potem powolny wzrost do 12.9 do końca sesji.
Będziemy wciąż bardzo źli że to chodzi po 12 a nie po 20 jak to wynika ze wskaźników.
Kwota dofinansowania to 20% obecnej kapitalizacji i 38% zysku netto z zeszłego roku.
We wtorek będzie otwarcie w okolicach 4,5 zł a do końca tygodnia miniemy 5,5 zł.
W przyszłym tygodniu nowi inwestorzy zauważą, że życie bez akcji Patentusa nie ma żadnego sensu.
Otwarcie okolice 4,3 potem podejście w okolice 4,5 a zamknięcie okolice 4,2. Dobre info ale długofalowo, a cierpliwych na giełdzie mało. Wielu wykorzysta wtorek do wyjścia, szczególnie tych co brali po 4,5-5 po wynikach. Pozdrawiam cierpliwych.
Ci co brali akcje po 4,5 -5 zł już je sprzedali po 3,9 - 4,2 zł.
Od ceny 4,5 zł w arkuszu już prawie nie ma akcji.
Jedziemy na nowe historyczne szczyty.
Skoro dofinansowanie to 80gr na akcje to na normalnej spółce kurs przebiłby 4,5 na luzie.
Jak będzie tutaj? Zobaczymy. Może rozgrywający nie ma jeszcze wystarczającego pakietu.
Nikt jeszcze z całym rynkiem nie wygrał przy tak małym FF.
Tanio to już było, teraz już będzie tylko drożej.
Też żałuje, że więcej akcji nie kupiłem poniżej 4,5 zł.
Ale to jest już dawno wliczone w kursie !! Tak,tak Panowie A giełda kupuje i wycenia przyszłość i perspektywy. Myślę ,że napisałem bardzo dobrze , poprawnie i mądrze. Należy mi się tytuł z kropką,np mgr.
Mgr wiedział że dostaną dotację już dużo wcześniej zanim operator ogłosił konkurs i opublikował regulamin . Mgr już dawno wycenił całą przyszłość PATENTUSA i ustawił kurs , taką posiada moc
Masz rację, nie mam już akcji, 20 kilo miałem ze średnią 3,87 sprzedane po 4,4 w dniu raportu jak zobaczyłem, że za dużo spada. Ja Wam życzę i 100 za akcje Panowie, tylko jak wypowiadacie się, że 50 zł to uzasadnijcie, bo kwotami możemy się przebijać w nieskończoność. Pomimo, że nie mam akcji uważam, że spółka jest bardzo dobra, przede wszystkim nie dyma akcjonariuszy jak co niektóre. Wyszedłem z dwóch powodów, pierwszy - za duży spadek jak na dzień ogłoszenia najlepszych wyników w historii, drugi - sytuacja geopolityczna i ekonomiczna, DAX na ATH, Ameryka na ATH, a wskaźniki gospodarcze tego nie potwierdzają. Także wybrałem zamknięcie pozycji, i żeby nie było, nie jestem kółkowiczem, nie bawię się w to. Spokojnych świąt i wzrostów na walorze życzę:-)
Bo może nie rozumiesz wskaźników gospodarczych? Jak uważasz, że dax ma spadać bo pmi w Niemczech nisko to widać, że nie ogarniasz, że spółki dax generują głównie zyski na działalności za granicą Niemiec. Co tłumaczy ath.
Właśnie co stało się z ABC. Oni kiedyś chcieli założyć stowarzyszenie pamiętam jak na 3 złotych kładli swoje akcje ja wtedy położyłem 65 tysięcy akcji ale ostatecznie do stowarzyszenia nie doszło bo nie zebrali 5procent z tego co pamiętam z maila. Może sprzedali swoje akcje wszyscy?
Ja tam zawsze w spółkę wierzyłem, teraz jest wielu ojców sukcesu, szkoda niestety że zredukowałem swój pakiet akcji ale na tej spółce nigdy nie straciłem cały czas zarabiam.
Mi się wydaje że problemem tej spółki jest brak dywidend, gdyby chociaż raz dali dywidendę chociaż 5-7 milionów z zysku to akcje byłyby więcej warte. Dla mnie też ważne że spółka się rozwija.
Według mnie 5 zł miniemy już w tym tygodniu.
