• AI czyli papa Platige Autor: ~Reggaer [87.207.84.*]
    OpenAI wkrótce rusza z nowym modelem Sora, który potrafi generować krótkie klipy wideo w oparciu o promp
  • Re: AI czyli papa Platige Autor: ~fanpli [213.134.190.*]
    z tomkowego facebooka:
    cyt
    ''AI rzeczywiście oszczędza trochę roboty, którą nazwałbym „głupią”, jest fajnym dodatkiem do narzędzi, ale mimo wyścigu zbrojeń w AI i całej masy usprawnień to ciągle widzę jako dodatek. W rozdzielczościach jakie są obecnie wymagane praca i tak jest znacznie szybsza jeśli się samemu jeszcze to dopieszcza na piechotę. Wymagania dotyczące jakości przez te lata też wzrosły. Bez tradycyjnych umiejętności osiągnięcie precyzyjnie tego czego się chce samym AI to jest tortura.
    Podoba mi się to w sumie. Wciąż wymaga aktywności i wysiłku, ale sporo ułatwia. W grze nazwałbym to dobrym zbalansowaniem grindu i frajdy z grania. Do tego nie sądzę, żeby to akurat się zmieniło. Silniki AI mogą cuda, ale nie wszystko da się „spromptować” – umiejętność rysunku, retuszu itp. zawsze się przyda. I wydaje mi się, że podobna reguła będzie dotyczyć pisania, programowania i muzyki. Jeszcze homo-sapiens nie zginął.''
    >> więc ułatwia, ale bez smyczy nie można jej puścić
    czytałem, że stosowana np w sektorze wojskowym nie miałaby żadnych zahamowań w zastosowaniu broni jądrowej....
  • Re: AI czyli papa Platige Autor: ~reggaer [87.207.84.*]
    wojsko nie, ale rynek reklamy to akurat rozniesie. O grach sie nie wypowiadam, bo PLI zdaje się żadnej jeszcze nie zrobilo
  • Re: AI czyli papa Platige Autor: ~Ai [37.225.78.*]
    https://openai.com/research/video-generation-models-as-world-simulators
    Rynek reklamy? Jakiej? Chyba kanałów na youtubie i małych firemek na socjalach.
  • Re: AI czyli papa Platige Autor: bialoczerwony1972 [79.191.47.*]
    Temat AI już był wałkowany. Sam nie wiem co o tym myśleć. Dziś, jutro, za miesiąc czy rok niebezpieczeństwa nie ma, ale za 5 lat? Cholera wie, jak AI będzie szybko uczyła się i jak to się wszystko potoczy, To co pisze Bagiński jest jego oceną na dziś, ani on ani nikt inny nie wie jak będzie za 5 lat.
    Na razie większym zmartwieniem dla Platige będą wyniki. A nie generator prostych animacji. Zakładam kolejny kwartał z dużymi kosztami.
  • Re: AI czyli papa Platige Autor: bialoczerwony1972 [37.225.94.*]
    Koszty zatrudnienia będą rosły pod większe zlecenia. Zanim ich nie dostaną nie wykonają i nie zaksięguje cudów nie będzie. O ile znowu nie wyskoczy strajk czy inne cuś. Naprawdę mogliby poprawić RI poinformować rynek o realizacji strategii co się udało co nie, dlaczego przełożono IPO na głównym, czy w ogóle je planują i ew. w którym roku. Co z IP? Wiadomo, że zdjęcia do Halny" mają ruszyć w tym roku, ale 1 połowa czy raczej 2. Jeśli pierwsza to czy premiera jest możliwa w 2025, jeśli nie to czy 2026 wchodzi w grę. Ta giereczka o PJ już powinno chyba być wiadomo czy będzie dostępna w sprzedaży w 2924 czy raczej 2025. Tu nie ma nic, nie pod co rosnąć tyle, że na koniec każdego W jakiś zdesperowany fund
    koszty pod wykonywanie zleceń owszem bo dużo tego w 2023 było
    same umowy ramowe przyniosły ok 100 mln i jest to wzrost r/r o 100%
    wracając do AI to na końcu tej zabawy musi być ludzka myśl aby tak to poukładać
    żeby nie było jakiś roszczeń co do tzw własności intelektualnej (prawa autorskie, know-how, wynalazki etc...)

