W dniu 19 marca ukazał się raport DM BOŚ dotyczący zaproszenia przez spółkę ACTION do składania ofert sprzedaży akcji - cytuję:
"... Action zaprasza do składania ofert sprzedaży akcji Spółki w ramach programu nabywania akcji własnych. W wyniku zaproszenia oraz przyjęcia ofert sprzedaży Spółka zamierza nabyć nie więcej niż 1.000.000 akcji własnych. Proponowana cena nabycia akcji wynosi 35,0 zł za jedną akcję. Wartość skupu sięgnie zatem 35 mln zł. Przyjmowanie zapisów ma trwać od 19 do 25 marca. 26 marca Spółka poinformuje o liczbie akcji przeznaczonych do nabycia).
* Oczekiwany wpływ: Pozytywny, zaproponowana cena nabycia akcji jest o 73% wyższa od wczorajszej ceny zamknięcia. W przeciwieństwie do poprzednich skupów akcji Spółka zaproponowała dużą premię do obecnej ceny rynkowej. Z jednej strony pozwala to obecnym akcjonariuszom na zrealizowanie większego krótkoterminowego zysku na sprzedaży akcji, natomiast z perspektywy długoterminowego budowania wartości skupując akcje po cenie wczorajszego zamknięcia za 35 mln zł Spółka byłaby w stanie teoretycznie nabyć blisko 1,7 mln szt. akcji zamiast 1,0 mln szt"
Kolejny raz w tym roku ten "oczekiwany wpływ" lekko, acz miło zaskoczył, bo już w styczniu było podobnie, a wcześniej od długiego czasu słyszeliśmy z DM BOŚ tylko: neutralnie i neutralnie. Idzie ku lepszemu w DM BOŚ, choć analityk Jakub, nie pokusił się o przeliczenie jak "zniknięcie" w niedługim czasie miliona akcji będzie rzutować na wskaźniki Spółki i nadal widzimy w rekomendacjach domu maklerskiego: fundamentalnie 21,60 zł - kupuj, a w rekomendacji relatywnej (znajome) neutralnie. Pozdrowienia dla Starych Wiarusów z forum, zwłaszcza tych z którymi udawało się kupować akcje ACT i poniżej 2 zł, pozdrowienia również dla wszystkich cierpliwych i nowicjuszy z forum.
cześć @S_Holmes - do strych wiarusów kupujących poniżej 2 zł niestety nie mogę się zaliczać - kupowałem po 12,80. Wczoraj "natchnęło" mnie i dokupiłem na otwarciu więcej niż posiadałem, z myślą o krótkim zagraniu, ale na zamknięciu nie poszło po 23, bo było niżej. Hmm... Teraz targają mną rozterki i włącza się trochę tryb "chciwości", co będzie później? Tak jak piszesz - wskaźniki się zmienią, a w dłuższym terminie cena powinna dążyć do tych opisywanych przez Ciebie i @bywalca --> 35 pln. Więc troche chyba poczekam -;))) Pozdrowiam wszystkich cierpliwych.
Dnia 2024-03-20 o godz. 06:53 ~bob napisał(a): > cześć @S_Holmes - do strych wiarusów kupujących poniżej 2 zł niestety nie mogę się zaliczać - kupowałem po 12,80. > Wczoraj "natchnęło" mnie i dokupiłem na otwarciu więcej niż posiadałem, z myślą o krótkim zagraniu, ale na zamknięciu nie poszło po 23, bo było niżej. Hmm... > Teraz targają mną rozterki i włącza się trochę tryb "chciwości", co będzie później? Tak jak piszesz - wskaźniki się zmienią, a w dłuższym terminie cena powinna dążyć do tych opisywanych przez Ciebie i @bywalca --> 35 pln. Więc troche chyba poczekam -;))) > Pozdrowiam wszystkich cierpliwych.
[...]
