Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  2,92 zł , zmiana od tamtej pory: -22,47%

Re: 49mln zysku brawo !!!!

Ujął mnie Twój wpis @Tomasz.

Masz w wielu sprawach rację. Nie można nie zauważyć wysiłków wkładanych przez decydentów w kierunku skalowania biznesu i ostatecznie wzrostu wartości Spółki. Widać to nawet po wskaźnikach ujętych w najnowszym raporcie gdzie wartość księgowa na akcję wzrosła do 2,61 to jest ponad 2,5 krotnie od wejścia Exola na GPW w 2012 roku, aktywa trwałe wzrosły również prawie dwukrotnie, podobnie aktywa obrotowe, kapitał własny to wzrost już prawie trzykrotny itd.

Zarząd Spółki do tej pory porównywał wyniki 2023 roku do roku 2021 ale moim zdaniem i znalazłem również takie zapisy w najnowszym raporcie wynik netto 2023 roku jest bardziej zbliżony do wyniku 2020 roku. Wiem, że 2023 rok był trudny dla większości przedsiębiorstw przemysłowych ale szczerze myślę, że Zarząd Exola jak i główny udziałowiec są zawiedzeni wynikiem finansowym netto roku 2023 - szczególnie 4Q23 jest naprawdę kiepski bo mamy cofnięcie poziomu zysku netto akcjonariusza jednostki dominującej właśnie do poziomu roku 2020!!! (42 mln PLN vs 40 mln PLN).

W roku 2020 decyzją WZA została wypłacona dywidenda na poziomie 0,17 PLN/akcję przy wskaźniku zysk/akcję 0,23. Dywidenda za 2023 to 0,07 PLN/akcję przy prawie wręcz identycznym poziomie wskaźnika bo 0,24. Wiem, że inwestycje itd. ale od roku 2020 stopa dywidendy sukcesywnie spada.

I powiem szczerze, że o ile wiele rzeczy jestem w stanie zrozumieć to obecnie myślę, że tempo wzrostu "masy" jakie narzucił właściciel Spółce odbywa się kosztem mniejszościowych akcjonariuszy. I nie myślę, aby zwiększenie stopy dywidendy przynajmniej do 0,10 PLN/akcje jakoś bardzo zachwiałoby zdolnością Spółki do zakończenia inwestycji w Płocku jak i dalszego prowadzenia inwestycji w Brzegu Dolnym. I tak zapewne za chwilę zobaczymy ogłoszenie o emisji nowej serii obligacji bo nawet przy takim spadku ROE jaki mamy po 4Q23 opłaca się Spółce sięgać po dług.

A kurs cóż jest wypadkową tego co napisałem powyżej.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
PCCEXOL -1,33% 2,22 2026-02-20 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.