• Obsługa i naprawa Abramsów w WZM Poznań Autor: ~Łysy [46.45.73.*]
    Poniżej znajdziecie link do artykułu.
    https://polska-zbrojna.pl/home/articleshow/41212?t=Abramsy-pod-dobra-opieka
    Moim zdaniem to będzie na niekorzyść. Uważam, że stal do czołgów będzie transportowana z USA kosztem Polskich producentów stali. Pytanie co z produkcją czołgów K2 z Korei Południowej ?.
    Moim zdaniem skoro będą już naprawiane Amerykańskie Abramsy (a mogli zatrzeć w umowie, że modeli innych narodowości nie można produkować w danym kraju, choć to tylko moje domysły) z produkcją czołgów K2 może być problem przez co zapotrzebowanie na stal może się zmniejszyć, a co za tym idzie ceny stali mogą wywindować jeszcze bardziej w dół. Tak jak wspomniałem to tylko moje zdanie. Ja skłaniam się do sprzedaży akcji. A jakie są wasze opinie ?

• Re: Obsługa i naprawa Abramsów w WZM Poznań Autor: ~Łysy [46.45.73.*]
    literówka: zawrzeć *
  • Re: Obsługa i naprawa Abramsów w WZM Poznań Autor: ~Metris [31.0.25.*]
    Ten wątek z Abramsami nie ma większego wpływu na popyt stali. Stanowi śladową ilość w obrocie stalami specjalistycznymi. Co zatem w kwestii przemysłu zbrojeniowego? Dużo poważniejsze w całym stalowym interesie tego typu mocno uszlachetnionych surowców (stal C40, HM, NC, WCL itd.) jest produkcja amunicji. To są miliony ton w skali Europy. Natomiast największy wpływ na popyt stali ma budowlanka i wielkie inwestycje w energetykę oraz infrastrukturę. 2024 będzie rokiem bardzo stalożernym.
  • Re: Obsługa i naprawa Abramsów w WZM Poznań Autor: ~Artur [178.159.172.*]
    .... a poza tym ilość stali do napraw tych wspomnianych wyżej pojazdów to bardzo mała skala. Sprowadzanie takiej ilości ze stanów to raczej mało opłacalne, nawet w perspektywie dłuższego terminu. i mimo ewentualnych zapisów to raczej stale , metale z miejscowych hut będą brane do realizacji. Dzisiaj odchodzi się od nośników prochu z metali na rzecz "papierowych". Co innego pociski. Zgadzam się, że szeroko pojęta budowlanka to będzie to co stworzy pole do sporego zapotrzebowania na wszelkie rodzaje stali i metali.
  • Re: Obsługa i naprawa Abramsów w WZM Poznań Autor: ~Althor [37.47.254.*]
    W dłuższej perspektywie oczekuje też działań rządu w zakresie Obrony Cywilnej i nowych wymogów budowlanych. Nie mówiąc już o totalnym braku schronów. Wtedy stał jakościowa się przyda. Ale to oczywiście pieśń przyszłości choć ponoć już jakieś umocnienia na granicy z Kacapami robią.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [45.87.212.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
[x]
COGNOR 2,98% 6,74 2025-09-22 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.