0
  • Re: AI czyli papa Platige Autor: ~qwerty [185.151.75.*]
    W 1960 roku nie było komputerów, wszystkie obliczenia inżynierowie musieli przeprowadzać ręcznie. Od 1960 roku przybyło komputerów. Co stało się z inżynierami?
    To jednak moim zdaniem jest zupełnie inny poziom rewolucji. Tylko tak jak napisałem za rok może dwa niewiele się zmieni natomiast za lat 5-10 może to wyglądać zupełnie inaczej. Na razie luzik w tej kwestii...
    Nie wiem czemu mi ucięło posta: Ta giereczka od PJ już powinna chyba być wiadomo czy będzie dostępna w sprzedaży w 2024 czy raczej 2025. Tu nie ma nic, nie pod co rosnąć tyle, że na koniec każdego Q jakiś zdesperowany fund wyciąga kursidło.
    ostatnie wiadomości były takie, że w PJ GAMES wszystko idzie bez opóźnień i gra
    powinna pod koniec tego roku trafić do sprzedaży
    pewnie w raporcie rocznym cos na ten temat powinno być
  • Re: AI czyli papa Platige Autor: ~Zbyszek [91.231.125.*]
    O by cie szlag, ta Sora to jest kosmos. Przejeba** być akcjonariuszem platige xD
  • Re: AI czyli papa Platige Autor: ~Ai [37.225.69.*]
    Przecież PLatige to nietylko CGI. Jeśli jest przewalone to na pewno nie z powodu generatorka prostych animacji w niskiej rozdzielczości. Problem leży w zdolności do przeskalowania biznesu. Przychody nie rosną tak szybko jak można by oczekiwać, a koszty są rozjechane bardziej, niż mizna oczekiwać. IP w powijakach z niepewna szansa na dodatnie przychody. Wiec akurat AI mogloby tu częściowo pomoc. Nawet jak marze spadną w animacji, będą robili więcej, przy niższych kosztach.
    "Jeśli jest przewalone to na pewno nie z powodu generatorka prostych animacji w niskiej rozdzielczości."
    XDDD może zadaj sobie trochę trudu i wygoogluj tą Sorę i zobacz jak wygląda wygenerowane przez AI wideo. I oczywiście nie jest idealne, ale przypomnę, że rok temu AI miało problem z wygenerowaniem obrazu człowieka w odpowiednią ilością palców.

"Nawet jak marze spadną w animacji, będą robili więcej, przy niższych kosztach."
    Nie, nie będą. Za 5-10 lat nikt nie będzie potrzebował takich firm. I materiał wideo/mo-cap będzie generowany na zawołanie przez prompt.
  • Re: AI czyli papa Platige Autor: ~czekpon [89.64.66.*]
    klipy z OpenAi sa super a to dopiero poczatek nie widze podstaw dla drogich usług video , ceny ostro w dół przy wzroście jakości
    Ta branża tak nie działa jak się większości wydaje. Mowie szerzej, nie o samej animacji. Produkcja filmowa na przestrzeni dekad, pomimo rozwoju technologii angażuje na wysokim poziomie nieosiągalne dla wiekszosci koszty. I nic się tu nie zmieni. Pewne narzędzia i know how się upowszechnia, inne dalej będą zarezerwowane dla nielicznych. Takie rzucanie co będzie byle Janek mógł generować na swoim komputerze za 5 czy 10 lat ma się nijak do bieżącej rzeczywistości Platige i najbliższych wielu kwartałów. Za te 5-10 lat Platige może być wielki albo już nie istnieć z innych, bardziej prozaicznych powodów.
    Przecież masz wyżej mój link bezposrednio do strony producenta. Może wiec ty zadaj sobie trud i zobacz czym w ogóle się zajmuje Platige.
  • Re: AI czyli papa Platige Autor: ~AIWish [104.28.45.*]
    Szkoda że AI nie pomogło przy tym gniocie pana reżysera https://www.rottentomatoes.com/m/knights_of_the_zodiac 
  • Re: AI czyli papa Platige Autor: ~konik [89.64.66.*]
    w pierwszej kolejności obniży się cena krótkich produkcji pewnie tak z 90% ale nie znaczy że znikną wprost przeciwnie rynek na krótkie produkcje znacząco urośnie, ci co opanują wykorzystanie AI zyskają rynek, super dla rynku
    cały czas problemem pozostają prawa autorskie
    czy, korzystający z ai będzie chciał się narazić na ew proces posądzony o jakiś plagiat?
    oto jest podstawowe pytanie!
    cyt
    "Wytwór sztucznej inteligencji a prawo autorskie
    Zgodnie z polskim ustawodawstwem utwór stworzony przez sztuczną inteligencję nie podlega ochronie gwarantowanej przez prawo autorskie. Taka zasada obowiązuje w większości krajów na świecie. Z drugiej jednak strony proces tworzenia nowego dzieła przez AI może naruszać prawa istniejących już utworów. Sztuczna inteligencja nie uczy się bowiem wyłącznie sama z siebie, lecz musi posiadać pewną bazę, odnośnik, na podstawie którego może tworzyć kolejne dzieła lub zlepek dzieł. Przykładem w tym zakresie niech będzie obraz stworzony przez AI na podstawie zdjęć lub skanów obrazów namalowanych przez ludzi i następnie wrzuconych do programu. Sztuczna inteligencja, analizując zebrany materiał, tworzy nowe algorytmy, próbując naśladować ludzkich twórców, i w ten sposób tworzy własny utwór – w tym przypadku obraz, który bardzo często wygląda jak kompilacja wgranych do niego uprzednio obrazów stworzonych przez ludzi.

