Proponuję zobaczyć wykresy cen akcji. Jest coś takiego, warto wiedzieć. Najlepiej tygodniowe świece. Można z bardzo dużym prawdopodobieństwem przewidzieć jak się kurs będzie kształtował i jakie to „straszliwe miesiące” są przed nami. Chciałbym żeby inne spółki z portfela miały takie perspektywy jak Cognor.
Moimzdaniem chodzi o coś innego. W niedawnym wywiadzie zarząd pytany o dywidende powiedzial że będą wiedzieli bliżej wyników rocznych i pewnie chcą zobaczyć jeszcze te 2-3 tygodnie cxy koniunktura rzeczywiście się poprawia i mogą sobie pozwolić na dywidende. Gdyby tak było to bardzo rozsądne działanie i wskazuje na racjonalne prowadzenie biznesu. Z jednej strony ważny jest bilans a z drugiej jak sami mówili liczą się z akcjonariuszami i wiedzą że Ci chcą dywidendy i 15gr skończy się kursem -20%. Ostatnio bardzo na takiej wyprzedaży skorzystał prezes I solidnie dokupił. Jak będzie teraz? Moimzdaniem powtórka z rozrywki. Dlatego jak wielu tutaj jestem przygotowany z koszyczkami
To jest neutralna informacja. Audyty przeprowadzają normalni ludzie a nie roboty. Często bywają opóźnienia z przyczyn organizacyjnych (pracownicy firm chorują, mają jakieś problemy osobiste itd.) Opóźnienia wynikają z trywialnych przyczyn, ktoś się nie wyrabia w terminie, czegoś brakuje itd. Wiem o czym piszę, bo rozmawiam z ludźmi przygotowującymi tego typu raporty. Nie dopatrywałbym się tutaj teorii spiskowych. Często najbardziej przyziemne wytłumaczenie jest bardziej prawdopodobne niż sensacyjne i wyszukane.
Dnia 2024-03-27 o godz. 14:49 ~Metris napisał(a): > To jest neutralna informacja. Audyty przeprowadzają normalni ludzie a nie roboty. Często bywają opóźnienia z przyczyn organizacyjnych (pracownicy firm chorują, mają jakieś problemy osobiste itd.) Opóźnienia wynikają z trywialnych przyczyn, ktoś się nie wyrabia w terminie, czegoś brakuje itd. Wiem o czym piszę, bo rozmawiam z ludźmi przygotowującymi tego typu raporty. Nie dopatrywałbym się tutaj teorii spiskowych. Często najbardziej przyziemne wytłumaczenie jest bardziej prawdopodobne niż sensacyjne i wyszukane.
No dobra,ale po co się oszukiwać i robić złudne nadzieje ?to jest bardziej niezrozumiałe niż te opóźnienia,itd.......nie widzicie że ktoś cały czas działa na szkodę kursu?co brane z prawej to zaraz zasypują albo jedną ,dwoma czy temu podobna ilością akcji?Czy prezesowi zależy na wysokim kursie akcji?Oczywiście że nie bo cały czas skupuje z rynku zmniejszając ff.To ja się pytam kto ma windować kurs skoro akcji coraz mniej w obrocie,jaki poważny gracz sie tym zainteresuje?Zajeżdża na kilometr usunięciem z gpw ale sa tacy co widzą 30mało :) A nie ,przepraszam,althor ruszy komunijną kasę i zobaczymy 10 zeta bo skupi 5 kilo akcji bo więcej nie będzie w arkuszu :)
Dnia 2024-03-27 o godz. 16:44 ~nowy napisał(a): > No to dokupię jutro pekacem znowu … co za ludzie małej wiary, golasy bez akcji dobrzy wujkowie doradcy inwestycyjni … a ja swoje do 150k coraz mniej
> > No dobra,ale po co się oszukiwać i robić złudne nadzieje ?to jest bardziej niezrozumiałe niż te opóźnienia,itd.......nie widzicie że ktoś cały czas działa na szkodę kursu?co brane z prawej to zaraz zasypują albo jedną ,dwoma czy temu podobna ilością akcji?Czy prezesowi zależy na wysokim kursie akcji?Oczywiście że nie bo cały czas skupuje z rynku zmniejszając ff.To ja się pytam kto ma windować kurs skoro akcji coraz mniej w obrocie,jaki poważny gracz sie tym zainteresuje?Zajeżdża na kilometr usunięciem z gpw ale sa tacy co widzą 30mało :) > A nie ,przepraszam,althor ruszy komunijną kasę i zobaczymy 10 zeta bo skupi 5 kilo akcji bo więcej nie będzie w arkuszu :)
Nie łapię. Mam kilka tych akcji, ale zbyt leniwy jestem aby ślęczeć nad transakcjami, zazwyczaj zerkam na końcówki sesji. Ty nie masz akcji, nabijasz się z posiadaczy oraz z potencjalnych ich nabywców, a ślęczysz nad każdą transakcją. To jest jakaś paranoja czy forumowy stalking ?
Może chce się załapać do pociągu a jak pociąg już ruszy to ciężko się wsiada w biegu. Jest to jakaś taktyka wyczekiwać nie mając akcji. Ja co prawda nie mam dużych funduszy ale wole je mieć niż pluć sobie w brodę, że przeczuwałem odjazd a mimo wszystko zostałem na peronie. Zawsze można dokupić.
Dnia 2024-03-28 o godz. 08:39 ~Althor napisał(a): > Dla Ciebie to może kieszonkowe. Dla mnie ciężko zarobione pieniądze.
Wydawało mi sie że na cognorze zarobiłeś bardzo łatwo,wychodzi na to że jednak nie :) A to czy mam akcje czy nie mam w danej chwili zależy od ruchów na kursie. Systematycznie robię kółka,raz z większym powodzeniem raz z mniejszym lub zerowym,ale nigdy nie uwierzę że właściciel spólki działa na korzyść akcjonariuszy co pokazał zgnojeniem kursu poniżej zeta ,dalej wezwaniem a tymi groszowymi dywidendami w między czasie to robił sobie z nas po prostu kabaret,i tak jest prawda. Owszem,odbiło mega i kto tu ciągle siedzi to zarobił ale to co wy widzicie to już jest na prawdę abstrakcja. Jak się zastanowicie czym sie różni skup akcji w celu umorzenia a skup akcji w celu zwiększenia posiadania pakietu to być może zrozumiecie o co mi chodzi. Wesołych świąt stalowcy ,kurde tyle lat tu siędzę więc chyba też nim jestem :)