Kolejna doba mocnych przyrostów . Ponad 300 osób, co oznacza kilka tysięcy zapisów na wishliscie. I tak codziennie od 10 dni :))) Zaznaczam jednak , że jest mała różnica. Serum jest multi a IFZ niestety nie, a to otwiera drogę do zupełnie innej konwersji społeczności na peak
Tak, a ty wiesz, że MD kosztował parę baniek a przyniósł Toplitzowi juz ponad 50? Wiesz , że Twom kosztował 1mln a przyniósł ponad 100? Wiesz , że GH kosztował początkowo 2mln i przyniósł juz blisko 200mln? Wiesz takie rzeczy?:))) Dlatego wishlista , popularność wśród graczy to takie fajne narzędzie, które pomaga przewidywać takie wydarzenia. Nie chcesz antycypowac? Twoja sprawa. Ja widząc co się dzieje z SERUM i jaki gatunek reprezentuje wolę nie ryzykować pozostając z boku:)))
Dnia 2024-02-14 o godz. 13:56 ~Mmm napisał(a): > Tak, a ty wiesz, że MD kosztował parę baniek a przyniósł Toplitzowi juz ponad 50? Wiesz , że Twom kosztował 1mln a przyniósł ponad 100? Wiesz , że GH kosztował początkowo 2mln i przyniósł juz blisko 200mln? Wiesz takie rzeczy?:))) Dlatego wishlista , popularność wśród graczy to takie fajne narzędzie, które pomaga przewidywać takie wydarzenia. Nie chcesz antycypowac? Twoja sprawa. Ja widząc co się dzieje z SERUM i jaki gatunek reprezentuje wolę nie ryzykować pozostając z boku:)))
CHyba go przekonałeś bo odrazu zdjał z prawej po 10,80 sam o mało jak to przeczytałem nie załadowałem odłamkowym ale juz mam tego tyle że się musze powstrzymywać przed dalsza pokusą nabycia.
Dawno się tak nie uśmiałem, porownujesz gre robioną przez niedoświadczony zespół jakich wiele na rynku do Infection Free Zone- z autorską mechaniką opartą na realnych mapach a tworzący je zespół już pokazał wcześniejszymi grami tj 911 oraz 112 Operator, że doskonale wiedzą jak zrobić jakościowy, popularny produkt. Darmowa próbka w postaci dema oraz prologu świetnie oceniona. Dodatkowo sprzedaż 5000 kluczy do wersji Alpha w mgnieniu oka. Gra za ok 3 mln pln w ponad połowie już zwrócona na silniku, który doskonale znają i z top 20 najbardziej pożądanych gier na świecie, gdzie do tej pory wydali na marketing ok kilkanaście tysięcy zł. Czyli kampania marketingowa dopiero przed Nami. Naprawdę gratuluję poczucia humoru :)))
To nie jest poczucie humoru. To mrzonki. Oni sobie wstawiaja dane z palca i licza ze beda milionerami. Gry ktore podales sa perelkami, ale jest 50 razy wiecej gier ktore ledwo osiagaja prog rentownosci (tak jak hotel renovator) i 100 razy wiecej ktore nigdy nie osiagna zwrotu poniesionych kosztow (tak jak inkwizytor). Wiec bazujmy na faktach a nie na mrzonkach.
Nie wiem Jarko (zwany 30 procent w plecy) co masz na myśli próg rentowności, ale Hotel Renowator dał Two Horizons świetny zysk jak na pierwszą grę tego studia (a nie zapominaj o wydaniu na konsole które powinno niebawem ujrzeć światło dzienne). Zainteresowanych odsyłam do sprawozdania za III kwartał 2023 na stronę 48, łączny nakład studia na niniejszą produkcję to „2,46 mln PLN łącznych nakładów na projekt Hotel Renovator;” na dzień 30 września 2023 a zysk z tytułu sprzedaży (patrz ten sam raport strona 27) „Na dzień bilansowy, tj. 30 września 2023 r., z tytułu ww. umowy wydawniczej spółka zależna wygenerowała przychody w wysokości 4,59 mln PLN.” I wiesz co Hotel będzie dalej zarabiał bo konsole pozwolą w tym przypadku spokojnie podwoić sprzedaż. Głównym tego powodem jest to że po prostu tego rodzaju produktów jest zwyczajnie mało a jak są np. Hotel: A Resort Simulator na PS4/5 to ma ocenę 2.24 na 5 gwiazdek przy 265 komentarzach… . Wspomnę ci też „inwestorze” o projekcie Airport Renovator, bo tutaj gra jest o zyski w przedziale 20-40 milionów, pod warunkiem że gra wyjdzie również na konsole. Pewnie pytasz skąd będzie kasa na ten projekt, no to odpowiem ci, spójrz znów to niniejszego raportu na stronę 48, tam masz łączny nakład na ten projekt „2,06 mln PLN z tytułu realizacji projektu Airport Renovator;” który dotychczas pokrył wydawca. Do tego Two Horizons otrzyma jeszcze w związku ze zerwaniem umowy opłatę wysokości 145,6 tys. EUR. Po dodawaj sobie, jak nie potrafisz poproś kogoś kto zaznajomiony jest z matematyką… . Co do Inkwizytora, to zluzujcie chłopaki, dajcie trochę czasu, wspomnę że na stronie 48 podanego sprawozdania jest podana również kwota produkcji na naszego umiłowanego sługi i inne projekty ( i nie jest to 30 milionów…). A Serum i tak odjeżdża i nic z tym nie poradzicie, choćby wszystkie trolle z bankiera tu przylazły i tworzyły dziesiątki nicków na jednym ID… .
