• Do przedyskutowania Autor: ~zenek [5.173.137.*]
    Wszystkich zorientowanych w spółce zapraszam do dyskusji.

Czekamy na wyniki za 4 kwartał, ale na podstawie 3 kwartału można już coś wnioskować

1. Marża brutto na sprzedaży w 3kw to jakieś 13,5%
    2. Na tej marży było 111m zysku.(przed podatkami), przychody to 2450k PLn,
    3. na podstawie tej marży, urobek to 0,135x 2450 = 330m PLN
    4. Skoro zysku brutto było 111m, to koszty stałe to jakieś 220m
    5. A to przy kursie średnim EUR/PLn 4,57

Teraz w nowym roku.
    Nowy kurs EUR PLN 4,35
    Spadek sprzedaży o 25% (raczej utrzyma się tak przez cały rok, bo w transporcie bida)
    Spadek marży raczej też pewny, ale przyjmijmy 13%, optymistycznie
    0,13*2450*0,75= 238
    przy kosztach stałych 220m, daje to zysku brutto jakieś 18PLN, netto pewnie nic nie zostanie.

Czyli na podstawie danych sprzedaży ze stycznia możemy założyć, że spółka niemal nic nie zarobi w tym roku.

Czy coś źle liczę?

Jeśli nie, to ile ta spółka jest warta?
  • Re: Do przedyskutowania Autor: ~lala [37.225.38.*]
    Miałem dokupić ale po tym co piszesz to raczej sprzedam na małym zarobku i poszukam coś innego...
  • Re: Do przedyskutowania Autor: ~enzo [31.60.138.*]
    dobrze liczysz, brawo. Polałbym Ci wódki
  • Re: Do przedyskutowania Autor: ~Rob [188.47.117.*]
    Produkcja przemysłowa za styczeń rozczarowała ale największy wzrost w dziale produkcja naczep i przyczep?
  • Re: Do przedyskutowania Autor: ~Wódz [217.168.131.*]
    dobrze liczysz, dobrze
    przy czym gdyby było git i firma miała 4 mld przychodów oraz 200 mln zdrowego zysku to nie byłaby warta 500 mln tylko 2 mld
    kiepskie wyniki i dekoniunktura są już wkalkulowane w cenę.
    przy czym długofalowo ciężki rynek pomaga Wieltonowi, który łatwiej się przystosowuje do rynku niż zachodnia konkurencja. I dlatego taki Krone będzie miał większe problemy niż Wielton.
    I dlatego Wiielton (w sumie niedrogo) poprzejmował zachodnie brandy - powolutku przerzuca produkcje do Polski, a sprzedaje to na zachodzie pod "starymi" dobrymi brandami, które tamtejsza klientela zna i kupuje. Nie przejął by tych brandów gdyby im się dobrze powodziło. Długofalowo bym się więc o samą firmę nie bał. Co innego cena akcji - ta może pozostać niska, bo nie wiadomo jakie plany ma Pan Prezes.......
  • Re: Do przedyskutowania Autor: ~zenek [93.105.176.*]
    Dnia 2024-02-20 o godz. 19:09 ~Rob napisał(a):
    > Produkcja przemysłowa za styczeń rozczarowała ale największy wzrost w dziale produkcja naczep i przyczep?

To tym bardziej to jest zła wiadomość. Naprodukowali nowych po cenach z kosmosu i nie będzie komu tego sprzedać.
    A zapaść popytu jest bezdyskusyjna.

• Re: Do przedyskutowania Autor: ~Abbl [83.87.169.*]
    A ja wierzę w boom w transporcie
  • Re: Do przedyskutowania Autor: ~driver [188.146.233.*]
    Boom w transporcie? Tak ale dla sąsiadów za buga, mówię tu kierowcach i firmach spedycyjnych. Pamiętam jak 20lat temu pl przejmowała zachodnie rynki, też wtedy strajkiwali w Niemczech i Francji kierowcy. Dziś rynek przejmują firmy Ukrainy. Pytaniem jest gdzie będą kupować naczepy
  • Re: Do przedyskutowania Autor: ~Enzo [31.61.189.*]
    Sama wiara w przypadku inwestowania na giełdzie to słaby argument i proszenie się o problemy.
  • Re: Do przedyskutowania Autor: ~makow [77.255.150.*]
    Dobry post, prowokuje do zgłębienia tematu.

