Czy ktoś mi może wytłumaczyć, jak to możliwe że duża PCC Rokita znowu wypuszcza obligacje, a mały PCC Exol ma tyle pieniędzy, że nie potrzebuje zewnętrznego finansowania???
@MW Rokita idzie za ciosem i po grudniowej serii na 25 mln PLN wypuszcza obecną również na 25 mln PLN ale z jeszcze niższą marżą - 2,8% (było 3,2%) co jest wartością bardzo niską na tle obecnych ofert obligacji korporacyjnych na rynku. Ale na pewno liczy na efekt bardzo rozgrzanego rynku obligacji korporacyjnych - duże redukcje zapisów. I na pewno im się uda.
Obecna emisja to bardziej rolowanie właśnie wykupionej przed terminem serii również na 25 mln PLN.
Obligacje korporacyjne to instrumenty niezabezpieczone w przeciwieństwie do kredytów długoterminowych a przy koszcie jaki zaproponowała Rokita wcale nie droższe od długu bankowego (a pozostaje otwarty, zatwierdzony prospekt emisyjny na łącznie 200 mln PLN). Poza tym Rokita ma bardzo niski wskaźnik długu netto/EBITDA - nieporównywalnie niższy od Exola.
Reasumując Exol miał na 3Q23 wskaźnik długu netto/EBITDA ok. 1,8% a Rokita ok. 0,5!!!!
Rokita cieszy się nadal dużym zaufaniem rynkowym a oba podmioty są powiązane kapitałowo i oba są współwłaścicielami spółki celowej realizującej inwestycję w Brzegu Dolnym, Przecież Rokita może pożyczyć środki Exolowi - oczywiście na warunkach rynkowych.
Jakkolwiek wcale nie wykluczone, że zobaczymy również oferty emisji obligacji Exola w najbliższym czasie (Exol ma otwarty prospekt na 100 mln PLN).
Skoro trzymają tyle kasy na dywidendę, a będzie to znowu dywidenda rzędu 1%, to oznacza, że kurs będzie musiał wynosić ok. 100zł, aby obliczenia się spinały. Wówczas 1% od 100zł da 1zł dywidendy za 1 akcję. Może więc nie tylko dywidenda da zarobić?
@Sss Rokita nie musi iść w obligacje bo ma ponad 1 mld PLN kapitału własnego. Ale jeżeli spojrzymy na ROE jakie uzyskuje, przynajmniej uzyskiwała korzystanie z kapitałów obcych w celach inwestycyjnych (bo taki mają cel obligacje korporacyjne) jest głęboko uzasadnione. To nazywa się dźwignią finansową Moim zdaniem Rokita jak i Exol bardzo dobrze zarządzają kapitałami a pisałem już o tym wcześniej, że polityka refinansowania przeważającej części wypracowanego zysku daje, szczególnie Exolowi, znacznie szybsze skalowanie biznesu.
A do tego dochodzi bardzo sprzyjający okres dużego popytu na obligacje korporacyjne, zgłaszany nie tylko przez inwestorów instytucjonalnych ale i indywidualnych stąd aż się prosi, aby z tego skorzystać.
Różne rzeczy można zarzucać tym spółkom ale na pewno nie brak gospodarności.
Piotrze masz rację z tym co piszesz i nikt nie zarzuca niegospodarności no przynajmniej nikt myślący. Poprzedni wpis to przenośnia i odp. na poprzedni post kolegi.
Natomiast mając tyle kasy co rokita i bawiąc się w obligacje na 25 mln to dla mnie cienko to wygląda tym bardziej, że sama obsługa tego to też są niemałe koszty. Zabezpieczenie na inwestycję ( częściowo) ma jedna i druga spółka i na dzień dzisiejszy nie wydaje mi się aby rokita była dobrym wujkiem ( chęć inwestorów) i z tego powodu puszczała obligacje,( może się mylę ale każdy patrzy na pewne sprawy inaczej ).
Zmieniając temat:
Patrząc na notowania to każdy widzi pewne schematy ! W związku z czym czytając posty wydaje mi się że jest tutaj sporo osób wiedzących w co inwestują, dlatego może byłby sens zrobić coś więcej poza wymianą informacji, poglądów itd. Co Panie i Panowie na to powiedzą ???