Z podobną sytuacją mamy do czynienia w zasadzie przy każdym typie utworu podlegającego ochronie prawnej. AI może więc tworzyć obrazy, książki, scenariusze filmowe i telewizyjne, utwory muzyczne, a wszystko to na podstawie treningu, który odbyła przy wykorzystaniu wgranych jej dzieł ludzkich.

Program komputerowy, który został wyposażony w sztuczną inteligencję, jest chroniony przez prawo autorskie. Utwory stworzone przez użytkowników takiego programu nie podlegają już takiej ochronie. Dotyczy to zarówno sytuacji, w której AI jest trenowane, jak i gdy tworzy zamierzone dzieło. Prawo autorskie chroni bowiem wyłącznie utwory, które zostały stworzone przez człowieka, a nie przez program komputerowy. Dzieło stworzone przez AI będzie traktowane na podobnych zasadach, co dzieło powstałe wskutek sił natury (np. wiatru, śniegu, innych opadów atmosferycznych) lub zwierząt."

Zobacz więcej: https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-trening-sztucznej-inteligencji-ai-a-prawa-autorskie

XDDD
    Widzę, że nic się nie zmieniło
  • Re: AI czyli papa Platige Autor: ~Rattle [154.186.140.*]
    900 osob w Sony Entertainment 1900 w Google oficjalnie „bo optymalizacja, agile itp”. Platige jest potencjalnie pierwsza firmą która zostanie odstrzelona w całym łańcuchu od klienta przez dom mediowy, agencje reklamowe po produkcję filmową. Nie za 5 lat tylko za 2 lata gdy klienci reklam będą produkować wysokiej jakości reklamy samodzielnie lub przez wyspecjalizowane agencje. Platige nie zniknie jeśli zamieni grafików i animatorów na speców od promptow. Co nie odbędzie się bez bardzo wielu dramatów. W styczniu poleciało prawie 30 osób.
  • Re: AI czyli papa Platige Autor: ~Odp [37.248.160.*]
    Gdzie poleciało 30 osób? W Platige? To dużo. Jeśli to w ogóle prawda to gwarantuje ci, ze nie z powodu AI. Jesli już to z powodu rozjechanych kosztów i zbyt małej dynamiki przychodów. AI na tym etapie nie gra żadnej poważnej roli, świat musi sobie radzić tak jak do tej pory.
  • Re: AI czyli papa Platige Autor: bialoczerwony1972 [79.191.221.*]
    Po pierwsze to zwolnienia w Sony to wynikają ze spowolnienia w gamingu, tak jak i zwolnienie w CDP czy CIG czy w w wielu innych firmach. Hossa ma swoje prawa i podczas niej spółki zatrudniały bez tołku bo kasy było w ch.... ale teraz niestety trzeba zaciskać pasa..... https://strefainwestorow.pl/artykuly/gaming/20240118/ci-games-zwolnienia ale fajnie że na forum wpada typek by ostrzec nas przed stratą na tej inwestycji bo przez AI nie będzie niczego xD
