• Prezentacja o planach emisji Autor: ~Analityk [104.28.45.*]
    https://www.polenergia.pl/wp-content/uploads/2024/02/PolenergiaS.A.prezentacjadlainwestorow-1.pdf
  • troche mi przypomina Autor: ~ehhh [91.227.156.*]
    prezentacje "Polskiego Ładu" też były piękne i wszyscy mieli być szczęśliwi
  • Re: troche mi przypomina Autor: ~Abox [95.160.156.*]
    Brak projekcji finansowych w wariantach. Jak inwestorzy mają podjąć decyzję ?
  • Re: troche mi przypomina Autor: ~chrumak [79.25.109.*]
    Kombinują.
    Zakładając, że potrzebują 3.4 mld i nie chcą, pisząc kolokwialnie "się bujać z emisją", mogą przecież pozyskać ad-hoc od kwalifikowanych udziałowców, a później zrobić małą emisję np. na 200mln (czyli ile tam wychodzi proporcjonalnie) przeznaczona tylko dla dotychczasowych "drobnych" akcjonariuszy, po to by mogli zachować swoje % udziały.
    W ogóle by ich to nie blokowało w procesie inwestycyjnym, a pokazaliby, że szanują wszystkich udziałowców.
    Jakby drobni nie wzięli, to by mogli powiedzieć "uplasowanie emisji dla drobnych się nie udało", ale byliby w 100% fair.
    Póki co praktycznie wszyscy akcjonariusze solidarnie uczestniczyli w emisji, co pokazuje "commitment" udziałowców i warto to docenić.
    Dominika powinna skumać, że jak GPW będzie w hossie (a będzie), to i ona, mając szanowaną spółkę, jak np. Śnieżka, LPP, Kęty czy Unimot, też na tym zyska.
  • Re: troche mi przypomina Autor: ~ehhh [91.227.156.*]
    myślę że chodzi o zdjęcie PEP z giełdy. jedno, nieudane, podejście już było a teraz próbują inaczej.
    ewentualnie jest to próba wywarcia presji na DM jeśli chodzi o koszty emisji
  • Re: troche mi przypomina Autor: ~pepik [188.146.233.*]
    A później będą w prasę artykuły jakie to wspaniałe dk ma wizję, jak ona pragnie pięknego świata beż węgla, jaki piękny świat ahhhh....dynania drobnych cdn..
  • Re: troche mi przypomina Autor: ~iNFO [217.168.130.*]
    Generalnie jest już za późno na kombinowane z ściągnięciem PEP z giełdy. Fundy objęły w całości dwie emisje w 2022 r. i 2023 r.
    W 2022 roku było jeszcze kombinowanie z pożyczką podporządkowaną od Dominiki i konwersja na akcje ale nic się nie udało.
    W 2022 r. uchwała WZA niekorzystna dla Fundów również została zaskarżona i wycofana.

Dominika wie że nie jest ich wstanie wyrzucić bo już jest za późno. Warunki emisji też są takie że upoważnieni akcjonariusze mogą kogoś wskazać do objęcia akcji i to jest zapewne ukłon w stronę Fundów bo tam właśnie brakuje kasy żeby ciągle te setki milionów wykładać a kogoś innego na świecie spokojnie znajdą w końcu na energetykę odnawialną pieniądze leżą wszędzie. Obecnie zachowując standardy ESG i dobroć dla świata dym-ani są tylko drobni.

Ściągniecie z giełdy możliwe jest wyłącznie proponując godną i przyzwoitą cenę wezwania. Wiemy że transformacja przyspiesza, wiemy jaki portfel projektów ma PEP + premia za oddanie. Akcji jest coraz więcej więc pieniędzy do wyłożenia również. Obecnie Dominika i BIF mając przed sobą tą emisję czyli wyłożenie 3,4*75%= 2,55 MLD PLN nie będą wstanie robić wezwania i wykładać kolejnych pieniędzy poza tym co i tak jest potrzebne do dokończenia offshore.

Tak naprawdę nie ma już odwrotu te pieniądze trzeba wyłożyć żeby to wszystko dokończyć. Już idą zaliczki dla dostawców i mnóstwo kasy jest już angażowane a projekty przyspieszają. Wszędzie w prezentacjach do emisji z 2023 i obecnie planowanej piszą o wysokiej rentowności, wysokiej stopie zwrotu, atrakcyjnej ekonomice offshore.

