• Shortowanie Autor: ~Kowal [31.0.33.*]
    Mam pytanie do osób, które mają wieksze pojęcie niz ja.
    O czym tak naprawdę świadczy ujawniony w KRS wpis dotyczacy krotkiej sprzedaży? Oczywiście, wiem,ze to procentowy udział funduszu ,natomiast chodzi mi o to czy jest to ilość tylko pożyczonych akcji czy pożyczonych i juz sprzedanych będących na rynku.
    Innymi słowy czy obecny 0,64 poziom shorta świadczy o tym iz tyle akcji Marshall rzucil na rynek ,czy to ilosc akcji którą posiada?
    I proszę bez hejtowania
  • Re: Shortowanie Autor: ~Romek [178.235.112.*]
    Wydaje mi sie, że ilość, która została realnie sprzedana
  • Re: Shortowanie Autor: ~Kowal [31.0.33.*]
    Dziękuję, tez tak myślę ale nigdzie w sieci nie znalazłem jasnej odpowiedzi
  • Re: Shortowanie Autor: ~Anonimowy [178.43.248.*]
    A może ilość która została pożyczona? Niezależnie kiedy i ile będzie z tego sprzedane?
  • Re: Shortowanie Autor: ~ja [31.0.0.*]
    akcja pożyczona = już sprzedana
  • Re: Shortowanie Autor: ~JaCzekam [185.241.232.*]
    Przecież macie tam datę liczba akcji którą mieli w danym dniu. Czyli moim zdaniem mało co wywalili jeszcze i tylko zwiększają pozycję, czyli szykują amunicję. Myślę, że tu się będzie dopiero działo i druga fala spadku do poziomu poprzedniego albo i niżej. Ale to po wynikach zaczną sypać najprawdopodobniej.
  • Re: Shortowanie Autor: ~ja [31.0.0.*]
    Nie masz pojęcia na czym polega szortowanie.
    Szortujący pożycza 1 akcje, natychmiastowo ją sprzedając. Liczy na spadek jej ceny, a następnie odkupuje 1 akcje (i realizuje zysk/strate) oraz jednocześnie oddaje pożyczoną akcję pożyczającemu. Nie można zapisać się w KNFie na 0.5% szortowanych akcji wcześniej ich nie pożyczając. Gdyby tak było to ja wpisuję się na 50% akcji LPP, bo będę miał ochotę tyle pożyczyć i to jest moja "amunicja". Ludzie, poziom tego forum to dno i wodorosty, nie bierzcie się za szortowanie kiedy tego nie rozumiecie.
  • Re: Shortowanie Autor: ~qwerty [109.196.85.*]
    jak sama nazwa wskazuje, jest to rejestr krótkiej sprzedaży, a nie rejestr pożyczek akcyjnych. Żeby być na krótko to trzeba pożyczone akcje wywalić w rynek.
  • Re: Shortowanie Autor: ~Mietas [31.0.37.*]
    Krs xD
    Mamy tu eksperta
  • Re: Shortowanie Autor: ~Note [31.0.54.*]
    W takim razie każdy może grać na spadek, dzisiaj kupuję 100 akcji od razu je sprzedaje wiedząc że będzie w dół, odkupuje niżej, tylko jeszcze komuś muszę teraz je sprzedać jak będą wyżej, a w przypadku krótkiej sprzedaży je po prostu oddaje
[x]
LPP 1,20% 18 500,00 2026-07-01 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.