Liczę na to ,że wezwanie ogłosi Lentex i ta przyjemność kosztować go będzie po 35 zł za sztukę ,kurs zdołowano i średnia za 6 -mcy wynosi 17,1 zł ,ale na tym nie ma co polegać -w ten sposób cierpliwość wszystkich byłaby nagrodzona ,a Lentex zamiast tracić kasę na skup akcji własnych kupi za ok 30 mln zł brakujący pakiet Novity.Skup akcji własnych 1,5 mln szt po 24zł też by tyle kosztował .Rozliczenie z Piczakiem jak chce być we włókninach powinno wyglądać następująco oddać skupione akcje Lentexu ponad 700 tys szt .licząc po 24 zł ,a resztę kasy dopłacić po 35 zł -wychodzi plus ,minus ok 7,5 mln zł dopłacić i zaproponować mu udział w radzie Lentexu jak lubi.Górny to kreatywny facet po odsprzedaży szybko by się odnalazł w nowej sytuacji -nic celowo nie wspominam o zakupie akcji Lenteksu przez tych ,którzy wzięli by kasę za Novitę wzmacniając swój udział w nowym Lentexie.Śmieszą mnie fascynacje z Novity ,żę perełka ,cudo ,ale proszę mi wierzyć ,że jest to malutka spółeczka bez większych perspektyw na razie sobie radzi ,ale kto tak naprawdę się z nią liczy,Panowie urazy na bok ,niech wreszcie powstanie to małżeństwo ,a my zacznijmy liczyć pieniądze ,a nie czytać komunikaty ,które śmieszą .Na zebraniach traci się wyłącznie pozytywna energie skorzystajmy z czasu kryzysu i zróbmy coś mądrego
Pocztylion ma kondycję poczty polskiej i nie kupował Novity po 35 zł tylko dużo taniej ,a więc znając się na wycenie spółek wie ile jest warta Novita , na pewno jak każdy fundusz nie będzie się kierował tak jak Piczak emocjami .Ja rozumiem niektórych drobnych graczy którzy hołdują zasadzie -przyczepiło się gówno do okrętu i mówi płyniemy-.
Pocztylion ma kondycję Poczty Polskiej Ktoś Ci to podpowiedział czy sam na to wpadłeś? To jest spółka zależna w jakiejś części od Poczty Polskiej, ale nie tylko, bo jest tam jeszcze 3 innych dużych akcjonariuszy, a finanse i cały cash flow ma zupełnie od niej oderwane. Najpierw się zastanów, a później pisz, bo bzdury opowiadasz
Jedynym ,który podjął merytoryczną dyskusję na tym forum jest oczywiście negocjator ,reszta to drobni naciągacze ,którzy tanio nakupili jakieś 1000szt i chcieli by sprzedać po 50-80 zł mają oczywiście do tego prawo ,tylko głupich brak.
Podjął bardzo merytoryczną dyskusję :-) tyle, że pominął w swoim wywodzie fakt, że lentex nie może akcji skupionych do umorzenia użyć do wymiany na akcje Novity. Ale to taki mały szczegół.
no to dzisiaj juz wielka panika
zmienic pampersa i trzymac dalej!!
pocztylion zrobil przerwe w skupowaniu a Wy juz pekacie:D:D
jesli pocztylion wszedl w taka spolke z malymi obrotami to jest pewny swego wiec to kwestia krotkiego czasu jak pojawi sie jakies ciekawe info i kurs dojedzie do tych 50 pln jak chce Piczak
jakby jeszcze jacys spekulaci sie podlaczyli to juz w ogole byloby pieknie:))
obecne szczyty to i tak ciagle daleko do historycznego max na spolce
pozdrawiam cierpliwych
ps: do tych wszystkich ktorzy pisza ze spolka nie jest tyle warta to zwracam uwage chociazby na c/wk - to nie jest wygorowana wartosc
Identyczne obroty są przy spadkach i przy wzrostach -wniosek jest następujący Ci sami między sobą handlują .Proszę zauważyć że jeżeli Lentex tego nie kupi to nikt inny palcem nie kiwnie ,nie należy tylko lekceważyć nikogo i samo się złoży .
dobra spolke mozna poznac po wynikach kwartalnych,w czasach kryzysu
miec zysk na odpowiednim poziomie jest sztuka dlatego nie spekulanci
wyciagna spolke na gorke ale akcjonariusze ktorzy wiedza co kupowac.
