W poszukiwaniu rynkowych szans na ponadprzeciętne stopy zwrotu stawiamy w marcu na branżę OZE. Odblokowanie środków z KPO zachęca do większej ekspozycji na spółki z tego sektora bowiem, tylko w części dotacyjnej na zieloną energię i komponent RePowerEU, Polska otrzyma z UE 8 mld euro, a z pożyczek kwota jest jeszcze 4 razy większa. W agresywnym portfelu stawiamy zatem na cztery spółki z GPW związane z sektorem, którym dajemy taką samą wagę: Columbus, ML System, Photon Energy i Onde. Jeśli ich zdołowane w ostatnich latach kursy mają odbić, to teraz może być ten moment - argumentuje zespół Bankier.pl
Fundusze dobrze o tym wiedzą, ale mają czas w przeciwieństwie do akcjonariuszy mniejszościowych, którzy nieraz muszą sprzedać część swojego pakieciku. Na ML system jest podobnie zachęcam do analizy tej spółki, ale raczej nie z perspektywy forum bankiera... :)
Portfel agresywny: spółki z GPW dedykowane OZE, np. Columbus, ML System, Photon Energy, czy Onde
W poszukiwaniu rynkowych szans na ponadprzeciętne stopy zwrotu stawiamy w marcu na branżę OZE. Odblokowanie środków z KPO zachęca do większej ekspozycji na spółki z tego sektora bowiem, tylko w części dotacyjnej na zieloną energię i komponent RePowerEU, Polska otrzyma z UE 8 mld euro, a z pożyczek kwota jest jeszcze 4 razy większa. W agresywnym portfelu stawiamy zatem na cztery spółki z GPW związane z sektorem, którym dajemy taką samą wagę: Columbus, ML System, Photon Energy i Onde. Jeśli ich zdołowane w ostatnich latach kursy mają odbić, to teraz może być ten moment - argumentuje zespół Bankier.pl
Nie tracić nadzieji ,
Uwalanie na siłę i to z coraz większym trudem ,
Raport sprzedaży za luty obstawiam tak samo optymistyczny jak styczniowy ,
EBC ciachnie stopy w tym roku o 100 pkt bazowych
Nawet jak ceny prądu nie wzrosną to i tak będzie większy wolumen sprzedaży ,
Do tego dojdzie sprzedaż projektow w Polsce i Rumuni ,
Kupuje się w największym kiedy frustracja papierem sięga zenitu
Nikt mi nie wierzył jak mówiłem ze będzie w okolicy 8 lub poniżej. Teraz zjazd w okolice 6 panowie. Tu dług kić się nie będzie działo. Szkoda kapitału na jego kiszenie. Pozdrawiam.
wiesz... z drugiej strony można by napisać, że to jest warte 4zł. i poczekać np. 10 lat. A potem się odezwać, że "a nie mówiłem?". I analogicznie w drugą stronę.. Jeżeli napiszę, że moim zdaniem będzie tutaj 14zł. w ciągu np. roku... i powiedzmy, że faktycznie tak będzie, to też mam napisać: "a nie mówiłem?". W ten sposób wszystko można uzasadnić, dlatego takie gadanie nie ma sensu. Natomiast nie zmienia to faktu, że denerwujące jest to, że spółka ma jakieś opory przed wzrostem... pewnie dla niektórych to korzystne, ale dla małych takich jak ja.. to irytujące. Człowiek szybciej chciałby być milionerem ;)
Biorąc Tych co mówią za sprzedażą i kupnem ,
W zeszłym roku mówiłem będzie leciało w dół i mówiłem ze warto poczekać z zakupem albo sprzedać i odkupić niżej ,
Przedział 8-9 zł w mojej ocenie wtedy i dziś jest dobra ceną wejścia ,
Spadki się wypłaciły ,
Papier jest wyprzedany mocno ,
Trupy z szafy powypadały ,
Sprzedaż za styczeń pokazała ze spółka może zarabiać przy obecnych cenach prądu ,
Nowe farmy podłączone , zwiększy się wolumen produkcji co zrekompensuje spadki cen prądu ,
Przypomnę tez duże prawdopodobieństwo cięcia stop przez ebc o 100-150 pkt bazowych w tym roku ,
Obecne poziomy uważam za ciekawe dobwejscia być może będzie jeszcze jakieś tąpnięcie o 10-15% w dół ,
Ale po ostatnich dwóch sesjach raczej widzę większa szanse na powrót powyżej 8
Pozdrawiam