Dobry wieczór! Pracuję w przedsiębiorstwie z branży elektrycznej o podobnej liczbie zatrudnionych pracowników. Zysk 10-krotnie mniejszy niż w Exollu.Dla mnie PCC Exoll jest wzorowo zarządzany . Systematycznie osiągane zyski, 2 poważne inwestycje, w tym jedna będzie oddana za kilka miesięcy, dywidendy, teraz rekomendowana 7 gr na akcje, rozbudowa punktów dystrybucyjnych na zagranicznych rynkach, wdrażane nowe produkty. Proszę w 2023 roku wziąć pod uwagę ceny materiałów budowlanych, instalacyjnych, inflację, bałagan prawny, wojnę przy granicy Polski i wiele innych trudności wymienianych w liście Zarządu do akcjonariuszy.Moja decyzja jest następująca: akumuluję nadal akcje, dywidendy przeznaczam na kolejne zakupy akcji Exolla Widzę zyski i dywidendy-zawsze, potężną rozbudowę bazy, malejące długi, elastyczność produkcji, bezpieczna lokalizacja firmy. To wszystko utwierdza mnie w inwestycję w Exolla. PS Nie wpływam na Nikogo, proszę decydować samodzielnie. Z wyrazami szacunku dla Wszystkich Pracowników PCC Exoll i Akcjonariuszy.
Dzięki za ten merytoryczny post, podzielam Twoje zdanie. Firma stabilna, rozwijająca się i przy tym dobrze zarzadzana, dobra inwestycja na trudne czasy.
Spółka w trendzie bocznym, ze spadającymi przychodami r/r, ebitem, ujemnym cash flow w 2023, wypłacająca w tym roku dywidendę na poziomie niecałych 2,5% i spadająca dzisiaj po wynikach prawie 5%.
Definicja idealności :)
Masz w wielu sprawach rację. Nie można nie zauważyć wysiłków wkładanych przez decydentów w kierunku skalowania biznesu i ostatecznie wzrostu wartości Spółki. Widać to nawet po wskaźnikach ujętych w najnowszym raporcie gdzie wartość księgowa na akcję wzrosła do 2,61 to jest ponad 2,5 krotnie od wejścia Exola na GPW w 2012 roku, aktywa trwałe wzrosły również prawie dwukrotnie, podobnie aktywa obrotowe, kapitał własny to wzrost już prawie trzykrotny itd.
Zarząd Spółki do tej pory porównywał wyniki 2023 roku do roku 2021 ale moim zdaniem i znalazłem również takie zapisy w najnowszym raporcie wynik netto 2023 roku jest bardziej zbliżony do wyniku 2020 roku. Wiem, że 2023 rok był trudny dla większości przedsiębiorstw przemysłowych ale szczerze myślę, że Zarząd Exola jak i główny udziałowiec są zawiedzeni wynikiem finansowym netto roku 2023 - szczególnie 4Q23 jest naprawdę kiepski bo mamy cofnięcie poziomu zysku netto akcjonariusza jednostki dominującej właśnie do poziomu roku 2020!!! (42 mln PLN vs 40 mln PLN).
W roku 2020 decyzją WZA została wypłacona dywidenda na poziomie 0,17 PLN/akcję przy wskaźniku zysk/akcję 0,23. Dywidenda za 2023 to 0,07 PLN/akcję przy prawie wręcz identycznym poziomie wskaźnika bo 0,24. Wiem, że inwestycje itd. ale od roku 2020 stopa dywidendy sukcesywnie spada.
I powiem szczerze, że o ile wiele rzeczy jestem w stanie zrozumieć to obecnie myślę, że tempo wzrostu "masy" jakie narzucił właściciel Spółce odbywa się kosztem mniejszościowych akcjonariuszy. I nie myślę, aby zwiększenie stopy dywidendy przynajmniej do 0,10 PLN/akcje jakoś bardzo zachwiałoby zdolnością Spółki do zakończenia inwestycji w Płocku jak i dalszego prowadzenia inwestycji w Brzegu Dolnym. I tak zapewne za chwilę zobaczymy ogłoszenie o emisji nowej serii obligacji bo nawet przy takim spadku ROE jaki mamy po 4Q23 opłaca się Spółce sięgać po dług.