Ktoś napisał 35 zł jak leci -ha,ha,ha ,a może 22 zł jak leci to i ja trochę kupię ,po tyle to może Pan Radek też coś kupi-trzeba zachować spokój ,a ile można za Novitę dać najlepiej wie Lentex bo siedzi w tej branży po uszy w przypadku Novity złoty się wzmocni wyniki zlecą i pomysł Moski wymiany 1 do1 wróci do łask.
Novita sprzedała przez cały kwartał za tyle za ile Lentex w marcu -wyjaśnijcie mi proszę jedno 33% Novity składa się na Lentex plus 10 %hygieniki plus dwa zakłady ; wykładzin i włóknin w Lenteksie ,-dlaczego wymiana akcji Novity na Lentex jest niekorzystna 1 do1 ?Rentowność produkcji wykładzin waha się na poziomie 10-15% ,potencjał jeżeli chodzi o włókniny firmy mają zbliżony,Hygienika się rozkręca po co Piczak robi tyle szumu?Proszę aby ktoś to wyjaśnił przy czym zastrzegam ,ktoś z wiedzą bo ja osobiście sporo wiem o tych firmach ,wiem ,że zawadą jedyną może być trudny charakter Moski ,ale w interesach to nie ma większego znaczenia to nie małżeństwo.
Jedna akcja Lentexu składa się z 33% Novity , z 10% Hygieniki i całego Lenteksu w którym są dwa zakłady włóknin -porównywalny z Novitą i wykładzin jednego z większych w Europie Środkowej którego wkładziny idą obecnie jak woda -prognoza z wykładzin ponad 100 mln przychodów w 2009 roku.Wymiana 1do1 jest korzystna dla wszystkich .
Ciebie interesują przychody, a tych co mogą ewentualnie zgodzić się na wymianę akcji Novity na Lentex zyski i chęć podzielenia się tym zyskiem z akcjonariuszami. Zysk jest mizerny, rentowność na żenującym poziomie w lentexie. Tego szybko nie przeskoczysz. Co do tego, że Lentex posiada 33% akcji Novity to jak sobie poczytasz raport to zobaczysz ile im jeszcze zostało do spłacenia. Hygienike mają po 3,03 i tak została rozliczona hala, którą oddali w zamian za akcje Hygieniki.
Dlaczego maleją przychody w relacji luty ,marzec pomimo,że marzec w tym roku dłuższy o trzy dni ?Niektórzy przewidują 75 mln zł za cały rok i 5 mln zł zysku netto-jak na kryzys to i tak dobrze,.
Novita tyle przez kwartał co Lentex przez marzec i masz odpowiedż -dlaczego Lentex i Novita wymiana 1 do 1 ,oczywiście zyska na tym wyłącznie Pan Piczak bo swoje sztuki sprzeda po 55 zł jeżeli będzie chciał po tranzakcji -tak się wycenia.Marzenia nic nie kosztują przecież Novita kosztowała po 120 zł a Lentex po95 zł ,tylko spójżmy na realia obie są po 20 zł.
Włóknina albo jesteś ograniczony umysłowo albo nie przeczytałeś infa z lentexu i novity. Lentex podawał tylko i wyłącznie zysk na poziomie operacyjnym, i te nawet są dużo gorsze niż w Novicie, bo Novita miała 2,17 mln, a Lentex miał 1,8 mln.