Okej kostuch (zwany jednym z wiszacych na haku) masz racje. Jest super. Spolka tylko kosi kasiore i zarabia na wszystkim. Nawet jak pierdnie to sypia sie pieniadze. Jest fenomenalnie
Widzisz, sprzedaż Hotelu Renowator na dzień 22 grudnia 2023 był w przedziale 125-137 tys. Uśredniając wychodzi 131 tys, dodając jeszcze dwa miesiące sprzedaży, spokojnie dobijamy do 135 tys. Teraz, kolejne proste wyliczenie cena wyjściowa 89,99, najniższa w promocjach 53,99, i znów uśredniając wychodzi ok 70 zł. Wiem że gra na promocjach sprzedaje się lepiej ale, biorąc pod uwagę peak graczy w pierwszych tygodniach sprzedaży myślę że możemy tu zostać przy tej sumie (pamiętajmy że są jeszcze płatne DLC, a ze sprawozdania wiemy że ilość graczy która spędza więcej czasu w grze tj powyżej 10 godzin jest znaczna, to DLC też pewnie się dobrze sprzedają, jest ich 7 w cenie 13,99 do 19,99). Dodając, 135 tys razy 70 zł daje prawie 9,5 miliona. Pomyśl teraz sobie że sprzedaż na konsole podwoi zyski, nie to nie jest myślenie życzeniowe, takie są analizy rynkowe dostępne w Internetach ( w skrócie sprzedaż na konsole daje ok 50% całej sprzedaży ). Czyli gdyby udało się wydać Airport Renowator jednocześnie na systemy pc i konsole to 20 milionów przychodów jest realne aby wyciągnąć w ciągu roku. Pamiętajmy również BIEDAKU BEZ AKCJI że Hotel był na starym silniku Unreal Engine 4, to skutkowało co najwyżej poprawną oprawą graficzną jak na dzisiejsze standardy a Airport będzie na nowszej wersji, dzięki czemu największa bolączka Renowatora czyli oprawa graficzna nie będzie ciążyła na Airport, rozumiesz już. Dalej Airport będzie produkcją bardziej rozbudowaną, o czym mówią nam sprawozdania i koszta samej produkcji. Dlatego też sądzę ze GRA jest nawet o 40 baniek. I nie jest to myślenie życzeniowe. Wy BIEDACY BEZ AKCJI.
Jeny kostuch ale ty jesteś słaby w te klocki. Nic dziwnego że tobie na wszystkim zyski wychodzą z palca. A vat 23%? A marża steama za sprzedaż około 30%? Czyli z tych twoich 70zł już na start zoataje 33zł, nie mowiac o tym ze w dalszej kolejnosci przychod idzie najpierw do wydawcy.
Dobrze że ty jesteś dobry w te klocki... .Ja pisałem o przychodach jeżeli chodzi o poprzedni post. Z marżami to sobie na razie podaruj bo Hotel sprzedaje się świetnie na Epicu a tam marża jest znacznie niższa (o sprzedaży Hotelu już pisałem w poście "zaproszenie do dyskusji"). Spokojnie wydawcy już się spłacił Hotel i teraz będzie tylko zarabiał na nim dzieląc się przy tym z zyskiem z Two Horizons. A jeżeli chodzi o Vat, to słyszałeś o takim pojęciu jak optymalizacja podatkowa... .
Jesteś de3ilem jesli myslisz ze vat mozna optymalizowac. Jesli mowisz stricte o przychodzi to musisz od 70 odjac 23% vat. Wtedy masz przychod. Vat nie jest do optymalizacji bo firma go tylko odprowadza. A płaci go osoba kupujaca gre. Masakra kostuch ta twoja wiedza ale to nic nowego w twoim wykonaniu...