Co do wzajemnych interakcji między podmiotami powiązanymi kapitałowo to może zastanowi Cię fakt, że Rokita jest zamawiającym w przetargach na inwestycji "Rozbudowa Wytwórni ETE-2 PCC EXOL S.A.". I mowa tutaj o przetargach na dostawy kontenerów z wyposażeniem z lutego 2024 roku ale i trochę historycznie bo rok 2022 - przetarg na nadzór inwestorski. Chciałem zamieścić linki ale polityka forum nie dała mi takiej możliwości.
Tak pół żartem pół serio, bardzo bym się cieszył i nie tylko ja gdyby było tak jak wcześniej kolega napisał czyli 1 zł dywidendy -) oj działo by się i byłby fajny grosz na następne zakupy tutaj.
@Sss w ciągu kilku ostatnich miesięcy grając z rynkiem skupiłem dodatkowe ok 50k. z bardzo atrakcyjną dla mnie ceną. Nie obawiam się straty w sytuacji kiedy doszłoby do delistingu bo przeanalizowałem case PCC Intermodal ale i nie widzę na ten moment uzasadnienia merytorycznego dlaczego miałoby do niego w ogóle dojść.
Tak więc spokojnie będę czekał na wyniki 4Q23, oddanie instalacji w Płocku do użytkowania, informację o dywidendzie za rok 2023 oraz obserwował reakcję rynku na skalowanie biznesu i wyniki finansowe. Tutaj potrzebny jest czas i cierpliwość.
max zdaję sobie sprawę z tego że to żart bo czasami trzeba wyluzować i pomarzyć co niewątpliwie może się zdarzyć. Niestety niektórzy muszą wyciągnąć kij z tyłu, a inni powinni być bardziej inteligentni, poczytać, dorosnąć itd. itd.
Niewątpliwie twojego scenariusza sobie i wam życzę
Piotrze wycofania nie biorę pod uwagę dlatego nie wiem dlaczego poruszasz taki temat. Już kilka lat temu miałem ubaw z takich którzy o tym pisali. Gratuluję udanych zakupów i posiadanych akcji, które również posiadam w bardzo dobrej cenie i nie widzę możliwości obniżenia średniej za to powoli pomnażam ilość i jestem jeszcze chętny na zakup przynajmniej 20 k poniżej 3 zł a najchętniej poniżej 2,9 w co wątpię ale mam czas i spokojnie czekam i zobaczymy co czas pokaże.
Natomiast czasu nie wie nikt ile ma, ale cierpliwość mam i to sporą, oraz zawsze podążam do celu nie patrząc na to kto lub co to.
Wszyscy czekamy na wyniki, dywidendę, Płock i następne inwestycje w nieodległej przyszłości.
Scenariusze warto brać pod uwagę wszystkie możliwe, w tym te o możliwości zdjęcia PCX z giełdy. Natomiast mnie osobiście przekonują argumenty @Piotra, podane w innych wątkach, że do tego nie dojdzie.
Ja też mam całkiem niemało akcji PCX, zwłaszcza jak na moje skromne możliwości, może nie tyle co Wy, ale jednak. Przed dalszym dokupywaniem trochę mnie powstrzymują zasady mówiące o wskazanej dywersyfikacji, a z tym u mnie słabo. Niemniej jednak śledzę sprawy na bierząco i walczę codziennie sam ze sobą bo wierzę w Spółkę.
@max wiara w Spółkę to jedno a drugie to jednak zachowanie zdrowego rozsądku i nie poddawanie się psychologii tłumu. Wiesz, że rynkami rządzą chciwość i strach i one w wielu przypadkach nie są dobrymi doradcami. Dywersyfikacja jest ważna ale sam Warren Buffett mówi, że dywersyfikacja nie jest koniecznością jak naprawdę wiesz co robisz. Pokazuje to jego portfolio złożone ze spółek, które tak bardzo od siebie nie odbiegają. Kiedyś 10 spółek stanowiło 87% jego portfela o wartości setek mld USD.