Lentex nie podaje natomiast zysku netto, bo go ni ma. Poza tym warto dodać, że Lentex ma ponad 4 razy więcej akcji na rynku i to w połączeniu z takimi wynikami powoduje, że parytet 1/1 nie wchodzi w grę, 1/2 może, ale najtrafniejszy jest 1/2,5. Tyle w temacie
Tobie Radku pasi 1do 7 tak jak Piczakowi i dywidenda 2 zł za akcję ,tylko musisz pamiętać , że jutro też jest dzień i popytaj w branży co warta jest Novita jako firma .My na szczęście na tym forum nie jesteśmy w stanie niczego ustalić,ale pamiętaj strasznie łatwo jest osiągać dobre wskażniki w firmie jak od trzech lat niewiele się inwestuje poza wymianą starych komputerów.Ten rok pokaże ,że jest niestety kiepściunio ,oczywiście po za tym,że Pan Piczak będzie w Radzie Nadzorczej.
Nie ma potrzeby się przekomarzać wartość akcji po wymianie z Lentexem -nawet w stosunku 1do1 wyniesie ok.55 zł a tak można tylko pomażyć ,a czy dostanę Novitę 55 czy za Lentex to jeden gwint ,nie wiem dlaczego Piczak tego nie rozumie ,chyba że chodzi o prestiż czy władzę.Na giełdzie jednak ten ma władze kto ma pieniądze ,a nie ten kto jest członkiem Rady Nadzorczej ,świat nie kończy się na szczęśćie na Zielonej Górze.
Wolelibyście dostać 2,5 czy 3 PLNy dywidendy co rok czy 1 PLN na rok? Jeżeli odpowiecie sobie na to pytanie to wykumacie czemu wymiana 1 do 1 nie wchodzi w grę. Jest to oczywiście korzystne dla akcjonariuszy lentexu, bo będą mieli więcej novity posiadając akcje lenia, ale na odwrót niestety nie. Leń nie ma takich możliwości żeby co roku wypłacać po 2-3 PLNy dywidendy, co najwyżej 50 groszy. Wolelibyście dostaś 665.000 * 3 PLNy czy 665.000 * 0,5 PLNa co roku - taka sytuacja byłaby przy wymianie 1 do 1.
Miałbyś 200% racji gdyby nie to ,że w Novicie z roku na rok odkłada się niezbędne inwestycje w tym roku też była na ten temat informacja -trzeba pilnie 30 mln zł zainwestować .Piczakowi chodzi o szybką kasę ,żeby się odkuć bo wcale nie skorzystał z tego ,że jest dużym akcjonariuszem i dlatego aż piszczy za dywidendą .Po szybkim połączeniu korzystają wszyscy ,poprawia się zdolność kredytowa podmiotu ,płynność .Powstaje duża firma włókninowa i proszę zadzwoń w poniedziałek do Lublińca i spytaj o wykładziny ,TIR-y zabierają całą produkcję na pniu ,a tego niestety nasza Novita nie ma .Same włókniny ,bez inwestycji nie są w perspektywie dobrym interesem ;meble ,samochody stoją .Jest obecnie znakomity czas na przejęcia a nie wypłaty dużych dywident -też nie mam nadmiaru kasy ,ale spółki zmieniam co 7 lat.
30 baniek chcieli na nową maszynę, a nie na wymianę kompów czy czego innego,ale, że moce produkcyjne są wykorzystywane w około 65-70% to teraz nie ma sensu tego robić. Tak samo to skwitował prezes Kaczmarek. Nie przekonacie mnie, że parytet 1/1 jest uczciwym parytetem
Co do tego co jest w obecnych czasach opłacalne to według mnie właśnie włókniny i to na nasz krajowy rynek - inwestycje w infrastrukturę kolejową i drogową na następnych kilkanaście lat. Poza tym Novita robie jeszcze ściereczki, na które jest cały czas popyt
Novita jest rzeczywiście kojarzona wyłącznie ze ściereczkami i coś w tym jest ,ale ja proponuje na najbliższą przyszłość rzecz następującą kupować i Novitę i Lentex do porozumienia wymiany dojdzie szybciej niż myślicie Piczak nie jest głupim człowiekiem i dobrze zna realia rynku i potencjał rozwojowy jednych i drugich .Proszę pamiętać ,że Lentexowi nie zależy na dywidendzie a na rozwoju ,Piczakowi zależy przeciwnie nie na rozwoju a na dywidendzie ot cała filozofia-zyski można liczyć w perspektywie roku ,dwóch a można zwielokrotnione po czterech ,pięciu.