Wszystko zaczyna się powoli rozkręcać więc pozostaje czekać na te lepsze czasy. Pomimo tego że energia z morskich farm będzie dopiero w 2027 r. to wyobraźnia inwestorów będzie już rozkręcana od 2024 r. jak tylko dopną finansowanie dłużne dla offshore zaczynamy. Potem od 2025 r. budowa zdjęcia, dostawy kabli zdjęcia, dostawy turbin, kolejne zdjęcia. Reportaże z postępu prac media same będą to wszystko promować przecież to epokowe wydarzenie dla polskiej energetyki. Transformacja w pełnej okazałości.
    Przydałby się spekulacje o wodorze z offshore itp. samo to wszystko będzie grać i hulać.
    i tak i nie.
    na 8 marca proponują próg 0,2% a kto im zabroni za chwilę zrobić próg 2%?

jedna-dwie emisje, w międzyczasie część drobnych sama odpadnie i ani sie obejrzysz jak się okaże że mansa, BIF i 1-2 fundy mają 95%
    Treść uchwał na NWZA jest przecież znana... będą głosowane określone warunki emisji z dokładnie określonym progiem pierwszeństwa nie mniej niż 0,2% kapitału zakładowego.

Nie ma innej możliwości że Zarząd dokona zmiany niż to co uchwalili akcjonariusze. Z takim prawem pierwszeństwa i ograniczaniu drobnych idzie uchwała.
    Tak jak pisałem jest już za późno żeby Dominika z BIF doszła do 95% pozostałe OFE i fundy chcą też tak jak my zarobić.
    ale próg 0,2% jest na walne w dniu 8 marca, a co stoi na przeszkodzie żeby na nastepnym walnym ten próg został zmieniony na 2%?
  • Re: troche mi przypomina Autor: ~Irek [91.202.195.*]
    A co stoi na przeszkodzie zrobić 5%..
    Chłopie, snujesz teorie z palca wzięte. Zdjąć z giełdy to sobie będzie mogła za parę lat, jak te inwestycje zaczną przynosić zyski.. 4 lata kurs był po 20zl..a jakoś nie ściągała spółki z giełdy. Inwestują kupę siana, której nie mają, wykładają fundy itp. Uważasz, że fundy trzymają akcje po to, aby oddać komuś na wezwaniu po 50zl? I w sumie to przez 5 lat doliczając inflacje nic nie zarobić? I to w temacie, który będzie mocno lonnowany przez UE. A do tego dotacje, które dostają, już lecę oddać akcje za 70zl.... wszystko zależy od inwestorów, jeżeli mali będę sprzedawali czytając takie posty, które piszesz to tak.. fundy chętnie skupia po 60 70.ale w pewnym momencie pociągną cenę do góry I zrealizuje premie nawet jakby był wykup i zdjęcie z giełdy. Ale wg mnie To nie wcześniej jak koło 2030.
  • Re: troche mi przypomina Autor: ~Dzięki [37.248.165.*]
    Racja racja czyli bez zmian pozostaje to co wszyscy piszą tutaj od 3 lat że trzeba jeszcze cierpliwie poczekać :D :D :D
  • Re: troche mi przypomina Autor: ~Irek [91.202.195.*]
    No to nie jest spółka dla spekulantów... na bumechu zrobiono piekny wzrost i spadek, ludzi ubrano, na zarzad spólki poszla fala hejtu.
    i jest ekstra.. dla spółki...

A na poważnie, ktoś Ci tutaj broni włożyć parę % portfela i zaczekać? fundy też włożyły i czekają..
    nikt nie mówi, aby tutaj włożyć 100% porfela i czekać na wzrost 200% w 3msc..
    Mozna wziac obligacje 6%, i z głowy.

Każdy podejmuje wlasne decyzje.
  • Re: troche mi przypomina Autor: ~Elekt [37.248.165.*]
    Trzeba rozsądnie z głową do tego podejść i realnie oceniać rzeczywistość. Wygląda to obiecująco, nowa władza też sprzyja transformacji
    > A co stoi na przeszkodzie zrobić 5%..
    nic, i właśnie o tym piszę

>4 lata kurs był po 20zl..a jakoś nie ściągała spółki z giełdy
    byc może przegapiłeś ale wezwanie było, wróć sobie do tamtego ogłoszenia i doczytaj jakie było uzasadnienie

>Uważasz, że fundy trzymają akcje po to, aby oddać komuś na wezwaniu po 50zl?
    nigdzie nie wskazałem żadnej kwoty, ani 50 ani 60 ani 70. skąd Ci się wzięły te kwoty? z palca? przecież według Ciebie podobno to ja snuje teorie z palca wzięte

[x]
PEP 0,69% 58,60 2025-11-18 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.