Po coś ten odpis zrobili. Ostatnia emisja z wyłączeniem po była bodajże po 20 zł?. Skoro można praktycznie wyzerować wartość udziałów w satrev to wartość księgową easycall szag trafi. Tak więc obstawiam emisję z wyłączeniem pp po odpowiednio niskiej cenie by wyprodukować miliony akcji dla "kolesi"? Co myślisz?
To może najpierw niech zaproponują akcjonariuszom easycall możliwość odkupu akcji satrev proporcjonalnie do ilości posiadanych akcji easycall. Po 5 zł będzie uczciwie? Czy lepiej aby wyprodukowali z 10 mln akcji po np 50 gr może 1 zł dla swoich ludków? Jak to wpłynie na kurs jest chyba jasne. Odwrotne przejęcie? To mają wyceniać easycall na np 1 mln zł na potrzeby przejęcia? Dla mnie oszustwo w białych rękawiczkach. Skoro akcje satrev są prawie nic nie warte to niech podzielą i przyznają proporcjonalnie tym co dali się nabrać na easycall
Ale akcje Satrev zostały wycenione jak rozumiem na obietnicach biznesu, który Satrev miał dopiero dowieść i na umowach z firmą Bransona. Biznesu jeszcze wciąż nie zrobił, który by uzasadniał wycenę tego papieru, a firma Bransona upadła. Audytor któryś rok z rzędu pewnie otrzymał informację, że zaraz ten biznes ruszy i konkretna wycena w związku z tym się pojawi. No i uznał, że to o rok za dużo. To i kazał zrobić odpis. Tak ja to widzę. Mogę się oczywiście mylić. Inne scenariusze są możliwe. Nie za bardzo widzę możliwość, aby zgodnie z KSH spółka mogła rozparcelować swój kapitał w postaci akcji innej spółki po akcjonariuszach. To chyba tak nie działa. Mylę się?
No to wczytaj się w np. działania, umowy i otrzymane dotacje przez satrev. Może uznajesz że spółki wyceniamy tylko po wartości księgowej?.Dowiedz się po ile latają obecnie akcje satrev poza rynkiem. Nie są to poziomy tutejszej wyceny. Dla mnie ten odpis i wycena akcji satrev na poziomie kilku złotych jest po to by wyprowadzić aktywa z easycall do zaprzyjaźnionych??!!