Chciałem zwrócić uwagę na kilka rzeczy:

- te 220m to są koszty sprzedaży i ogólnego zarządu. Nie są do końca stałe. W szczególności koszty sprzedaży mocno zależą od samej wysokości sprzedaży

- wpływ kursu PLN - w raporcie jest wyjaśnione, że szczególnie narażona jest spółka, bo dla produkcja na produkcję w fabrykach w innych krajach to nie ma wpływu. Również jest w dużym stopniu hedgowane cenami materiałów i firma stosuje też dodatkowe zabezpieczenia, więc całościowo wpływ wzmocnienia PLN będzie znacznie mniejszy

- jeśli dobrze pamiętam, spółka prognozuje spadek sprzedaży w granicach 10%. Skąd jest ten 25%? Wiem, że był raport o gorszych pierwszych miesiącach tego roku, ale to było dla sprzedaży w Polsce, więc nie można tego bezpośrednio przełożyć na sprzedaż całej grupy
  • Re: Do przedyskutowania Autor: ~driver [188.146.106.*]
    https://moto.pl/MotoPL/7,88389,30936175,ta-polska-branza-w-koncu-calkiem-upadnie-ekspert-nie-pozostawia.html#do_w=253&do_v=997&do_st=RS&do_sid=1462&do_a=1462&s=BoxMotImg3&do_upid=997_ti&do_utid=30936175&do_uvid=1714803488714
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [146.70.108.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: Do przedyskutowania Autor: passenger [194.149.88.*]
    Dnia 2024-02-15 o godz. 14:23 ~zenek napisał(a):

>
    > Czy coś źle liczę?
    >
    > Jeśli nie, to ile ta spółka jest warta?

Wszystko źle liczysz, a na podstawie danych z jednego miesiąca nie ma sensu prognozować całego roku :)

1. Skąd wziąłeś 25% spadek sprzedaży i na jakiej podstawie przedkładasz to na spadek przychodu? Bo według danych finansowych spadek przychodu był 6% ;)
    2. Skoro kurs PLNa jest mocniejszy, to spadły tez koszty produkcji, więc założenie, ze są na stałym poziomie 220 mln. jest błędne
    3. Zysk ze sprzedaży w 2023roku, pomimo trudności, był podobny jak rok wcześniej (104 miliony)

Wykonałeś pseudoanalizę i dopisałeś do niej kilka komentarzy z innych kont, chyba tylko po to żeby nastraszyć niedoświadczonych inwestorów, którzy być może się wystraszą i oddadzą akcje w wyjątkowo korzystnej cenie. Na wsparciu technicznym i w cenie, przy której dywidenda powinna wynieść około 5% ;)

p.s. na forum Wieltonu nie dzieje się nic tygodniami, a tu nagle taka aktywność :D
  • Re: Do przedyskutowania Autor: ~zenek [46.113.12.*]
    @passenger - tu mnie masz. napisałem to w lutym, przy kursie powyżej 9.
    od tego czasu co kilka tygodni dopisywałem komentarze, żeby tych 3-4 inwestorów, którzy to przeczytają sprzedali swoje 500 akcji i uwalili kurs do zera.

A tak na serio - to spadki sprzedaży tylko się pogłębiają, zaraz wyjdą liczby za kwiecień, nie spodziewam się poprawy.
    Liczenie, że na innych rynkach spółka odbije sobie spadki w Polsce jest... nieuzasadnionym optymizmem.

A na koniec chciałem ci podziękować za to, że na moją "pseudoanalizę" zareagowałeś swoją, prawilną. Tak trzymać kolego.

• Re: Do przedyskutowania Autor: ~Sloik [89.64.123.*]
    Kolego w pamapol maklowicz zainwestował a kurs dalej stoi.
[x]
WIELTON -2,61% 6,71 2025-11-07 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.