Obczajiłem terminarz wszystkich lotów na ten rok. W Październiku też SpeceX leci z jakimś pierdołami ale już zwykłym Falkonem. Ta misja co się rozpocznie 30 Kwietnia to Falcon Heavu I jakieś elementy stacji kosmicznej po 15 metrów wyniesie. Tak że raczej na Jesieni polecimy niż na wiosnę.
Akurat to co jest napisane w tym artykule nie przemawia do mnie. Testy na ziemi a robienie zdjęć na orbicie w zupełnie innych warunkach to kiepskie porównanie, czy nawet przyklepanie że teleskop zadziała poprawnie. Kiepska argumentacja jak dla mnie. Ale na razie trzymam ich akcje. Zobaczymy.
Ale zwróć proszę uwagę, że teleskop to nie jest ich produkt tylko firmy Scanway. Eagle ma za zadanie przetestować produkt CRI jakim jest platforma satelitarna i produkt Scanway, jakim jest teleskop. Naturalnie fajnie jakby jedno i drugie zadziałało, bo pokaże, że firmy z PL współpracują ze sobą. Ale jak zdjęcia się posypią, to nie wpłynie na trakcję produktów CRI. Gorzej jak platforma satelitarna się posypie.
To, że zdjęcia "się posypią" niekoniecznie będzie winą teleskopu, tylko może być spowodowane przez platformę. Myślę, że niepowodzenie misji będzie miało wpływ na "trakcję" produktów.
NET April 30 Falcon Heavy • GOES U
Launch time: TBD
Launch site: LC-39A, Kennedy Space Center, Florida
A SpaceX Falcon Heavy will launch the fourth and final satellite of the next-generation series of geostationary weather satellites for NASA and NOAA. GOES-U will orbit 22,300 miles above the equator to monitor weather conditions across the United States. The satellite will be renamed GOES-19 once it reaches its operational orbit