Za BOSiem nie nadążysz. Najpierw uparcie zaniżają, potem nieoczekiwane olśnienia - i optymistyczne wyceny. Nie czytam analiz ale patrząc historycznie po wycenach - baaardzo chimeryczne rekomendacje.
Dnia 2024-02-13 o godz. 10:01 ~BabciaKlozetowa napisał(a): > Za BOSiem nie nadążysz. Najpierw uparcie zaniżają, potem nieoczekiwane olśnienia - i optymistyczne wyceny. Nie czytam analiz ale patrząc historycznie po wycenach - baaardzo chimeryczne rekomendacje.
A w sumie to odpowiem na tą rekomendację jeszcze trochę inaczej: ktoś zebrał akcji UNIMOTU ile chciał i nie mam na myśli tu w okresie tygodni, a raczej miesięcy. Teraz można kurs uwolnić i już się ładnie nam zaokrągliło ze 105 na 160. Taki szybki "myk", "cyk" i już jest....A co tam, 50 PLNów w tą czy w tą ;-)
160 zł za akcję prawdopodobny w ciągu 12 miesięcy, tym bardziej, że niebawem nowa strategia się pojawi, a do jej ogłoszenia obrona 130 zł, choć nie wykluczam kierunku w stronę 140 zł ... - jakie Wasze typy?
Sorry za niezbyt merytoryczną wypowiedź, ale w moim przekonaniu takich typów trzeba tępić, bo próbują zarobić na chwilowej panice. Co do wyceny pewnie do opublikowania nowej wyceny większych wahnięć nie będzie, choć w krótkim terminie nic nie jest do przewidzenia.
Czas zacząć dyskontować przyszłe kwartały, w których nie będzie dumpingu ze strony Orlenu. Sprawozdanie z tego kwartału pokazało ewidentnie, że przejęte aktywa Lotosu to kura znosząca złote jajka i to miało decydujący wpływ na podniesienie rekomendacji. Oczywiście jest ona nadal znacznie zaniżona, ale to pewnie wynika ze smrodu, który może się rozlać przy rozliczeniu fuzji Orlenu z Lotosem. Negatywnych konsekwencji prawnych dla Unimotu pewnie nie będzie, ale zawsze jakieś minimalne ryzyko istnieje. Jak to ryzyko zostanie rozwiane to myślę że szybko dobijemy do 250 złotych za akcję.
Szkoda że nie mam już kasy bo bym coś dokupił. Zwróćcie uwagę że przez dlugi czas nie było reko a jak dali to trochę podnieśli próg. Chyba dosyć realny kurs w najbliższym czasie. A może coś wiedzą więcej niż my