Ale my jesteśmy tu i teraz a teraz oznacza, że zachowanie kursu nie pokazuje nam tego cobyśmy chcieli oczekiwać tj. dyskontowania przyszłości. Ale popatrz też na wykres C/Z i wyciągnij wnioski. Podobnie C/WK. W obu wskaźnikach w wyniku zakończenia inwestycji w Płocku wzrosną mianowniki i to skokowo. Czy rynek pozostanie całkowicie obojętny? Ile jest spółek na GPW gdzie relacja ryzyka inwestycyjnego do spodziewanego zysku jest podobna jak tutaj? Ile spółek osiągnęło swoje ATH w ostatnim okresie i dalsze ich wzrosty są wątpliwe?
Ostatni post Piotra można odczytać tylko w jeden możliwy sposób, który jest mi bliski. Dlatego robię dokładnie jak napisał Piotr i nikt mi nie będzie mówił co mam robić ze swoją kasą bo decyzję podejmuję sam. Stracić na pewno nie stracę to wiem i śpię spokojnie. Powodzenia wszystkim.
Tak, podobno Warren Buffet miał ostatnio zaangażowane 50% swojego kapitału (znaczy swojego "wehikułu inwestycyjnego") w jedną spółkę tj. Apple. Obecnie powoli się wycofuje i realizuje zyski i dobrze na tym wychodzi. Zapewne wiedział więc co robi.
Także tak, zgadzam się z Piotrem. Z tym, że moje zaangażowanie w jedną spółkę, czyli PCX, obecnie przekracza nawet 50% Warrena Buffeta, stąd jednak staram się być ostrożny.
Z drugiej strony dzisiaj jest dobry kurs dobry do zakupu. Właśnie skubnąłem 100 akcji po 2,90zł na rozgrzewkę ;-)
PS. Tak, oprócz wykresu PCX mam również zaraz poniżej wykres PCX_PB i PCX_PE, także śledzę i to.
może wejdzie kto wie na pewno norweski fundusz wszedł i nie tylko. Natomiast obecna cena jest tak niska, że nie ma możliwości stracić, a jeśli zeszłoby znów tak jak kiedyś do 2,2 to wszedłbym za 100% portfela i jeszcze kredyt bym wziął na zakup akcji.
Jak się dowiemy, że Buffett wszedł w Exola to PCX będzie po 30zł. Wówczas "ulica" wejdzie za 35zł. Jak się dowiemy, że Buffett wychodzi z Exola, to PCX będzie już po 25zł. Wówczas "ulica" wyjdzie za 20zł.
Innymi słowy, cokolwiek się dowiemy co zrobił Buffett, to będzie już za późno. Dlatego trzeba podejmować decyzje z wyprzedzeniem, zgodne z własnym rozumkiem i nie kierować się zarówno Buffettem jak i innymi "życzliwymi" wpisami na forum.
Dzięki za ciekawą dyskusję. Ja też liczę tu na spore zyski. Nie wiem czemu szeroki rynek, nie widzi tu potencjału. Może wycena firmy jest zbyt mała i jest poza radarem wielu inwestorów. Ja mam nadzieję, że tu będzie jak z inwestycją Petera Lyncha w Taco Bell. Zaczynał kupować po 14$, akcje spadły do 1$. On dalej kupował. Ostatecznie sprzedał za 40$. To są nadzieje, a co będzie rynek pokarze.
Cena akcji została zredukowana o połowę z 14 USD do 7 USD bez jakichkolwiek negatywnych informacji biznesowych. Lynch zauważył okazję i zaczął kupować przy cenie 7 USD. Korekta jednak nie zakończyła się na 7 USD ale postępowała dalej topiąc spółkę, której cena akcji niedługo sięgnęła 1 USD. Ale Lynch zamiast uznać inwestycję za stratę kupował akcję dalej. Wiedział, że spółka nie ma żadnych długów i nic nie usprawiedliwia takiego scenariusza. Uznał to za okazję dla cierpliwych. Jak wiemy Peter Lynch miał rację. Jak kurz opadł Taco Bell został kupiony przez PepsiCo za 42 USD/akcję skutkując wzrostem ceny akcji z 1 USD do 42 USD - 4.100% zysku!!! To była najlepsza inwestycja Petera Lyncha kiedykolwiek.
Morał - nie poddawaj się jeżeli rozumiesz biznes. Ten wyjątkowy biznes był możliwy jedynie dzięki gwałtownemu spadkowi akcji.