Halo Bob, nie powinieneś mieć dużo rozterek, bo perspektywy na papierze ACTION są, można rzec, wspaniałe. Pewnie średnią masz lepszą ode mnie, bowiem używam akcji ACT dynamicznie, czyli staram się co jakiś czas troszkę sprzedawać na górkach, a kupować na dołkach - byle do przodu. Dzięki temu nie mam też zbytnich problemów z podatkami z zysków giełdowych, bo się rozkładają na lata. Nie powinieneś, się zbyt przejmować, co będzie później, bo będzie dobrze. Obserwuj w jakich widełkach kursu będziemy podczas konsolidacji przed zamknięciem skupu i ogłoszeniem o stopniu redukcji - nie powinno spaść poniżej 21,40 (zamknięcia). Jeśli ufasz Spółce to po sprzedaży na zapisach pewnie będziesz chciał akcje odkupić znacznie taniej, czyli w tych właśnie widełkach, ale z tym może być różnie, bo kurs może być już powyżej 23,50 - o czym dalej. Zainteresowanie rynku Spółką jest ogromne - sam ranking forum ACTION na Bankierze skoczył ze 111 miejsca na 13. Kierunek kursu (wzrosty) zaświadczają większe obroty w poszczególnych dniach (wtorek wzrost i 5,5 mln; środa spadek 2,5 mln; czwartek wzrost 1 mln.). Wielu na forum biadoli o prawdopodobnej ogromnej redukcji, sam tym się jednak wcale nie przejmuję. W skrócie napiszę dlaczego. Duża redukcja wcale nie gwarantuje, iż kurs powróci do miejsca, gdzie jesteśmy dziś. Już tak było gdy Spółka skupowała akcje po 15,30. Prawie nic nie można było później taniej odkupić, bo zaraz kurs skoczył o 3 zł wyżej. Dlatego nie będę dużo sprzedawał akcji na wezwaniu, pewnie mniej niż połowę tego co posiadam. Co mnie do tego przekonuje? Otóż duża redukcja nie ma takiego znaczenia, bo przede wszystkim liczy się ilość akcji i gotówki. "Zniknie" milion akcji", a nam przybędzie 35 milionów gotówki, aby odkupić kolejny milion akcji. To dużo, jak na naszą Spółkę. Uważam, że większość z nas będzie chciała kupić akcje z powrotem (wierzymy przecież w solidność Zarządu od lat), no i będziemy wspólnie mieć dużo kasy na to. Tak więc staraj się być optymistą, bo fundamenty przedsiębiorstwa są bardzo solidne. Na koniec życzę ci właśnie solidnych zysków z inwestycji w Spółkę. Wielu z nas jest tu od wielu lat i nikt nie żałuje - zwłaszcza ci cierpliwi, obecni milionerzy, co kiedyś mniej niż 100 tysięcy zainwestowali w dołującą nie ze swojej winy Spółkę. Pozdrawiam.
Cześć wiarusy.
BOŚ bierze prowizję 50 pln od zapisu primo.
secundo przypominam,że rozliczenie nabycia to D+3 prawo własności .
Jeszcze kwestia redukcji zapisów 50% czy więcej.
Ostatnia kwestia to powrót kasy ze sprzedaży w celu odkupu.
Tak czy siak mocno do przodu.
Pozdro dla starych wyjadaczy.
Kurde wiecie o co chodzi.
Zapraszają do sprzedaży 1 bańki papieru,ale ale ale ....po stronie akcji blokowanych będzie wg mnie ponad 2 bańki ( prawdopodobna redukcja) czyli podaż wyparuje...
przejściowo ,będzie ciekawie.
Mam jakieś dziwne przeczucie, że na tym interesie mogę stracić. Nie zapisuje się na ten skup.
Wszystko zależy od tego ile czasu będzie się czekało na pieniądze ze zblokowanych, a później części sprzedanych akcji.
Dzięki Holmes za rzeczową i krzepiącą odpowiedzio - podpowiedź -;) Tak już jest, jedni są bardziej optymistami - a mnie niesyte najczęściej ciągnie w te drugą stronę -;) pozdrowienia dla wszystkich cierpliwych i zarobionych "milionerów" -:)
Zrobiłem hipotetycznie prostą symulację; - jaki zysk brutto (bez podatku) osiągnę jeśli przystąpię do skupu, przy różnych wariantach redukcji 90, 80 i 70% oraz w ogóle nie wezmę udziału. Założenia część kupione po 12,8, większa cześć po 21,40 i po zakończeniu skupu sprzedaję resztę po cenie 25 zł?; 1/ redukcja 90% --> sprzedaję tylko część z tych po 12,8 i po zakończeniu skupu resztę po 25 --> zysk brutto X, 2/ jw. lecz 80 % --> jw. zysk zwiększy się o 3 k, 3/ jw. lecz 70% --> jw. zysk większy o następne 3 k, 4/ w ogóle nie przystępuję do skupu --> zysk brutto mniejszy od 1 wariantu o 2,5k.
Jak widać opłaca się jednak przystąpić do skupu i następnie próbować odkupić akcje. To jest to o czym @ S_Holmes pisze - wygenerujemy niewątpliwie spory popyt i wzrost ceny. Czy uda się odkupić po 25, to już inna sprawa. A może o to właśnie zarządowi chodziło, by tak zdecydowanie podnieść cenę i zrobili to z premedytacją, przewidując takie scenariusze? Dobre!
Dnia 2024-03-22 o godz. 17:04 ~Piotr napisał(a): > Nie lepiej już dziś kupić te 10-15% i nie bawić się w odkupowanie później, drożej ? > [...] Lepiej i dziś wielu tak zrobiło, za 0,5 mln zł ze średnią ważoną 22,18 zł. Nie każdy jednak ma kasę i wtedy czeka, aż otrzyma ją po realizacji zredukowanego zapisu. Lepiej dla wszystkich będzie, oczekujących wzrostów, gdy liczba sprzedających podmiotów/osób będzie wielokrotnością 30. Do 30 to marnie. Pozdrawiam.