Miałem na myśli całość podatków które będzie trzeba zapłacić (Vat to był skrót myślowy).Na księgowości się nie znam (jak pewnie i ty Biedaku), po to płace swojej księgowej abym mógł skupić się na zarabianiu i tylko na zarabianiu kasy, ale myślę że w The Dust są ludzie którzy te kwestie ogarniają, chyba sam prezes tego nie robi... . A i pamiętaj, ty zawsze będziesz Biedakiem, który siedzi na forach bankiera i żebra..., ha ha
Kostuch możesz mnie obrażać jak chcesz, ale myślę że widać tutaj kto kim jest i jaki poziom i jaką wiedze prezentuje. Dragon już zrozumiał swoje błędy ty zakopujesz sie w nich dalej po uszy. No trudno. To świadczy o tobie.
Obrażasz? no już się taki nie rób delikates Jareczku, a co do wiedzy, ja tu nikogo nie chcę przekonywać do czegokolwiek, poprostu daję wam darmowe korepetycje... . No a teraz kupcie sobie chłopaki kilka żubrów i poogladajcie sobie Kiszka..., biedaki bez akcji
Mordo, ty to chyba z Wolfem na korepetycje z liczenia razem chodziłęś, co?
https://www.youtube.com/watch?v=nyM9GqOVo8c - mówię o tym wywiadzie.
Takiej propagandy suckesu to nawet gierek by nie pchnął.
Dnia 2024-02-20 o godz. 10:27 ~Kostuch napisał(a): > Widzisz, sprzedaż Hotelu Renowator na dzień 22 grudnia 2023 był w przedziale 125-137 tys. Uśredniając wychodzi 131 tys, dodając jeszcze dwa miesiące sprzedaży, spokojnie dobijamy do 135 tys.
Nie wiem skąd takie szalone dane, bo spółka nie podała zadnego oficjalnego komunikatu, steamdb mówi o 50-70k kopii i to realne wyliczenia.
>> Teraz, kolejne proste wyliczenie cena wyjściowa 89,99, najniższa w promocjach 53,99, i znów uśredniając wychodzi ok 70 zł. Wiem że gra na promocjach sprzedaje się lepiej ale, biorąc pod uwagę peak graczy w pierwszych tygodniach sprzedaży myślę że możemy tu zostać przy tej sumie (pamiętajmy że są jeszcze płatne DLC, a ze sprawozdania wiemy że ilość graczy która spędza więcej czasu w grze tj powyżej 10 godzin jest znaczna, to DLC też pewnie się dobrze sprzedają, jest ich 7 w cenie 13,99 do 19,99). Dodając, 135 tys razy 70 zł daje prawie 9,5 miliona. Pomyśl teraz sobie że sprzedaż na konsole podwoi zyski, nie to nie jest myślenie życzeniowe, takie są analizy rynkowe dostępne w Internetach ( w skrócie sprzedaż na konsole daje ok 50% całej sprzedaży ).
1. Masz podatki, to co musisz oddać dystrybutorowi, plus zarobiłęś z tego polowe - 4,5. Z tego więszkosć, jak nie wszystko jest wydawcy.
2. Konsole podwoją sprzedaż - to to samo myślenie życzeniowe co - mamy analizę, ze gra sprzeda się w 300k kopii bo to Inkwizytor, Jacek Piekara to najpoczytniejszy polski pisarz (fantastyki)?
>> Czyli gdyby udało się wydać Airport Renowator jednocześnie na systemy pc i konsole to 20 milionów przychodów jest realne aby wyciągnąć w ciągu roku.
No ale nie wiadomo czy się uda. Nawet wasza magiczna lista marzeń to 4k under na steamdb. Plus na razie to Airport nie ma wydawcy, wydawca sie wypiął bo nie zaakceptował Milestone. Albo gra ejst tragiczna, albo Wolfik gra nie etycznie. Nie wiem co gorsze.
>>Pamiętajmy również BIEDAKU BEZ AKCJI
Jedno jest prawdą, jedno nie:) Ale to nie ty siedzisz w X3 (starej, bo kurde z zeszłego roku, ale zawsze)
>> że Hotel był na starym silniku Unreal Engine 4, to skutkowało co najwyżej poprawną oprawą graficzną jak na dzisiejsze standardy
Nie ty gadałeś ze gry nie sprzedaje grafika przy czymś co wypuścił Dust? Jakimś Ja, Inseminator, czy tam Kwestor?
>> a Airport będzie na nowszej wersji, dzięki czemu największa bolączka Renowatora czyli oprawa graficzna nie będzie ciążyła na Airport, rozumiesz już.
Super plan, brzmi wcale nie jak pisany przez randomowych ludzi.
>> Dalej Airport będzie produkcją bardziej rozbudowaną, o czym mówią nam sprawozdania i koszta samej produkcji.
Sądzisz ze gra która kosztuje 2 miliony - 4 miliony euro jest rozbudowana? oh, sweet summer child.
>> Dlatego też sądzę ze GRA jest nawet o 40 baniek. I nie jest to myślenie życzeniowe.
Nie, myślenie zyczeniowe to ze gra za 10 baniek przyneisie 5-10 baniek zysku. Myslenie ze gra za 5-10 baniek przyneisie 30 to fantastyka xd.