A kurs cóż jest wypadkową tego co napisałem powyżej.
Myślę, że wpływ na wielkość dywidendy ma też projekcja przyszłych zysków. A z tym może być różnie. Co do samego zysku i jego spadku do poziomów 2020 to myślę, że nie odkryje nic nowego ale niestety otoczenie rynkowe robi swoje. Ceny produktów są niskie, do tego planowane rozszerzenie produkcji wymusza "na siłę" utrzymanie bieżących klientów i szukanie nowych odbiorców. Po prostu ciężki rynek. Niewiele z tym można zrobić, to nie branża usługowa, gdzie możemy reagować w łatwiejszy sposób. Zastanawia mnie sytuacja w Rokicie. Tam 4 kwartał odbił znacząco. Nie czytałem sprawozdania, przejrzałem same cyferki.
Fakt, Zarząd ma już przybliżony obraz wyniku finansowego 1Q24 i z pewnością nie był on obojętny w określaniu wysokości dywidendy. Liczę jedynie na to, że nawet przy podobnej rentowności brutto na sprzedaży pozostałe koszty operacyjne już tak bardzo nie obniżą EBITu jak to miało miejsce w 4Q23.
Piotrze o ile dobrze pamiętam już dwa razy była podnoszona dywidenda tzn. rekomendowana była niższa a wypłacona była wyższa co nie zmienia faktu, że nawet 0,10 gr to mało aczkolwiek jestem dobrej myśli.
Dla mnie raport bomba i trzeba poczytać na spokojnie żeby zobaczyć wszystko.
Leszczom najlepiej gdyby spółka miała tak około 200-500 mln. strat wtedy na bananie na 1000% poszłaby kilkaset procent na plus ot jaka giełda tacy inwestorzy ha ha ha Niestety ci co teraz zarabiają na cukierki będą patrzyć jak tutaj zarabia się prawdziwe pieniądze ale do tego trzeba dorosnąć.
O, klaun sss jak zwykle się uaktywnia po słabych informacjach, żeby rozpaczliwie bronić kursu :D Ale gratuluję wytrwałości, siedzieć kilka lat i nic nie zarobić, a być może nawet stracić, podczas gdy inni trzepią hajs na lepszych spółkach... To się nazywa cierpliwość XD Ale tak, tak. Fajnie, że biznes jest stabilny, spółka jest solidna, pittupitu A co z tego będziesz miał? 7 gr dywidendy XD
Co z tego filozofy i madrale jak kurs jest sterowany na śmieciowy i tak też postrzegana jest spółka jako zarządzana przez manipulantow i oszustów. Nie pozwolą na wzrost i tak jest od lat
Rosnąć to cholerstwo nie chce, ale spadać też już nie spada. Jeśli po tym raporcie nie spadło, to już wiele nie spadnie. Ani to kupować, ani sprzedawać.
Witam Panowie, jako leszcz z ulicy, pracujący na etacie, wczoraj kupowałem, kolejny mały pakiecik za 770 zł.
Jasne dywidenda, liczyłem na więcej. Zysk za 4 kwartał słaby. Ale to co mnie przekonuje. Inwestycje, konsekwencją w realizacji strategii oraz najmocniejsza pozycja dla mnie to pojawienie się Norwegów w akcjonariacie. Przy tak niskim FF zakupili całkiem spory pakiet. Uważam, że exol jest trudną spółką dla Funduszy i traktuję to jako przewagę dla indywidualnych inwestorów. Dodatkow po słabym raporcie nie bylo mocnych spadków jak i obrót nic specjalnego.
Moją strategia to buy and hold, pozdrawiam do zarobienia!