    Po drugie, to żeby była dynamika przychodów musisz zwiększyć zatrudnienie więc najpierw rosną koszty a dopiero potem dostajesz zlecenia jako samodzielny podmiot a nie podwykonawca, ale wtedy wypada ci strajk w USA i jest czarna d*pa. Teraz możesz trzymać tych ludzi na niskomarżowych robotach, żeby chociaż zarobili na siebie aż zacznie się ruch w biznesie VFX, albo ich zwolnić, ale wtedy gdy zacznie się ten ruch nie dostaniesz dużego zlecenia jako samodzielny podmiot bo masz za mały zespół a i ci zwolnieni ludzie tak chętnie pewnie nie wrócą do takiej firmy.
    Zobaczymy więc co pokaże raport i czy rzeczywiście te zwolnienia były....
  • Re: AI czyli papa Platige Autor: ~Breton [85.57.195.*]
    Spójrz na LinkedIn, osoby które mają jako ostatniego ex pracodawcę PLI. Ja sam wiem o 8 osobach które odeszly bądź musiały odejść.
  • Re: AI czyli papa Platige Autor: ~Rattle [154.186.140.*]
    Jest więcej. Strajk scenarzystów nie dotyka PLI bo praktycznie przychody z AAA nie istnieją . Chodzi o implozję rynku gier. Platige nie robi gier tylko produkty marketingowe cinematicki .

Ai rozjedzie dział postprodukcji reklamy i Dobro . Domy mediowe same będą tworzyć kreacje małych/tanich reklam end-to-end point . Potem duże i średnie
    największy potencjał w ''serwisowym platiżu'' to cały czas vfx
    i nie mogę sobie wyobrazić aby nawet kiedyś AI to sama robiła
    zawsze potrzebny będzie człowiek aby oceniać czy AI nie schodzi z założonego celu
    samodzielnie nigdy bo nawet w kontakcie z AI w bing wychodzi, że to jeszcze ...niemowlak
    ale, jako pomoc dla pracownika zdecydowanie tak bo na pewno oszczędza czas
    >>> co zaś do zwolnień w pli - jeśli to prawda ?
    to należy zrozumieć, że tych etatowych zazwyczaj nie zwalniają bo jest ich niewiele ok 50
    pozostali to współpracujący na własnym rozrachunku i tzw freelanserzy
    i tu rezygnując z kogoś zawsze można w innym okresie po niego wrócić i nie chodzi tu o żadnej AI
    z tego co wiem, to pli pozycjonowało się w 2023 r większym zespołem pod duże projekty filmowe z fabryki snów
    jednak sen ten przerwany został przez strajk w hollywood
    po co więc utrzymywać tak duży zespół i generować dodatkowe koszty?
    400 osób ? 370 też sporo...
    zauważcie, że premier w kinach i na platformach coraz więcej - branża ruszyła i jak się rozkręci
    to i zespół pli zacznie się powiększać - to normalna zależność oceny ryzyka w biznesie
    wypada się cieszyć, że duże projekty w ramach tzw umów ramowych mają się świetnie!
    w 2023 zamówienia tu wzrosły r/r dwa razy do ok 95 mln zł!
    a jest to część generująca niższe koszty gdyż nie pli nie musi startować w przetargach i przygotowywać prezentacji, powoływał kolejnych zespołów i sporządzać nowych umów - wystarczą aneksy

Fanpli, fajna teoria ale jak zawsze wyssana z palca. Zwolnienia były i są nadal w styczniu i lutym.
    cyt z ostatniego raportu:

''W trzecim kwartale 2023 roku średnie zatrudnienie w przeliczeniu na pełne etaty w Grupie Platige Image wyniosło 86 etaty i było o 16 etatów wyższe od średniego zatrudnienia trzeciego kwartału roku 2022. Natomiast średnie zatrudnienie w Platige Image S.A. w omawianym okresie wyniosło 67 etatów i było o 7 etatów wyższe w stosunku do analogicznego okresu roku ubiegłego. Dodatkowo, Grupa Platige Image na koniec trzeciego kwartału 2023 roku współpracowała z 310 osobami. Na koniec trzeciego kwartału 2023 roku łączne zatrudnienie wg różnych form zatrudnienia wyniosło w Grupie Platige Image 396 osób. To o 51 osób więcej w stosunku do zatrudnienia na koniec trzeciego kwartału roku ubiegłego, co jest konsekwencją wzrostu liczby realizowanych projektów''
    hehe, wiemy, że było...
    dziś nic nie wiemy, możemy spekulować to czy tamto?
    trzeba czekać do raportu bo to, że ktoś napisał o zwolnieniach nic nie znaczy 
    brak tu po prostu autoryzacji

Fanpli? Masz LinkedIn? To wejdź i zobacz wybierając odpowiednie ustawienie i będziesz mieć autoryzację.
  • Re: AI czyli papa Platige Autor: ~Odp [37.248.215.*]
    Zgadzam się z pierwszą częścią. Tzn. nie wiem czy dokładnie te elementy odpowiadały za wyższy poziom kosztow i nieproporcjonalnie niższych przychodów, ale zakładam, że ta gorsza dynamika będzie widoczna w raportach. I tu będzie największe wyzwanie, odbudować ją.
    @Breton

Rozumiem, że ty już bez papiera? Zobaczymy co pokaze nam raporcik
    Mam papier i trzymam od lat ale mam obawy że w tym roku kurs nie ruszy. Mam za duży sentyment do tego papierka. Obiektywnie uważam że jest średnio.
    ''Masz LinkedIn? To wejdź i zobacz wybierając odpowiednie ustawienie i będziesz mieć autoryzację.''
    nie mam i nie zamierzam mieć
    poza tym, w takiej dużej ok 400 osobowej załodze, fluktuacje są zawsze
    wiem np, że niedawno zatrudniali grafików z poza polski
    np z portugali, południa europy, kanady czy skandynawi
    pracują na pipe line houdini i to umożliwia im m in to, że personel robiąc projekt nie musi razem być w jednym miejscu
    polskie wynagrodzenia są atrakcyjne dla cudzoziemców, szczególnie z krajów południa europy
    wschód? ukraińcy na tym co robi pli nie za bardzo się znają, za to rosjanie tak
    hehe, z wiadomych względów im się nie proponuje pracy w platiżu
    ale, ich pewnie na linkedin nie znajdziesz....
    nie ma co bić piany, poczytamy co i dlaczego w raporcie jeśli w ogóle problem fluktuacji + - będzie jakiś widoczny?

Dobra, widzę że żyjesz w swoim świecie. Nowych pracowników z Hiszpanii i Portugalii też widać na LinkedIn swoją drogą. Stosunek jest mocno ujemny.

Wiem od osoby z Hiszpanii, że PLI mocno oberwało więc kolejt raport będzie jaki będzie.
    @Breton
    Serio nie bardzo rozumiem..... Wiesz, że raport będzie kiepski to po co trzymać papier? No chyba, że masz go sporą ilość uniemożliwiającą wyjście nawet po takiej cenie. Były jednak sesje, że wolumen był spory. Jeśli raport będzie słabowaty lub słaby to kurs może polecieć poniżej 20zł bo jest tu zapewne jeszcze trochę zniecierpliwionych całą tą sytuacją. Wtedy można by odkupić.
    Tak sobie myślę, jak ważna to musi być osoba w spółce że zna raport! Skoro ja tu siedzę już już długo i nie pamiętam żeby kiedykolwiek była tu gra pod wyniki... Więc spółka jest szczelna bo nawet pod rekordowy 3Q2022 gdy wyniki podawano 9.11.2022 kur nie drgnął....Ale ok czekamy na raport i zobaczymy ile warte są wieści od ciebie.
    Nie napisałem że ta osoba zna raport. Napisałem, że podzieliła się, że masa projektów została przerwana i dużo osób musi odejść. Jestem tu zainwestowany na lata, ruchy na 20 zł czy 30 zł mnie średnio emocjonują. Tak jest na dziś. Albo zostaje albo wychodzę. Na dzień dzisiejszy zostaje ale dzielę się tym, że spodziewam się słabych wyników i słabego roku 2024.
    Skoro zatrudnili sporo osób pod przyszły projekty, a potem te zlecenia im uciekły jak to ująłeś to przy zwiększonych kosztach (zatrudnienie) nie zwiększyły się przychody i bardzo prawdopodobne że wpłynęło to też na zysk. No w takim wypadku raport nie może być dobry! ba skoro twierdzisz, że w 1Q24 nadal zwalniają tzn że ci ludzie nadal nie generują przychodów i dodatkowe zysku, a spółka ponosi koszty więc żeby tego uniknąć zwalnia ich... tak więc i 1Q24 może być rozczarowujący! Po co więc trzymać akcje? Skoro można je odkupić 20-30% niżej no chyba ze to faktycznie pakiecik 6-8k albo i więcej to byłby problem...
  • Re: AI czyli papa Platige Autor: ~Breton [176.80.82.*]
    Nie bawię się w trading. Uważam że będzie słaby raport ale jak spadnie to dokupię, ale nie będę sprzedawać i kupować by robić kółka. Bo to ryzyko. Zawsze może się pojawić jakaś umowa czy info o grze i urośnie pod to. Po tylu latach szkoda by było przegapić zwrost
    hehe, breton nie wydaje mi się, aby znajomy matador z hiszpanii zabił platiżowego byka
    poniżej masz stronkę na której pli szuka sporo kompetentnego personelu:

https://platige.com/pl/careers/
    aplikuj jak cos potrafisz?
    najważniejsze będzie co napiszą w raporcie, owszem dynamika pewnie ucierpiała z powodu strajku, dolar 4 zeta też nie pomaga
    ale, nie dramatyzujmy o zwijaniu się biznesu, na który cały czas jest popyt
    ludzie po pandemii coraz więcej wychodzą z domu, w tym do kin i premier coraz więcej, również na platformach, które mocno konkurować zaczęły tytułami więc roboty nie zabraknie
    w gry też masa ludzi gra więc trailery to mocna pozycja
    słyszałem, że konkurencja z europy miała perturbacje i pli udało się na tym skorzystać - zamówieniami ze szwecji
    w sprawach personelu też coś tam było na rzeczy
    branża jest trudna ale rozwojowa bo ludzie zawsze będą chcieli rozrywki i emocji w postaci filmów, seriali albo gier...

• Re: AI czyli papa Platige Autor: ~Breton [176.80.82.*]
    Ręce mi opadająca jak ty dopasowujesz wszystko pod teorię wzrostów od 4 lat bądź więcej. Te ogłoszenia na pracę są już ile miesięcy? Zawsze je mają na stornie i nie wiele znaczą.
    ''Zawsze je mają na stornie i nie wiele znaczą.''
    ty byś dawał ogłoszeni jakbyś nie szukał?!
    przecież to głupie
    może na tych stanowiskach jest rotacja, ludzie przychodzą i odchodzą albo się nie nadają
    albo za mało zarabiają?
    kto wie? możemy się domyślać i ok
    ale nie stawiajmy jakiś nieuprawnionych tez z pogranicza plotki
    są ogłoszenia to szukają i taki jest fakt
    i nie pisz, ze zawsze je mają bo owszem jedne są starsze : część z połowy roku, reszta z samego końca 2023 ale inne jak poniższe całkiem świeże np:
    ''Senior Previz Artist
     Published on: 22/01/2024''
    albo
    ''Previz TD
     Published on: 23/01/2023''
  • Re: AI czyli papa Platige Autor: ~Ai [37.248.214.*]
    Raport pokaże co w trawie piszczy. I też zakładam że te rozjechane koszty o których ciągle tu mówię, będą widoczne. I nie kupuje argumentu że to budowanie bazy pod przychody. Tak było rok temu, półtora roku temu. Teraz powinny być owoce.
    @Al
    tu nic nie trzeba kupować. Wystarczy poczytać raporty o zwiększonych kosztach o wzroście zatrudnienia i wyciągnąć wnioski, że dużego VFX bez pośredników nie dostaniesz gdy nie masz odpowiedniego zaplecza ludzi. Więc PLI zwieksza stan zatrudnienia co generuje najpierw koszty, apotem miało generować przychody. Wybucha strajk i du*pa blada :)

