Dlaczego ENT chodzi jeszcze cały czas po tak niskich cenach? Nie potrafię zrozumieć rynku, chyba nie widzę jakiś dużych ryzyk które inni widzą. Rozwojowa spółka zwiększająca co roku przychody i zyski, robiąca na teraz 200 mln zysku rocznie ma kapitalizację 1,1 mld i C/Z=6 ? Ktoś to rozumie? Gdzie są ryzyka, dlaczego rynek zdaje się cały czas wyceniać że w przyszłych latach roczne zyski będą na poziomie bardziej kilkadziesiąt mln PLN?
Ktoś? Coś? Cena akcji nadal wygląda tak jakby miał się spełnić scenariusz narysowany przez analityka DM Boś gdzie on w wycenie zdyskontowanych przepływów pieniężnych przewidywał, nie wiadomo dlaczego, spadek przychodów i zysków w 2024 i w latach następnych bardzo wolny wzrost - nie było tam żadnego uzasadnienia tych przewidywań no i jak już widać teraz rzeczywistość będzie zupełnie inna. Więc jak już wiadomo że będzie znacznie lepiej to dlaczego kurs nadal utrzymuje się na takich niskich poziomach?
Kupowałem te akcje po 36, potem po 40, 50 i 65 i za każdym razem myślałem że muszę czegoś nie widzieć, no niemożliwe żeby tak pieniądze po prostu leżały na ziemi. No ale nadal leżą.
A sadzisz ze analitycy sie znaja? Wcale bym sie nie zdziwil, jesli w momencie rekomendacji, przy kursie w okolicach 40 jesli dobrze pamietam, wyszlo mu "kupuj",to zaprojektowal cene 6x zl i dopasowal parametry. Choc moge sie mylic.
2 zł?
chyba przeoczyłeś pewne informacje. 2 zł to z samego jednego 2023 byłoby dość mało, a zarząd zapowiedział wypłatę z zysków z lat poprzednich (wstrzymane ze względu na wsparcie PFR).
Też chciałbym dalszych wzrostów, choć już dziś Enter jest moją najlepszą inwestycją ostatniego roku, ale czy z drugiej strony patrząc ci analitycy nie przewidzieli wcześniej, że to wszystko może się wydarzyć? Że wcześniejsze wzrosty dyskontowały obecne informacje? Przecież po serii tak dobrych informacji kurs powinien wystrzelić o minimum 50% A może tak się wydarzy, ale nie w takim tempie jak na śmieciowych/spekulacyjnych spółkach. Na dzień dzisiejszy mówię wszystkim znajomym żeby latali na wakacje, ale pod warunkiem, że loty będzie obsługiwać Enter
Stara zasada brzmi , gdy analitycy widzą dobry zysk nigdy ci o tym nie powiedzą no chyba że im za to zapłacisz. Rekomendacje są wpisane w spekulacje na rynku giełdowym i zazwyczaj traktuje się je na opak.