Piotrze, a to nie jest tak, ze część kontenerów jest już wyprodukowane i zaraz będą płynąć do Europy? Zarządzać tymi kontenerami będzie druga spółka z grupy PCC Rokita - czyli PCC Autochem? Tankkontenery są zamówione pod zwiększoną (po uruchomieniu drugiego reaktora) produkcję PCC Exol. A cały transport będzie realizowane przez spółki z grupy PCC SE - czyli PCC Autochem i PCC Intermodal - jakby nie patrzeć wszystko zostaje w rodzinie. Powyższe wychodzi mi po zagłębieniu się w te spółki z grupy - czym się one zajmują. Historycznie udało mi się zarobić na obu spółkach - PCC Rokita i PCC Intermodal - a teraz władowałem już trochę pieniędzy w PCC Exola - widzę co się szykuję...
@Franciszek nawet nie próbuję dociekać wzajemnych interakcji pomiędzy spółkami portfelowymi PCC SE. Charakter powiązań kapitałowych i tak nakazuje przyjęcie rynkowego charakteru transakcji.
Czy zarobiłeś na PCC Intermodal jeszcze przed delistingiem czy w jego wyniku?
@Piotr - w wyniku wycofania PCC I z giełdy. Plan był wycofać z giedły a potem sprzedać. Mijają kolejne lata i nic. Od 2018 roku PCC I jest jeszcze więcej warte i mało kto jest w stanie ich kupić. A w tym roku PCC R potrzebuje kasę na wykup obligacji i aż się prosi aby w końcu to sfinalizować. Po co w grupie dwie spółki logistyczne?
@Franciszek z tego co wiem do pierwotnie akcje PCC Intermodal posiadał DB Schenker - ok 13% kapitału ale w 2015 roku odsprzedał jej szwajcarskiej organizacji Huper Ltd. za ok. 21 mln PLN. Wycofanie z GPW nastąpiło w 2018 roku właśnie po domówieniu się miedzy innymi z Hupec Ltd. Cena skupu to 2,66 a cena średnia z okresu ostatnich 6 miesięcy to 2,4. A najwyższa cena jaką płacili insiderzy w ciągu 12 ostatnich miesięcy to raptem 2,25 PLN/akcję.
Co zauważyłeś na Exolu co skłoniło Cię do zaangażowania kapitałowego?
@Piotr - za chwilę ruszy drugi reaktor w Płocku - za płotem mają głównego dostawcę tlenku etylenu potrzebnego do produkcji - znalezienie drugiego miejsca w Europie skąd mogą ściągać/kupić Alkohol Laurowy - potrzebny do produkcji - zwiększenie zapotrzebowania na tanki - do tej pory mieli wynajęte - poszli w kierunku zakupu własnych środków transportu (OK, kupiła to inna spółka z grupy, która specjalizuje się w przewozach chemii płynnej) ale można wnioskować, że będą się rozwijać w tym kierunku itp itd.
Dzięki @Franciszek za informacje. Umowa z Orlenem na zwiększone dostawy tlenku etylenu pierwotnie miała wejść w życie w styczniu tego roku. PCC Intermodal z początkiem 2022 roku ogłosił przetarg na rozbudowę terminala przeładunkowego w Brzegu Dolnym do obsługi ruchu samochodowego i kolejowego. Zainstalowane suwnice mają umożliwić obsługę pociągów o długości 600 m !!! Jeżeli ktoś inwestuje w aktywa tj. zmienia koszty zmienne - wynajem na stałe to wniosek może być tylko jeden.
Dnia 2024-02-26 o godz. 14:00 ~Franciszek napisał(a): > @Piotr > - za chwilę ruszy drugi reaktor w Płocku > - za płotem mają głównego dostawcę tlenku etylenu potrzebnego do produkcji > - znalezienie drugiego miejsca w Europie skąd mogą ściągać/kupić Alkohol Laurowy - potrzebny do produkcji > - zwiększenie zapotrzebowania na tanki - do tej pory mieli wynajęte - poszli w kierunku zakupu własnych środków transportu (OK, kupiła to inna spółka z grupy, która specjalizuje się w przewozach chemii płynnej) ale można wnioskować, że będą się rozwijać w tym kierunku > itp itd. >
Panowie, skąd macie informacje że PCC Exol lub inna spółka kupiła tankkontenery pod Exola ?