To kup sobie świnkę skarbonkę tam jak coś wrzucisz to nie tracisz a tu na same obsługę konta nie zarobisz mam to badziewie trzy lata i radzę nie wtapiają kasy bo w każdej chwili mogą to ściągnąć z giełdy za grosze i taka to inwestycja tu nic nie będzie rok temu było 120 miliony zysku i tak był zjazd minus15 procent to jest syf jednym slowem
Dzięki za Twoją wypowiedź. Staram się zapoznawać z opiniami przeciwnym do tego co jest w mojej strategii. Co będzie tego chyba Ty i ja nie wiemy. Obecna wycena jest dla mnie atrakcyjna. Zbieram łyżeczką od 4.20 średnia na chwilę obecną 3.17 . Jeżeli kurs byłby 12 zł miałbym obawy i pewnie szukałbym alternatywy.
Chciałem mieć ekspozycję na spółkę chemiczną. Szukałem spółki w momencie jak Kluczyk zgłaszał chęć zdjęcia Ciechu z gpw. Czytałem, słuchałem, pojawił się exol brałem pod uwagę Rokite ale tam już dla mnie za wysoko za drogo.
Czy dobra decyzja? Czas pokaże. Daj znać jakie masz doświadczenia z Exolem i czemu jesteś na nie? Może Twoja wypowiedź będzie dla mnie wartością dodatnią. Pozdrawiam
Bo Wszyscy zgadzają się z Twoją oceną. Sęk w tym, że my siedzimy w tym już ze 2-3 lata, a kurs w tym czasie stoi w miejscu. Natomiast faktem jest, że przyszłości nie znamy i ja też obstawiam, że kurs urośnie. Zwyczajnie wiele za tym przemawia. Problem w tym, że nic nie zapowiada, aby miało to nadejść niebawem, stąd człowiek rozważa, czy aby nie zainwestować krótkoterminowo w coś innego.
Od miesięcy sentyment na forum Exola jest beznadziejny i fatalny. Po Raporcie już wszystkim opadło wszystko co mogło opaść, a jak nie opadło, to zgniło i odpadło. To chyba obecnie jedyny argument, aby to jeszcze trzymać. Przy tak fatalnym sentymencie kurs może już tylko rosnąć.
Spoko rozumiem, ale chyba nie jesteście "all in" w Exol? Ja mimo, że inwestuje niewielki kapitał, mam kilka pozycji, największa na Mirbudzie, trochę Kęty, i kilka pozycji z NewConnect (wtopy) Labocanna, i jedna gamingowa. Takie były początki. Na szczęście uczyłem się na małym kapitale. Do tego mocna edukacja. "Na giełdzie kapitał przechodzi od bogatych do cierpliwych". Dla mnie perspektywa to ok 10 lat. Oczywiście apetyt jest że aby szybciej, ale to roszczeniowe podejście. Jeżeli fundamenty mają zagrać na kursie to obstawiam 10 lat. I patrząc na warunki marko jestem mocno optymistą. Pozdrawiam Panowie!
Za 10 lat to będzie 10 euro za akcję. Z tym, że nie wykluczyłbym scenariusza, że za 10 lat 10 euro będzie warte tyle co dzisiaj 3zł. Tak czy inaczej, nie stracisz na 99%.
Słusznie. Pytanie tylko, czy taki autobus nadjedzie? Jeśli tak, to tylko wsiadać. No ale w rozkładzie jazdy na razie go nie ma. Może w świątecznym rozkładzie jazd się pojawi? Kto wie? Tymczasem parasol w dłoń i czekać na przystanku.
Biorąc pod uwagę wpis kolegi @Leszek ( chce kupować po 2.3 oraz wpis @Twardy że to wycena kryzysowa. Należy uznać obecną wycenę za bardzo atrakcyjną. Różnica 0.71 na cenie aktualnej.
@Twardy może podzielisz się szerzej swoją opinią o raporcie? Aktualnej cenie? Perspektywie?
Pozdrawiam
Nie lepiej wklepać IP zamiast odpowiadać popaprańcom ??? Przecież większość tutaj to trolle gdzie nie są tam narzekają lub naganiają na syf. Przykład tego leszka : Najlepszy post pierwszy jak po pluciu spółka wystrzeliła :