To znaczy 22 zł - sprzedaż maleje , euro maleje ,zamówienia cienko ,a więc kierunek może być tylko jeden , północ -brawo właściciele 300 sztuk niebawem będziemy bogaci.
ton tutejszych komentarzy swiadczy o tym ze akcje ma radek a reszta szczeka jak psy , a karawana jedzie dalej.
zobaczymy za tydzień ile to akcji zostało zerejestrowanych na walne .
Kużwa chcesz 22 to sypnij milionerze akcjami .
a... nie jestes milionerem ,a w Novicie siedzi milionerów kilku i jakos nie sypią przynajmniej ponad miarę.
Najbardziej śmieszni są Ci ,którzy chcą drogo sprzedać ,bo trzy lata temu Moska rozkręcił kurs do 120 zł ,to się nie wróci i trzeba się z tym pogodzić.Ja sprzedałem swoje po 30 zł i za wszystko kupiłem Lentexu i nie żałuję -kużwa.
Tu chyba całe forum opanowali zwolennicy Moski .
Sprzedałem novitę co ma zysk lepszy niz lentex i akcji 4 razy mniej .Kizwa rozbrajają mnie takie wypowiedzi.
jak lentex jest taki dobry to na co mu Novita????
Niech skupuje własne akcje i zjada swój własny ogon . Ciekawe co zostanie z fabryki jak skupią 8 mln własnych akcji, bo wtedy ilośc akcji Lentexu i Novity bedzie porównywalna.
sprzedadza wszystko i nie starczy kasy taka jest prawda, bo jaki ch.... kupowac akcje po 24 pln które sie wypusciło po 4,30.
Niech lentex wypuści jeszcze jedna emisje po 4,30 i bedzie miał 10 razy wiecej akcji niz Novita i czy tez wtedy tylko 1/1 .
Kizwa opanujcie się i nie piszcie bredni.
Panie Boguś przeczytaj uzasadnienie Zarządu do wypłaty dywidendy to może Coś Pan zrozumie zamiast przeklinać na forum ,zresztą ta dywidenda pasuje wyłącznie Piczakowi do osiągnięcia satysfakcji i na to może Lentex się zgodzi ,a kryzys może potrwać .Wysoki zysk netto zrobić nie jest sztuką wystarczy nie inwestować .
to lentex chce 1,50 na akcję a nie Piczak. .
Poza tym Novita spłaca kredyty i zmniejsza zobowiazania o kwoty ponad dwukrotnie przywyzszajace zysk netto.
.Lentex ten inwestuje , w skup akcji , które wyprodukował po 4,30 . Kwota wydana na skup juz przewyższyła wpływy z emisji akcji na zakup nowej maszyny.
zostało jeszcze 5 milionów dodrukowanych akcji .,a sprzedali Tkaniny techniczne w pabianicach.
a Novita ma wszystkich akcji 2,5 miliona , z tego 1,9 mln rejestruje sie regularnie na walnym.
Rada Nadzorcza negatywnie opiniuje wielkość kwot zysku proponowane przez Zarząd z przeznaczeniem na
dywidendę i kapitał zapasowy i wnosi do ZWZA Novity S.A. o przeznaczenie do podziału na dywidendę kwoty
zysku w wysokości nie 1.500 tys. zł lecz 3.750 tys. zł, tj. 1,50 zł na 1 akcję, a na kapitał zapasowy zamiast kwoty
4.716.881,01 zł przeznaczyć kwotę w wysokości 2.466.881,01 zł.
Rada Nadzorcza wnosi takŜe do ZWZA, aby dzień ustalenia prawa do dywidendy przypadał – zamiast na 31lipca
2009 r.-na 08 czerwca 2009 r., a dzień jej wypłaty nie na 14 sierpnia 2009 r., lecz na 22 czerwca 2009 r.