@Breton
    Gdybym to ja wiedział dużo wcześniej o tych zwolnieniach to bym skorzystał i wyszedł na podbitce na koniec 4Q. Bo po raporcie może okazać się jeśli będzie słaby, ze odkupując akcje można było zwiększyć stan posiadania o 40=50% akcji. Dla ciebie to być może mało, dla mnie jest różnica czy masz kilka tysięcy czy już kilkanaście tysi papiera. No nic trzeba czekać na raport!
    chwała temu co na tak słabo płynnym walorze wychwyci różnicę grając + -
    zdecydowanie prawdą jest, że zwiększali zatrudnienie pod duże projekty filmowe
    z kierunku hollywood
    strajk wiele namieszał, co dokładnie to dopiero dowiemy się z raportu
    coś się zakłada a wszystkiego nie można przewidzieć, więc jeśli w ostatnim
    raporcie za 3 kwartał, który ukazał się w październiku możemy przeczytać, że:
    ''. Dobre wyniki sprzedażowe udało się zrealizować pomimo wielu niekorzystnych trendów i wydarzeń na rynku. Największy wpływ na realizowaną sprzedaż miały przedłużające się strajki w branży filmowej w Stanach Zjednoczonych, które były powodem wstrzymania większości produkcji filmowych i telewizyjnych, w tym kilku, na które liczyliśmy w drugiej połowie bieżącego roku. Kończyliśmy prace do projektów rozpoczętych wcześniej, m.in. efekty wizualne do serialu Obliterated dla Sony, którego premiera planowana jest na dzień 30 listopada na platformie Netflix. Wznowienie większości produkcji filmowych planowane jest w pierwszej połowie przyszłego roku. Przygotowania do planowanych, intensywnych produkcji prowadziliśmy już od wielu miesięcy, starając się powiększyć potencjał naszych zespołów. Miało to wpływ na wzrost kosztów wynagrodzeń, które rosły szybciej niż realizowana sprzedaż i przyczyniło się do słabszych niż oczekiwaliśmy marż. Na zwiększony poziom kosztów miała też wpływ ogólna sytuacja ekonomiczna i utrzymująca się krajowa presja inflacyjna....''
    ot i cała zagadka - jak to się potoczyło?
    muszą mieć pewne przesłanki aby największy potencjał w ramach serwisu widzieć właśnie w VFX
    no właśnie - chcesz stać na czele konsorcjum realizującego duży projekt filmowy to musisz być dużym studiem
    tak z ok 500 osobami - wtedy i marża poskoczy a zleceniodawca ma gwarancje dotrzymania ustalonych warunków
    kogoś dziwi, że do takiego celu dążą?

@FanPLi
    O jakiej grze piszesz? Przecież praktycznie co kwartał jest podciąganie do góry. I gdybym wiedział o zwolnieniach tak jak wie ten gość to na co czekać? Bo skoro są tzn że koszty ich zjadają i chcą ich uniknąć zwalniają, a zleceń na które czekali nadal nie ma. O ile to prawda..... O strajku to kolego ty może się nie wypowiadaj już. Przypomnij sobie co o nim i jego wpływie pisałeś. Teraz zmieniłeś zdanie, gdy sama spółka to powszechnie ogłosiła ze strajk ich ładnie sponiewierał. Gdy robiłem kiedyś kołeczka to tez mi pisałeś, ze się nie da bo w każdej chwili może odpalić. Haha i tak odpala do dziś!

Ten kawałek raportu: dobre wyniki sprzedażowe.... Pozostawię bez komentarz bo najwidoczniej każdy inaczej rozumie dobre.
    hehe, polegaj na gościach z forum a daleko zajedziesz
    b-cz ty chciałbyś same dobre i szybkie ruchy robić
    ok, też bym chciał
    jednak nikt nie jest doskonały....
    Kolego sympatyczny gdybym miał taką wiedzę od kogoś znajomego ze spółki tak bym zrobił. Czytaj uważnie! Zwiększenie pakietu o 40-50% byłoby dla mnie łakomym kąskiem. Nie pisałbym takich informacji na forum tylko bym działał i korzystał.
[x]
PLATIGE -2,08% 11,75 2025-10-03 16:49:03
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.