Patentus zatrzymał 62 mln zysku netto z zeszłego roku żeby otrzymać dofinansowanie 23,6 mln do nowego biznesu.
To darmowa kasa na dalszy rozwój.
Już jutro nastąpi odcięcie od tanich akcji.
To przykre, że niektórzy sprzedali wszystkie akcje po 3,9 - 4,2 :)
91 mld zł środków z KPO dotyczy modernizacji kolei. Duży kawałek tego tortu trafi do Patentusa.
Ponad połowa taboru kolejowego w Polsce pamięta jeszcze czasy PRLu.
Dlatego we wtorek na wykresie Patentusa zobaczymy dużą lukę startu a później już będzie tylko drożej.
A mnie dziwi, jak można utrzymać taki kurs ? Przecież to jest giełda i kupujący powinni to od razu zauważyć ,że coś jest nienormalne. Przychody, c/z, i wiadomo w przybliżeniu , ile warta jest akcja.
Cena jest tym, co płacisz. Wartość jest tym, co dostajesz (Warren Buffett)
Wielu ludzi zna się na cenach – to jest coś, co każdy widzi w tabeli notowań. Niewielu jednak zna prawdziwą wartość tego, co jest notowane. Rynek nie jest efektywny i nie zawsze zachodzi warunek cena=wartość. Lecz nieefektywność rynku nie trwa wiecznie i w dłuższym terminie ceny podążają w ślad za wartością.
Za kilka godzin wszystko będzie jesne. Przekonamy się, czy rynek widzi te wiadomości tak samo jak i my.
Jak nie widzi tego jeszcze, to zobaczy później (gdy będzie kontrakt z branżą kolejową) - ale po wyższej cenie.
A bierzecie pod uwagę że "ci sami" co rozgrywali kurs 1-2 tygodnie temu na których psioczyliscie tu na maxa rozegrają to inaczej? Wtedy mogli to i dziś mogą ...
Dnia 2024-04-01 o godz. 22:13 zbieracz_grzybow napisał(a): > Za kilka godzin wszystko będzie jesne. > Przekonamy się, czy rynek widzi te wiadomości tak samo jak i my. > > Jak nie widzi tego jeszcze, to zobaczy później (gdy będzie kontrakt z branżą kolejową) - ale po wyższej cenie.
Nic się nie sprawdziło. Jedyny plus to ładny obrót.
Przy wezwaniu (w które nie wierzę) liczy się średni kurs ważony obrotem. Więc takie sesje są nam na rękę :-)
Patentus uruchamia produkcje wałów za 60 mln i nie ma kasy na skup akcji własnych. Może w przyszłym roku trochę akcji kupią w wezwaniu po dużo wyższej cenie od aktualnego kursu.
Na przymusowy wykup też nie ma szans ponieważ główni akcjonariusze posiadają tylko 80% akcji a potrzebne jest 95%.
A może poprostu nie mają takich planów jak ściąganie spółki z giełdy tylko ciągły rozwój a później za kilka lat będzie dywidenda wysokości aktualnej ceny akcji
Jeżeli główni udziałowcy chcieli ściągnąć spółkę z giełdy to powinni to zrobić przed publikacją wyników za 2023 r. (62,2 mln zł) i przed podpisaniem umowy o dofinansowanie produkcji wałów (23,6 mln zł). Ponieważ dotacje stanowią przychody nie podlegające opodatkowaniu, kwota dofinansowania znacząco zwiększy zysk netto w tym roku.
Podoba mi się ten nowy akcjonariat. Widać wiare w spółkę.
Może kiedyś założymy jakieś porozumienie.
A tymczasem wymyśliłem nam hasło: "jak nie dziś to jutro" - bo ciągle czekamy aż cena dogoni wartość, a wartość cały czas ucieka.
WK na akcje Patentus po uwzględnieniu dofinansowania to około 6,5 zł. Już 16.05 dowiemy się czy po 1Q24 przekroczy 7 zł. Oczywiście WK na akcje nie uwzględnia przyszłych zysków z bieżącego i nowych biznesów spółki. Dlatego według mnie wartość godziwa jest zdecydowanie wyższa od WK.
Jest nas za mało,mimo to Trzeba konsekwentnie siudłać i zbierać akcje,nawet po kilkadziesiąt szt. Niech topi. W pewnym momencie akcji do blokowania zabraknie:::) Pozdr.::)))