• IFZ Autor: ~Alf [31.179.158.*]
    Ciekaw jestem ilu z Was prowadzi korespondencję z GOP i zasięga informacji u źródła. Naprawdę zachęcam. Liczba kopii gry do zwrotu kosztów jest wręcz śmieszna dla tego potencjału i znacznie odbiega od szacunków jakie na forum wieszczą niektórzy. Podobnie jeśli chodzi o promocję gry, nakłady na reklamę itd.

• Re: IFZ Autor: ~Ha [87.242.154.*]
    Jaki jest sens pisania takich rzeczy z twojej strony skoro niczym się nie dzielisz? Rrzekaż nam te informacje, proszę , skoro tak bardzo pragniesz się nimi podzielić, że zakładasz takie wątki :) Zawsze możesz zapytać ich najpierw o zgodę.

Jeżeli odpiszesz, że przecież możemy spytać; powiedz mi jaki jest sens w tym, żeby 50 osób pisało do nich oddzielnie i tracili czas na informowanie każdego chętnego inwestora o szczegółach, bo inwestor ma taką ochotę?

• Re: IFZ Autor: ~Xx [31.61.241.*]
    A po co się tutaj dzielić jak tutaj same dna intelektualne. Nawet dobrze nie zrozumiecie co jest napisane haha.
  • Re: IFZ Autor: ~Bleble [31.60.7.*]
    No tak.. tutaj sama ciemnota.. widzę że, ktoś tu ma bardzo wysokie mniemanie o sobie. No cóż, można i w taki sposób dowartościować swoje wielkie ego. Tylko co to da jak i tak nikt tego tutaj nie zrozumie. Brawo Ty.. No chyba że, boisz się następnej kompromitacji.
  • Re: IFZ Autor: ~Sajmon [89.234.246.*]
    Też bym się zirytował ale chłop ma rację. Ale jeżeli o tym nie wiecie to cóż ... nie mam dla was najlepszych informacji ...
  • Re: IFZ Autor: ~123 [31.60.7.*]
    To że, bez problemu się zwróci IFZ chyba jest oczywiste. Ale to jaki będzie odbiór i jaki da faktyczny dochód to tylko Maciej wróżbita wie. I nie wiem po co takie wątki zakładać. A może ktoś myśli że, są jeszcze tutaj ludzie do wyleszczenia? Wątpię... Ci co kupili czas będą niedługo odcinać kupony i takie balakanie już nic tego nie zmieni.. cierpliwi będą nagrodzeni
  • Re: IFZ Autor: ~Alf [31.179.158.*]
    Poniżej informacje ze spółki (najpierw chciałem uzyskać zgodę Prezesa GOP zanim je podam a ponieważ ją uzyskałem to przekazuję dalej). W skrócie:

- największa intensywność promocji i reklamy będzie przypadać na ok tydzień przed premierą,
    - główne formy reklamy / promocji - streamerzy, prasa, promocja Steam, viralowe posty na tik tok i reddit, cross promo z innymi grami
    - reklama na rynek chiński na tydzień przed premierą, podobna jak na pozostałych rynkach
    - zysk z jednej kopii gry - z każdej kopii należy odliczyć VAT lub Sales tax oraz prowizje Steam. Dodatkowo ze sprzedaży na rynku chińskim (+ japonia, korea, hongkong,)  wydawca dostaje 40% prowizji
    - długość ładowania map zależy od liczby budynków do wygenerowania. Przyczyna dłuższego ładowania nie jest po stronie danych z serwera a po stronie klienta / gracza który generuje świat gry. Na szczęście tylko za pierwszym pobraniem mapy i pracujemy nad wydajnością. 
    - budżet na reklamę i promocję jest dynamiczny i  zwiększamy w miarę jak widzimy sens. Opieramy się głównie na bezpłatnych formach promocji - Streamerzy, cross promo, promocja Steam. Pewnie spokojnie poniżej 100k zł wyjdzie.
    - jaka ilość egzemplarzy gry umożliwi Państwu zwrot kosztów poniesionych nakładów na nią ?
    Biorąc pod uwagę że na ten moment mamy już:
    $400k od Heyboox zaliczki na rynki azjatyckie
    1,1 mln zł od ULT zaliczki na konsole
    $150k z Super Early Access 
    23k EUR Kickstarter
    to w zależności od struktury sprzedaży (kopia w USA daje nam znacznie więcej niż kopia w Chinach, bo w USA cena wyższa i nie dzielimy się z dystrybutorem) oraz zależnie od finalnego budżetu gry zwrot kosztów może nastąpić przy sprzedaży ok 30k kopii na rynkach nieobjętych umową z Heybox. To oczywiście gruby szacunek. 

• Re: IFZ Autor: ~wawelski_smok [37.187.98.*]
    W końcu jakaś merytoryka na forum! Brawo!

W poprzednich wątkach gdzieś pisałem, że zwrot kosztów produkcji może tutaj nastąpić już pierwszego dnia, te dane tylko to potwierdzają.
  • Re: IFZ Autor: ~Gracz321 [194.124.220.*]
    Myślę że w pierwszą godzinę.
  • Re: IFZ Autor: erydan [83.10.183.*]
    Dwa tygodnie do premiery!!!
  • Re: IFZ Autor: ~Ryszard1 [178.43.194.*]
    Każdy z nas może mieć rację . Może się zwróci w godzinę , może w pierwszym dniu itd itp. Może być super może być dobrze albo tylko średnio . Może być hit nad hity a może być kiepsko i coś nie wypali... tutaj każda opcja jest możliwa.
  • Re: IFZ Autor: ~obserwator [78.30.67.*]
    Miejmy nadzieję że Twoje marzenie o pokonaniu peeku CMS21 się spełni ;)

Na ten moment brakuje nam już tylko 400 obserwujących do pobicia grupy PLW na steam, komentarze pod filmami wyglądają bardzo obiecująco (dawno nie widziałem takiej aktywności pod grą nieAAA), także kto wie, może faktycznie uda nam się przebić Twój target :)
  • Re: IFZ Autor: ~Ryszard1 [178.43.194.*]
    Tego to osobiście jestem pewny w 95 % ale już peak na poziomie powyżej 35000 obstawiam sobie na 50% a powyżej 50000 na 5% do 10 %. Wszystko jest możliwe ale pewne rzeczy są mniej lub bardziej prawdopodobne . Rachunki , otco itp tego prawdopodobieństwa nie zmienia
  • Re: IFZ Autor: ~Tom73 [193.106.155.*]
    Teraz kwestia czy piszesz o peaku w czwartek czy o weekendowym który będzie wyższy niz w dniu premiery o okolo 1/3?
  • Re: IFZ Autor: ~Ha [87.242.154.*]
    Na pewno pisze o weekendowym, czyli najwyzszym. No i peak moze byc wyzszy w niedziele w stosunku do poniedzialku niz o 1/3, raczej bym zakladal wartosci 35-60% wyzsze.
  • Re: IFZ Autor: ~Ha [92.40.189.*]
    Miało byc "w stosunku do czwartku"*
  • Re: IFZ Autor: ~Promo [37.47.153.*]
    Jutro oficjalny start docelowego marketingu, zabawa dopiero się zaczyna.
[x]
GAMEOPS 0,00% 13,40 2026-05-15 14:31:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.